• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så fixar du köket på en helg

  Trött på ditt gamla kök? Här tipsar Anders "Arga snickaren" Öfvergård om hur du med enkla medel ger husets viktigaste rum ett lyft.

  Så fixar du köket på en helg

  Att bygga om köket har blivit en folksport. Men bara för att du vill ha ett kök som är trivsamt att laga mat i behöver du inte lägga ner en förmögenhet. Att fixa köket kan vara betydligt billigare – och lättare – än du tror. Och det är ju resursslöseri att slänga ut fullt funktionella vitvaror och skåp, konstaterar Anders Öfvergård från inredningsprogrammet Arga snickaren. I nya boken Bygga fixa bo tipsar han om hur man förnyar hemmet på ett enkelt sätt.
  – Att uppdatera köket behöver inte vara att lägga om hela golvet eller riva väggarna. Det kanske räcker med att byta bänkskivorna eller måla luckorna. I snitt kostar det 200 kronor per lucka att lacka om, och då blir det som nytt! Sen höjer du upp de charmiga 20-talsskåpen till funktionell arbetshöjd och byter ut bänkskivorna. Det blir som en totalrenovering av köket för inte mer än 15 000 kronor, säger han.

  Du ska nå allt på två steg

  Det viktigaste är att börja med att sätta sig ner och fundera över vad det är som inte funkar. Är det utseende eller funktion? Har färgen på luckorna börjar flaga? Eller är det helt enkelt svårjobbat?
  – Om du måste gå sex-sju steg bara för att hämta lite vatten blir matlagningen inte så roligt. Jag brukar prata om "basketkök", där vatten, spis och kyl ska ligga nära varandra. På två steg ska du nå allt du behöver, säger Anders Öfvergård.
  Är problemet själva grundstrukturen kan det behövas en större ombyggnad, men det kan också räcka med att flytta om skåp och vitvaror. Det är lättare än många tror, eftersom svenska kök ofta följer standardmått där fast inredning som skåp, kyl och spis vanligtvis är 40, 60 eller 80 centimeter.
  – Det är lite som att bygga med lego, säger Anders Öfvergård.
  Ibland kan problemet handla om något så enkelt som hur du har möblerat i skåp och lådor. Var står stekpannor och kastruller, var står micron och brödrosten? Har du bänkyta fri bredvid kylen så att du kan ställa kassen med mat där när du har handlat och ska plocka in?
  Flagnande färg på skåpdörrar eller fula knoppar på luckor kan också vara ett irritationsmoment, som är lättfixat.
  – Man måste inte sätta på sig snickarkläder för att byta knoppar eller sätta upp en hylla. Istället för att sitta med mobilen i soffan kan man ju göra något kreativt, kanske med resten av familjen.

  Prova att göra det själv

  Det finns två goda skäl att försöka göra arbetet själv, och inte lägga ut allt på en snickare, tycker han. Ett är förstås ekonomi, men det är också en fråga om personlig utveckling.
  – Du kanske upptäcker att du kan mer än du tror. Om du prövar och inte tycker att det passar dig så har du i alla fall lärt dig lite och kan vara med och diskutera arbetet med den som ska göra det.

   

  Fem snabba lyft för köket >>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!