• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Pynta hemma med eget julpyssel

  Det finaste julpyntet gör du själv. Låt dig inspireras av idéerna från Smålandshemmet där julen går i vitt och rött.

  Julstämning redan på farstubron.

  Att duka bordet med rött, silver och vitt skapar fin julstämning.

  Ljuskronan julpyntas med hemgjorda tygdekorationer.

  Fruktfat med torkade apelsiner och kopparkannor.

  Julstrut med godis.

  Julpåsar och julgranspynt.

  Julgransljus med fina prickar.

  Julstrumpa med plats för många paket.

  Kottegranar i silver.
  Foto: Markus Hertrich

  Ritning till julstruten.

  Kanske är det närheten till Astrid Lindgrens Vimmerby som lockat husets ägare att inreda i en stil som Emil i Lönneberga skulle ha gillat.
  Huset byggdes 1904 och har renoverats med omsorg om de gamla detaljerna.

  Husets hjärta är det stora köket som, liksom resten av huset, förvandlas totalt i juletid. Bordet dukas i vitt, rött och silver. På den gamla järnspisen skapas ett härligt överdådigt julstilleben med blankpolerade kopparkannor, doftande fruktfat och massor med silvriga ljuslyktor.

  I köket, liksom i resten av huset, byts kuddar och lampskärmar ut mot egenhändigt tillverkade i rödvita tyger. Den nyhuggna julgranen som sprider sin doft från hederplatsen framför den sprakande öppna spisen pyntas med hemgjorda prydnader.


  • Stilleben på farstubron
  Redan på bron välkomnar ett julstilleben med kottar i en korg, några ljuslyktor i glas och fattigmanssilver och buntar med ombunden minived


  • Dukat julbord
  Rött, vitt och silver skapar julstämning på det uppdukade julbordet i köket. Kottar från skogen är enklast möjliga dekoration. Stolarna kompletteras med sköna kuddar från soffan, för här vill man sitta kvar länge.


  • Pynta ljuskronan
  Ljuskronan i köket julpyntas med hemgjorda tygdekorationer.

  Gör så här:
  Leta i lapplådan eller köp stuvbitar av bomull och filt. Klipp ut två av varje form, använd gärna pepparkaksformar som mått. Sy ihop med ett tunt lager vaddmellanlägg. Du behöver inte vändsy, det blir fint med den råa kanten och vadden som tittar fram. Använd gärna en kontrastfärg på tråden när du syr.


  • Torkade apelsiner
  Skapa ett riktigt julhörn någonstans i huset, här trängs kopparkannor, fat med doftande frukt och kryddor och massor av ljuslyktor på den gamla vedspisen. Torkade apelsinskivor finna att köpa men du gör dem enkelt själv.

  Gör så här:
  Skär en apelsin i ganska tunna skivor. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper under och ställ in i ca 75 graders ugnsvärme över natten. Ställ gärna ugnsluckan lite på glänt så att fukten vädras ut.


  • Godisstrut
  En julstrut med godis till gästerna är lätt att göra.

  Gör så här:
  Klipp ut en strutstomme i mönstrad eller enfärgad lite kraftigare kartong i samma form som mallen. Gör den så stor eller liten du vill. Rulla ihop och fäst med dubbelhäftande tejp efter markeringen på mallen (det går lättast att börja fästa vid överkanten och neråt). Dekorera med fina sidenband (använd häftapparat så håller det).

  • Julpåsar och julgranspynt
  Julpynt till granen gör du enligt samma princip som dekorationerna i ljuskronan. Julklappar i fint dekorerade papperskassar är ett alternativ till inslagna paket.

  Gör så här:
  Använd papperskassar du redan har eller köp odekorerade i hobbyaffären. Klistra på collage som du gör själv i dekorpapper eller skriv ut fina bilder från datorn.


  • Prickiga julgransljus
  Gör så här:
  Vanliga vita julgranljus får ett lyft med prickar. Ritpenna för stearinljus av vattenburet vax i olika färger finns bl a på Panduro hobby.


  • Julstrumpa
  Gör en extra stor julstrumpa så att tomten får plats med alla paket.

  Gör så här:
  Rita formen på fri hand. Klipp till två delar i kraftigt bomullstyg. Sryk på kraftigt vliselin på varje bit. Dekorera varje bit för sig med lappar och band. Sy ihop delarna och vänd. Fålla överkanten och sy på ett band att hänga strumpan i.


  • Byt kuddar i soffan
  Rött och vitt i olika mönster håller ihop jultemat. Ett par kuddar i rött och vitt skapar julstämning i soffhörnan i ett nafs.


  • Kottegran
  Samla massor av kottar i skogen så kan du bygga din egen kottegran.

  Gör så här:
  Koner av oasis finns t ex på Panduro Hobby. Limma kottar tätt, tätt med hjälp av limpistol. Spraya gärna med glitterspray i silver. Stammen kan vara en metall- eller träbit. Knut på ett vackert band och stick ner i kruka med oasis.

  Av: Susanne Helmold översättning och bearbetning Ann Dahl

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!