• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bli av med ogräset - utan gifter

  Håll undan för ogräsen i sommar! Här får du tipsen som hjälper en bra bit på vägen, på ett miljövänligt sätt.

  Bli av med ogräset - utan gifter

  Ogräs är ett gissel för de flesta med tomt och trädgård. Men vad en person betraktar som ogräs är kanske för någon annan en kär växt.
  Förgätmigej, blåklint, vallmo, veronica och tusensköna tycker nog de flesta är vackra. Men när de hamnar på fel plats tycker vi som vill tämja naturen att de är ogräs.
  Att helt vinna över ogräs som etablerat sig är tufft, men nog kan du ge det en rejäl match. Den absolut effektivaste metoden mot ogräs är också den jobbigaste och stavas muskelkraft. Rensa, hacka, dra upp, klipp ned, gräv upp, rensa, hacka, dra upp, klipp ned, gräv upp… Det gäller att vara snabb och inte ge upp, med tiden försvagas de flesta ogrässorter när man håller efter dem.
  Att förebygga är förstås det optimala. Välj alltid bra jord, bottna rabatter, plattläggningar och gångar med svart, täckande fiberduk som släpper i genom vatten, men kväver växtlighet, undvik tomma ytor med öppen jord.
  Var snabb med att ta bort ogräs direkt när det tittar upp. Maskrosor som snabbt får stora blad som ligger tätt mot marken stjäl ljus från gräset.
  Var också noga med vilka växter du väljer. Köp friska, stora plantor och tänk på att växter som får rätt förutsättningar från början när det gäller jordmån och läge växer sig stora snabbare och konkurrerar ut ogräset.

  Läs också:

  Av Susann Gson Engqvist

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!