Bli av med ogräset – utan gifter

Håll undan för ogräsen i sommar! Här får du tipsen som hjälper en bra bit på vägen, på ett miljövänligt sätt.

Experten: Låt ogräshacket torka ihjäl

Här är experten Peder Wendefors tre bästa tips för att slippa ogräs:

Täckodla. Att kväva rotogräset innan det kommer upp är en mycket bra metod som passar både för grönsakslandet, rabatten och runt bärbuskarna. Gamla dagstidningar är perfekta att bottna med, var bara noga med att lägga dem ordentligt omlott. Täck sedan med halm, gammalt (inte nytt) gräsklipp, täckbark eller flis från kompostkvarnen. Fördelen med tidningar är att de förmultnar och blir gödning. Det är heller inga problem att plantera i en bädd av tidningar, särskilt inte när tidningarna är blöta, då skär spaden lätt igenom. Eftersom tidningarna bryts ner blir odlingen flexibel, upprepa proceduren varje vår i permanenta odlingar.

Gå ned på huk. Kan du se ogräset från stående position har det redan hunnit växa sig för stort. Gå ned i marknivå och titta ordentligt, hacka genast bort alla små skott så fort de kommit upp. Gör detta helst när solen skiner, eftersom ogräshacket då kan ligga kvar och torka ihjäl så du slipper ta bort det. Då blir det gödning i stället.

Gräv inte runt i jorden i onödan. Att gräva runt rabatter och odlingar på våren är bra för att luckra jorden. Undvik däremot att gräva runt och vända för mycket på jorden när växtligheten tagit fart. Risken är stor att du bara gräver fram gamla ogräsfrön som börjar spira när de kommer upp närmare ljuset.

 

Läs också vårt test av ogräsjärn

Bli av med ogräset - utan gifter

Ogräs är ett gissel för de flesta med tomt och trädgård. Men vad en person betraktar som ogräs är kanske för någon annan en kär växt.
Förgätmigej, blåklint, vallmo, veronica och tusensköna tycker nog de flesta är vackra. Men när de hamnar på fel plats tycker vi som vill tämja naturen att de är ogräs.
Att helt vinna över ogräs som etablerat sig är tufft, men nog kan du ge det en rejäl match. Den absolut effektivaste metoden mot ogräs är också den jobbigaste och stavas muskelkraft. Rensa, hacka, dra upp, klipp ned, gräv upp, rensa, hacka, dra upp, klipp ned, gräv upp… Det gäller att vara snabb och inte ge upp, med tiden försvagas de flesta ogrässorter när man håller efter dem.
Att förebygga är förstås det optimala. Välj alltid bra jord, bottna rabatter, plattläggningar och gångar med svart, täckande fiberduk som släpper i genom vatten, men kväver växtlighet, undvik tomma ytor med öppen jord.
Var snabb med att ta bort ogräs direkt när det tittar upp. Maskrosor som snabbt får stora blad som ligger tätt mot marken stjäl ljus från gräset.
Var också noga med vilka växter du väljer. Köp friska, stora plantor och tänk på att växter som får rätt förutsättningar från början när det gäller jordmån och läge växer sig stora snabbare och konkurrerar ut ogräset.

Läs också:

Av Susann Gson Engqvist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top