• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Brodera en kudde - vi visar hur

  Det är roligt att brodera. Här bjuder formgivaren Renée Rudebrant på ett modernt korsstygnsbroderi som gör konst av soffkudden.

  Brodera en kudde - vi visar hur

  Att brodera är som en lek, tycker konsthantverkaren och formgivaren Renée Rudebrant, som just har givit ut boken Grafiska korsstygn med 35 moderna mönster för kuddar, necessärer och påsar.
  – Man sitter där med sitt vita tyg, som inte ser något ut för världen, och så börjar man och så växer det fram en hel mönstermatta. Det finns en lek i det där att man kan förändra saker.
  Själv broderar hon en halvtimme varje morgon innan hon åker till arbetet som rektor på Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk i Leksand.
  – Det är väldigt kontemplativt och ger avkoppling. Jag syr för att ladda batterierna. Jag gör selfies, dagboksbroderier, varje månad, berättar hon.
  Att göra selfies började hon med för att gestalta små händ-elser ur sin vardag, och visa upp i sociala medier.
  – Jag ville både göra en notering av någon själviakttagelse samtidigt som jag ville hålla lite distans och se lite med humor. Månadsbroderierna blev mitt sätt att anteckna.
  Renée Rudebrant har forskat kring korsstygn och är fascinerad över att ett så enkelt stygn kan ha så många olika uttryck.
  – Jag tycker om det grafiska svartvita, och det är roligt att kunna få använda mitt grafiska formspråk tillsammans med det här enkla stygnet.
  De senaste åren har hemslöjd blivit allt trendigare. Renée Rudebrant tror att det mycket handlar om att tänka hållbart.
  – Det är en ny generation som inte bara vill köpa saker utan göra saker själv. Det finns en kreativ kraft i det. Många med kontorsarbete och med datorer kan tycka att det är skönt att göra något annat.

   

  Du behöver

  • Svart ullgarn (redgarn)
  • Rött ullgarn (redgarn)
  • Räknelinne 10,5 trådar/cm, 50 x 70 cm
  • Svart linnetyg till baksidan
  • Tapisserinål, utan udd, nr 20 eller 22


  Storlek
  Färdigt mått: 40 x 60 cm

  Så här gör du
  Kudden sys i korsstygn med två trådar svart och rött ullgarn. Sy över tre trådar i räknelinnet. Varje ruta i mönstret motsvarar tre trådar i räknelinnet. Mönstret broderas endast på framsidan och monteras med ett svart linnetyg på baksidan.
  Mönstret nedan visar en del av kudden.

  Börja här

  Bild 1151188Brodera en bård i taget uppifrån och ned.
  En bård = 7 svarta romber och
  8 röda prickar, upprepas 13 gånger.


  Färgsymboler
  Svart
  Röd

  Montera ihop kudden
  Sy ihop kudden från avigsidan med det svarta linnetyget. Låt det vara öppet i ena sidan, cirka 15 cm, så att du kan stoppa in en innerkudde. Vänd kudden, stoppa in innerkudden och sy ihop sömmen för hand.

  Tips!
  Innan du börjar, sicksacka kanterna på tyget. Kasta för hand eller tejpa dem med maskeringstejp (lägg i så fall till ytterligare en centimeter, eftersom tyget lätt fransar sig när man tar bort tejpen).

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!