• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är skörden från min täppa

  Vår trädgårdsredaktör Carina Jörsäter sammanfattar säsongen på kolonilotten.

  Här är skörden från min täppa

  Inget år är det andra likt. Den här odlingssäsongen innebar både med- och motgång. Den rekordtidiga starten, (med plantering av lök redan i mars, det har jag aldrig kunnat göra tidigare), sedan en både varm och iskall vår och försommar, följt av heta och soliga veckor i juli och början av augusti.
  Hur blev då resultatet på min 300 kvadrat-
  meterstäppa?

  Bild 1153811
  Årets toppar:

  Zucchini. Försådden sattes tidigt ut i pallkrage med ny jord, gödsel och täckduk till att börja med. Oj, så det växte! Senare plantor hade också fin fart. Att zucchini gillar varma somrar är ett understatement. Jag gillar mest sorten 'Costata Romanesco' från Runåbergs.
  Gurkor. Första gången jag odlade gurkor. Jättegoda! 'Marketmore 76' från Impecta.
  Vitlök. Måste fått tag i finfin sättlök förra hösten, för de här blev superfina.
  Krasse. En sort med en färg som jag tidigare inte odlat, fin och rikligt blommande. 'Peach Melba' från Lord Nelson.

  Medel:

  Gul lök. Växer bättre än den röda i mina land. Mycket gott med egen färsk lök!
  Rödbetor. Verkar funka för det mesta. Årets skörd blev fin, ångrar att jag inte sådde fler.
  Tomater. Oklart hur de kommer att gå i mål. I skrivande stund är mina tomatplantor gröna. Försådde plantorna hemma och tog dem till kolonins glasveranda i några veckor, men då var det kallt och plantorna stod stilla i växten. Tror det är därför de är på efterkälken nu också.
  Grönkål. Är lättodlad, försådde och den ska skördas till jul då grönkålssoppa är ett måste på mitt matbord. Ibland får man gräva fram den under snön.

  Bottennapp:

  Morötter. Sådde två olika sorters fröer, inga kom upp. Någon sa att det ska vara svalt när man sår morötter, kanske berodde mitt misslyckande på för hög temperatur vid såtillfällena?
  Rosenskära. En av mina favoritblommor. Direktsådde en rosa blandning i friland, troligen var jorden alltför gödslad. Då växer bara det gröna, inte blommorna. Blä! Men en förodlad ljusgul sort växte sig riktigt fin!
  Lukt- och sockerärter. Försådda plantor som tog sig fint till att börja med. Men dessa gillar inte hetta och för mycket sol. Trots mycket vattning torkade de och tappade livsgnistan under heta sommarveckor.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!