Sitt skönt på utflykten

Njut av hösten med skogspromenad, matsäck och varm choklad. Det här sittunderlaget är lika lätt att sy som mjukt att sitta på.

Tips: Sy i vaxduk

När du syr i vaxduk behöver du en pressarfot av plast (“Glidfot”) till symaskinen (medföljer ofta, annars finns de i symaskinsaffären). Det går även bra att lägga silkepapper mellan pressarfot och vaxduk, för bättre glid. Silkepappret dras bort efter att sömmarna sytts.

Skönt sittunderlag

Du behöver till 1 underlag

  • 40 x 40 cm, 3 mm tjock filt
  • 40 x 40 cm vaxduk
  • Ev. tandsax
  • 1 m band, 10 mm brett

Sitt skönt på utflykten

Så här gör du
1. Klipp vaxduken så att den blir lite mindre än filten (ca 0,5 cm runtom kanterna) eventuellt med en tandsax. Det ger en fin effekt. Du kan även välja att klippa med en vanlig sax, lika stor som filtbiten.

2. Lägg vaxduken ovanpå filten, med dubbelvikt band mellan delarna, på mitten av ena sidan. Nåla ihop.
3. Sy ihop delarna runt om.

 

Sy en praktisk förvaringsväska

Du behöver

  • 140 x 30 cm vaxdukSitt skönt på utflykten
  • 18 cm kardborrband, 20 mm brett
  • 3 D-ringar, 30 mm
  • Ev. tandsax

Så här gör du
1. Klipp 2 st bitar à 70 x 16 cm vaxduk.
2. Lägg ihop dem, med avig­sidorna mot varandra och sy runt om. Om kanterna ska klippas med tandsax, sy ca 1 cm in från kanterna. Klipp sedan kanterna runt om med tandsaxen.
3. Klipp 2 st bitar à 3 x 4 cm vaxduk. Lägg samman bitarna (klipp ev. även runt om dessa med tandsaxen) och trä på en D-ring. Sy fast biten, med ringen, mitt på ena sidan av det stora stycket.
4. Nåla och sy fast kardborrband på vardera sidan av det stora stycket. Från kanten och in mot mitten, så att den går att knäppa igen omlott.
5. Klipp 2 st bitar à 3,5 x 140 cm vaxduk till axelremmen.
6. Lägg ihop dem, med avig-sidorna mot varandra och sy runt om. Om kanterna ska klippas med tandsax, sy ca 0,5 cm in från kanterna. Klipp sedan kanterna runt om med tandsaxen.
7. Trä axelremmen genom D-ringen på det stora stycket. Trä på 2 st D-ringar på axelremmens ändar och trä dem sedan vidare, så att ändarna låses och remmens längd går att justera.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top