• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fynda mässing på auktion

  Föremål i mässing har fått en renässans. Här är tipsen för att fynda antika ljusstakar, mortlar och lampor på auktion och loppis.

  Fynda mässing på auktion

  Efter att ha tillbringat några decennier i skymundan börjar mäs­singen göra comeback. Antik mässing ger både inredningen och det dukade bordet en guldkantad inramning. Levande ljus reflekteras vackert i ljusstakar och kandelabrar, medan askfat, skålar eller prydnadsföremål blir gyllene klickar i rummet.
  Mässing är en legering av koppar och zink som ibland förgylls eller försilvras för ökad effekt. Föremålen gjuts sedan i formar eller hamras till av plåtar. Fram till 1920-talet användes mäs­­sing också ofta till beslag på möbler, som stommar till ljuskronor, lister och lampfötter.
  Dyrast är föremål från 1600- och 1700-talen, men även modern formgivning är eftertraktad och kan kosta en hel del. De massproducerade sakerna som kom till mellan cirka 1880 och 1920 är dock prisvärda.

  Massproducerat är prisvärt

  På antikmarknaden kan du välja bland dekorativa och användbara föremål av alla de slag. Här finns en uppsjö av ljusstakar – från barockens tunga pjäser och ljusplåtar, till lättare modern design. Men också praktfulla ljuskronor, lampor och samovarer för te – samt mindre föremål som sängvärmare, skrivbordsuppsatser, mortlar och mycket annat. Med lite tur går det också att hitta udda saker i originell design.

  Mycket har nytillverkats

  För den som inte är expert kan det vara svårt att skilja mellan antik mässing och senare tillverkning. En del gamla modeller, som till exempel barockens ljusplåtar, ljusstakar med vridna skaft och gustavianska ljusstakar med gallerfot har ofta nytillverkats. Det är vanligt med maskingjutna serietillverkade väggplåtar i barockstil, men originalen har handrullade nitar och en patina som är svår att efterlikna. De senare stilkopiorna kostar dock en bråkdel jämfört med de ursprungliga.

  Stämplar höjer värdet

  Antik mässing är ofta ostämplad så om den har stämplar så stiger värdet. Stämp­lar kom i bruk på 1800-talet och mässingsbruket Skultuna har haft en rad varianter på antingen Skultuna Bruk eller SB, ibland omgivna av årtal och en krona.
  Mässingsbruket Gusum använde tre olika stämplar 1881 till 1925 – Gusum, Gusums bruk och modellnummer. Den som allra först signerade hos Skultuna var krongjutaren Mats Hornhafwer, verksam på bruket 1747–84. Han ristade in S.B. och M.H. på en kyrkklocka.

  Av Christina Linderoth-Olson

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!