Solsäkra din rabatt med tagetes

Satsa på egna solar i rabatten! Trotjänaren tagetes ger en garanterat glad sommar.

Solsäkra din rabatt med tagetes
Tagetes tenuifolia
Tagetes tenuifolia, busk- eller kryddtagetes, fyller ut bra i krukor och rabatter. Här en röd variant med ljusare mitt ,”Red Gem”.
Solsäkra din rabatt med tagetes
Tagetes patula
Tagetes patula, sammetstagetes, är mellanstor och finns i många varianter. Några har enkla blommor, andra är fyllda, och färgvariationen är stor, från klargult till blodrött och rostfärgat.
Solsäkra din rabatt med tagetes
Tagetes erecta
Tagetes erecta är störst och har stora blommor, från cremevitt och cit­rongult till flammande orange. Nyp bort blommorna efter blomningen, då kommer fler senare.

“Den svenska sommaren är den bästa dagen på hela året.”
Det går att skoja om det, men visst har vi varit med om en och annan sommar som har bjudit på mer regn och rusk än sol och värme. Då blir heller inte odlingsbetingelserna för våra sommarblommor de bästa.
Men det finns säkra kort. Tagetes, vår kanske allra tåligaste och tacksammaste ettåring, är ett sådant. Plantorna brukar blomma snällt från juni fram till dess att frosten tar dem på höstkanten.
Med sin intensitet, sina mustiga färger och sin kryddiga doft är tagetes själva essensen av Mexiko. Det är också i Centralamerika denna korgblommiga växt har sitt ursprung. Med dessa rötter är det lätt att förstå att tagetes trivs allra bäst och blommar rikligast i full sol, men den klarar även halvskuggiga lägen. Och bäst av allt: regnperioder.

Som sammet
Tagetes har även en lång historia som trädgårdsväxt i Europa och har också ett gammalt svenskt namn, sammetsblomster eller sammetsros. Detta används numera rätt sällan, trots att det så väl beskriver intrycket av de mjuka kronbladen.
Tagetes lämpar sig väl i samplanteringar, gärna som en liten “häck” runt trädgårdslandet och framför allt tillsammans med nyttoväxter. Med sin doft skrämmer den bort en del insekter.
Bland annat sägs den kunna hålla kålfjärilarna borta, även om du nog bör gardera med täckväv för att vara säker på att behålla kålen för dig själv.

Ger sting åt maten
Förutom att vara lättodlad och frisk har tagetesen fördelen att den är ätlig. Framför allt den skira, småblommiga kryddtagetesen gör sig bra i sommarfestens sallad på hemodlade körsbärstomater, rucola, mjälla morotsslantar eller vad du nu har till hands. Tagetesblommorna ger både färg och bett åt anrättningen.

Av Karin Hylander

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top