Så planterar du i ett växtterrarium

I ett växtterrarium lever växterna sitt eget liv och behöver i princip ingen skötsel. Släpp loss fantasin och skapa ditt eget miniatyrlandskap!

Att odla gröna växter i ett slutet glaskärl är en 70-talsfluga som åter har blivit trendig. Dessutom är det både kreativt, lättskött och miljövänligt. Journalisten Ulrica Nordström har fångats av växtterrariernas spännande värld. Förutom att hon skapar och säljer sådana, har hon just utkommit med boken Växtterrarier – en handbok (Nilleditions).

– Det fina med växtterrarier är att man kan följa växternas utveckling utan att behöva göra något själv, säger hon.

Allt på plats

Vad är då ett växtterrarium? Ulrica Nordström definierar det som ett litet växtlandskap, uppbyggt i ett glaskärl som är öppet eller stängt beroende på vilka växter man har.

I våra svenska bostäder med torr inomhusluft och dålig ljustillgång så här års finns goda skäl att plantera på detta sätt. Dessutom skyddas växterna från eventuellt fönsterdrag.

I glasbubblan har växterna allt de behöver. Det enda man kan behöva göra är att gallra när växtligheten sätter fart – utrymmet är ju begränsat.

Poppis bland hippies 

Ulrica Nordströms intresse för växtterrarier vaknade i en naturvetenskaplig kuriosabutik i San Francisco för tolv år sedan. Detta sätt att plantera frodades inte minst under den amerikanska hippierörelsen. Även om människor bodde trångt i städerna så ville de ha grönska omkring sig. Växtterrarier blev lösningen på det.

En annan resa, till Japan, spädde på intresset. Bonsaiträd i ordnade formationer och hängande växter i olika kärl väckte lusten att testa. 

– Jag började med en gammal glasburk och tog skott från växter jag redan hade.  

Idag är det en konstart som Ulrica ständigt vill utveckla. 

– Jag ser växtterrariet som korsning mellan konst och odling, ett skulpturellt och hållbart objekt. 

En viss fingerfärdighet krävs, framförallt när man odlar i kärl med liten öppning. Annars är det bara att testa! 

Så planterar du i ett växtterrarium
Blanda gärna olika material. Foto: Ulrica Nordström

Skapa ditt eget växtlandskap

Bara fantasin sätter gränser, men det är klokt att börja med ett litet kärl första gången du skapar ett terrarium, råder Ulrica Nordström. Det är också en fördel med en bred botten som ger gott om utrymme för odlingen. 

 

Du behöver

Ett glaskärl

Lecakulor och ev vitmossa (köp torkad i växtbutik) till dränering

Jord, mager och näringsfri

Växter

Ev mossa, stenar, sand, grenar, bark, snäckor eller mineraler till topplagret

Vatten

 

Gör så här

1  Bottna med lecakulor, krossa dem gärna om du har ett litet kärl.

2 Lägg på vitmossa för att skilja lecakulorna från jorden.

3 Sedan är det dags för jordlagret.

4 Plantera växterna i jorden.

5 Dekorera med stenar, sand eller mossa eller annat material.

6 Vattna försiktigt och stäng sedan kärlet om du har sådana växter.

 

Tips!

En kökstratt, lång pincett, akvarietång, bambupinnar är tips på användbara redskap vid den ibland pilliga planteringen. Gör egna pappersstrutar eller prova med en tom hushållsrulle för att få ner jord och plantor genom en trång öppning.

En tumregel är att lagren med lecakulor, vitmossa och jord ska utgöra en fjärdedel av kärlets höjd.

Kolla hur dina favoritväxter lever naturligt. Gillar du kaktusar och suckulenter kan du med fördel ha ett öppet terrarium eftersom det blir torrare än i ett slutet system. Väljer du gröna bladväxter är det bättre med ett stängt kärl.

Arrangera gärna växterna på prov utanför kärlet för att få en uppfattning om hur det ser ut innan du petar ner dem i kärlet.

Placera terrariet där det finns jämn ljustillgång. Under vintern kan det vara bra med extra belysning. En ledlampa på 15–20 W funkar bra, enligt Ulrica Nordström. Lampan ska placeras minst 40 centimeter från växten.

Om det inte är någon kondens på insidan av ett slutet kärl kan det vara dags att vattna lite. Eller placera kärlet i ett ljusare läge, dock inte i direkt solljus (bara kaktusar klarar det).

Det ska inte bli mögel i ett stängt terrarium – förutsättningen är att fotosyntesen kommit igång. För det krävs tillräckligt med ljus, då bildas syre inuti kärlet. Viktigt också att dräneringen fungerar.

 

Så funkar livet i glaskupan

Inuti glaskärlet blir det fin miljö för växterna – genom fotosyntesen tillverkar växterna sin egen mat. Solljuset skapar energi som omvandlas till stärkelse, som blir en perfekt näring för plantorna.

Dessutom “svettas” växterna, vattenånga från bladen avdunstar och stiger upp i kärlet och bildar fukt på glasets väggar. Där svalnar vätskan och rinner sedan ner i jorden där den åter ger fukt åt odlingen.

Olika typer av kärl

En gammal syltburk, en guldfiskskål, en stor damejeanne, en mätkolv, en medicinburk eller en hängande glaskula – allt kan rymma ett växtlandskap. Leta i dina gömmor hemma eller på loppisar!

 

Att tänka på

Innan du sätter igång, fundera över vilken typ av terrarium du vill skapa. Ska det vara enbart grönska, eller vill du leka med många olika typer av material, som stenar eller trädgrenar?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top