• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Elisabet gjorde om sin tomt till en lummig oas

  Träd sköter sig själva och ger en ombonad trädgård. Vi hälsade på hos Elisabet i Vallentuna, som gjort om sin tomt till en lummig oas.

  Elisabet gjorde om sin tomt till en lummig oas
  En lummig plats för fika finns i vinkeln i skydd av boden och grannens hus, vid den mäktiga rhododendronen. Stenen har maken Börje lagt. Foto: Susann Gson Engqvist

  När vi kommer på besök till Elisabet Petersons trädgård i Vallentuna utanför Stockholm står hon på allmänningen utanför sin trädgård och planterar en buske. Snabbt konstaterar vi att här finns en hel del som inte är planterat av kommunen.
  – Jag vill arbeta med djupverkan och ser den omgivande naturen som en förlängning av min egen trädgård, säger Elisabet.

  Den är en vanlig villatomt – och ändå inte. Elisabets trädgård är lummig med vackra träd och fylld av frodiga rabatter. Men det tog några år innan ambitionerna för trädgården spillde över på allmänningen.
  – När vi flyttade in för 20 år sedan bestod tomten i stort sett bara av sju stora björkar. Det var inte lyckat eftersom äldsta sonen var allergisk mot björkpollen, så dem tog vi bort, berättar Elisabet.

  Sedan dröjde det till 2001 innan trädgårdsintresset tog fart på allvar. Då slukade Elisabet all trädgårdslitteratur som kom i hennes väg.
  – Det gäller att läsa på, så man vet hur man ska göra. Många växter klarar sig bra några år, även om man inte varit så noga med val och placering. Men blir det riktigt tuffa förhållanden dukar de under.

  På hösten är trolldruvans bär ett spektakulärt, och giftigt, inslag.

  I den japanska hörnan ger olika nyanser av grönt ett skönt lugn, till vänster limegrönt ormskägg och till höger röd sockblomma. I bakgrunden en kanel-rhododendron och allium, som är vacker även överblommad.

  Böcker som vägledning

  Sedan Elisabet i början på 2000-talet fick Ulla Hårdes bok Lättsam trädgård i sin hand har den varit hennes bibel. Gunborg Mattssons Plantskolans bästa val har också varit en vägledning när det gäller att välja växter som passar jordmån och läge. 

  Till vardags arbetar Elisabet Peterson natt som operationssköterska på Danderyds sjukhus.

  Elisabet reser sig för att hämta ett vältummat exemplar av boken. Snabbt bläddrar hon igenom den och pekar på var och varannan sida – "den har jag, och den… och den…" Många bilder föreställer träd eller större buskar. Hon stannar vid ett foto på en limefärgad japansk gyllenlönn och suckar lite sorgset.
  – En sådan hade jag också, stor och fin, men den dog den hårda vintern 2012. Det var faktiskt en riktig sorg, säger hon, men så ler hon.
  – Jag har planterat en ny, där den förhoppningsvis kommer att klara sig bättre. 

  Här finns flera sittplatser, en damm och olika stenläggningar. Stenläggningarna och det mesta av grävarbetet i trädgården har maken Börje gjort. 
  – Hans trädgårdsintresse är inte lika stort som mitt, men han vet att jag mår bra av att arbeta i trädgården och gräver för min skull. Det uppskattar jag verkligen, säger Elisabet.

  Vid entrén ger daggkåpa och alunrot färg.

  Den japanska lönnen 'Osakazuki' har en fantastiskt intensiv röd färg. I förgrunden buxbom och till vänster ormhassel, längsmed gången växer limegrönt och svart ormskägg.

  Att trädgårdsarbete är både avstressande och ett bra sätt att kanalisera negativ energi håller nog många med om. Elisabet är inget undantag.
  – Jag jobbar som nattsköterska på en operationsavdelning och när det har varit stressigt på jobbet eller besvärligt privat har det verkligen varit välgörande att gå ut i trädgården och rensa hjärnan. 

  Idag känner sig Elisabet ganska färdig med trädgården, den har blivit som hon vill ha den. 
  – Nu vill jag njuta av den, trädgårdsarbete tar ju rätt hårt på krafterna. På så sätt är det bra att jag satsat så mycket på olika träd, de sköter sig själva. Fast självklart kommer jag inte att kunna motstå att förnya lite här och där, det är alltid farligt att åka till plantskolan. 

  Trädgården är full av roliga och vackra detaljer att upptäcka, här en asiatisk staty i ett hav av näva bakom vajande akleja.

  Och risken finns också att allmänningen utanför hennes trädgård även i fortsättningen får ett och annat tillskott. 
  – Det är perfekt att plantera ut sådant som jag inte får plats med eller har tröttnat på. Jag hade till exempel ett par dekorationer, en hare och en höna av hönsnät. Dem ställde jag ut här eftersom jag inte tyckte att de passade in längre. Men nu har någon tagit dem. 

  Att de försvann tycker inte Elisabet gör något. Förhoppningsvis har de hamnat hos någon som uppskattar dem. Och allt hon gör på allmän mark finns det förstås en risk med.
  – Men det är ingen som har förstört något, och jag tror att de som bor i området uppskattar att det ser fint ut.

  Baksidan består av många olika rum. Bakom den låga buxbomshäcken till vänster ligger den japanska delen och bakom den blommande syrenen 'Palibin' till höger ligger dammen. Stenläggningen är en blandning av småsten, gatsten och natursten, det svarta stenfundamentet är en fontän. Den stora häcken bakom friggeboden är häggmispel.

  Dammen är relativt ny och rejält tilltagen. Här trivs paddor och småfåglar. I förgrunden stora blad av parasollblad och iris. Elisabets hus är till vänster, huset i bakgrunden är grannens.

  Alliums bollar är vackra i alla stadier, även utblommade.

  Elisabets 3 bästa tips

  1. Ta reda på vad du har för typ av jord i trädgården och utgå från den och läget när du väljer växter. Då ökar chanserna rejält för att lyckas.

  2. Läs på! Samla kunskap och inspiration via tidningar, böcker och trädgårdsprogram.

  3.Prata med andra trädgårdsägare som du tycker har lyckats, och lär av dem.

  1. Huset 2. Bod 3. Gul bod 4. Damm 5. Uteplats 6. Fontän 7. Kulle med japanska lönnar m.m
  8. Grind med portal 9. Allmänning 10. Altan
  Illustration: Rebecca Malmsköld

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!