Pynta hemma med eget julpyssel

Det finaste julpyntet gör du själv. Låt dig inspireras av idéerna från Smålandshemmet där julen går i vitt och rött.

Pynta hemma med eget julpyssel
Julstämning redan på farstubron.
Pynta hemma med eget julpyssel
Att duka bordet med rött, silver och vitt skapar fin julstämning.
Pynta hemma med eget julpyssel
Ljuskronan julpyntas med hemgjorda tygdekorationer.
Pynta hemma med eget julpyssel
Fruktfat med torkade apelsiner och kopparkannor.
Pynta hemma med eget julpyssel
Julstrut med godis.
Pynta hemma med eget julpyssel
Julpåsar och julgranspynt.
Pynta hemma med eget julpyssel
Julgransljus med fina prickar.
Pynta hemma med eget julpyssel
Julstrumpa med plats för många paket.
Pynta hemma med eget julpyssel
Kottegranar i silver.
Foto: Markus Hertrich
Pynta hemma med eget julpyssel
Ritning till julstruten.

Kanske är det närheten till Astrid Lindgrens Vimmerby som lockat husets ägare att inreda i en stil som Emil i Lönneberga skulle ha gillat.
Huset byggdes 1904 och har renoverats med omsorg om de gamla detaljerna.

Husets hjärta är det stora köket som, liksom resten av huset, förvandlas totalt i juletid. Bordet dukas i vitt, rött och silver. På den gamla järnspisen skapas ett härligt överdådigt julstilleben med blankpolerade kopparkannor, doftande fruktfat och massor med silvriga ljuslyktor.

I köket, liksom i resten av huset, byts kuddar och lampskärmar ut mot egenhändigt tillverkade i rödvita tyger. Den nyhuggna julgranen som sprider sin doft från hederplatsen framför den sprakande öppna spisen pyntas med hemgjorda prydnader.

• Stilleben på farstubron
Redan på bron välkomnar ett julstilleben med kottar i en korg, några ljuslyktor i glas och fattigmanssilver och buntar med ombunden minived

• Dukat julbord
Rött, vitt och silver skapar julstämning på det uppdukade julbordet i köket. Kottar från skogen är enklast möjliga dekoration. Stolarna kompletteras med sköna kuddar från soffan, för här vill man sitta kvar länge.

• Pynta ljuskronan
Ljuskronan i köket julpyntas med hemgjorda tygdekorationer.

Gör så här:
Leta i lapplådan eller köp stuvbitar av bomull och filt. Klipp ut två av varje form, använd gärna pepparkaksformar som mått. Sy ihop med ett tunt lager vaddmellanlägg. Du behöver inte vändsy, det blir fint med den råa kanten och vadden som tittar fram. Använd gärna en kontrastfärg på tråden när du syr.

• Torkade apelsiner
Skapa ett riktigt julhörn någonstans i huset, här trängs kopparkannor, fat med doftande frukt och kryddor och massor av ljuslyktor på den gamla vedspisen. Torkade apelsinskivor finna att köpa men du gör dem enkelt själv.

Gör så här:
Skär en apelsin i ganska tunna skivor. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper under och ställ in i ca 75 graders ugnsvärme över natten. Ställ gärna ugnsluckan lite på glänt så att fukten vädras ut.

• Godisstrut
En julstrut med godis till gästerna är lätt att göra.

Gör så här:
Klipp ut en strutstomme i mönstrad eller enfärgad lite kraftigare kartong i samma form som mallen. Gör den så stor eller liten du vill. Rulla ihop och fäst med dubbelhäftande tejp efter markeringen på mallen (det går lättast att börja fästa vid överkanten och neråt). Dekorera med fina sidenband (använd häftapparat så håller det).

• Julpåsar och julgranspynt
Julpynt till granen gör du enligt samma princip som dekorationerna i ljuskronan. Julklappar i fint dekorerade papperskassar är ett alternativ till inslagna paket.

Gör så här:
Använd papperskassar du redan har eller köp odekorerade i hobbyaffären. Klistra på collage som du gör själv i dekorpapper eller skriv ut fina bilder från datorn.

• Prickiga julgransljus
Gör så här:
Vanliga vita julgranljus får ett lyft med prickar. Ritpenna för stearinljus av vattenburet vax i olika färger finns bl a på Panduro hobby.

• Julstrumpa
Gör en extra stor julstrumpa så att tomten får plats med alla paket.

Gör så här:
Rita formen på fri hand. Klipp till två delar i kraftigt bomullstyg. Sryk på kraftigt vliselin på varje bit. Dekorera varje bit för sig med lappar och band. Sy ihop delarna och vänd. Fålla överkanten och sy på ett band att hänga strumpan i.

• Byt kuddar i soffan
Rött och vitt i olika mönster håller ihop jultemat. Ett par kuddar i rött och vitt skapar julstämning i soffhörnan i ett nafs.

• Kottegran
Samla massor av kottar i skogen så kan du bygga din egen kottegran.

Gör så här:
Koner av oasis finns t ex på Panduro Hobby. Limma kottar tätt, tätt med hjälp av limpistol. Spraya gärna med glitterspray i silver. Stammen kan vara en metall- eller träbit. Knut på ett vackert band och stick ner i kruka med oasis.

Av: Susanne Helmold översättning och bearbetning Ann Dahl

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top