• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 7 vårblommor som trotsar kylan

  Pigga upp med ljuva vårblommor som tål kyla och lite frost. Här har vi valt ut 7 favoriter. Bläddra i bildspelet och och läs om bellis, primula, pärlhyacinter med flera.


  Visa album

  1 Bellis
  Kultiverade sorter av tusensköna finns i många variationer där rött eller vitt dominerar olika mycket. Bellis är tålig mot frost, men inte mot torka. Ge den en större kruka med mer, näringsrik jord direkt, så torkar den inte ut så fort. Och plocka bort vissna blommor efterhand, så blommar den längre.

  2 Primula
  Plantan som ofta för en lite undanskymd tillvaro men som förtjänar att komma fram i ljuset – få blommor är så tåliga som primulan. Dubbla sorten 'Belarina' finns i flera färger och är sällsynt rikblommande och tålig och kommer tillbaka med nya blommor som står månad efter månad.

  3 Krokus
  Förr var krokus lila eller gula, nu kan man hitta tidiga, bleklila snökrokus, purpurblå bägarkrokus med benvitt inre, cremefärgad hybridbägarkrokus och rent vit krokus som gör sig fantastiskt inbäddade i mossa och mur­grönerankor. Den som vill ha speciella rariteter sätter egna lökar i kruka
  på hösten, men det kan även löna sig att leta efter färdigdrivna hos väl­sorterade plantage. Den vackra, vita krokusen heter 'Jeanne d'Arc'.

  4 Pärlhyacint
  Känd för sin frosttålighet, långlevnad och underbara doft. Finns både blå och vita och det går att hitta sorter och arter som förr betraktades som rariteter. Bredbladig pärlhyacint är tvåfärgad i ljusblått och mörkblått. Har man tur hittar man den söta sorten 'Mount Hood' med liten vit topp! Pärlhyacinter vill stå fuktigt men inte blött.

  5 Förgätmigej
  Gammaldags blomma som säljs i kruka tidigt och som oftast har sin karaktäristiska blå färg, men även finns i vitt och rosa. Med sina skyar av små blommor är den fint sällskap till exempelvis narcisser, men den är också vacker ensam, i synnerhet om den får fylla flera krukor. Sorten 'Moymak' har särskilt intensivt blå blommor.

  6 Pensé
  Pensén kommer i oändliga variationer av nyanser och mönster och det går alltid att hitta sorter som matchar vårlökarna perfekt. Minisorterna med sin rika blomning och buskiga växtsätt är i synnerhet tacksamma att odla. Håll jorden fuktig och knipsa bort vissna blommor innan de går i frö, så blommar de länge.

  7 Narciss
  Många narcisser är lämpade att stå i kruka. Tidigast och frosståligast är minipåskliljan. Även något större narcissorter är fina och sätts i större kruka, exempelvis lövkorg. Den vita orkidénarcissen 'Thalia' på bilden har flera blommor på varje stjälk och säljs alltmer i kruka. Låt narcisserna stå svalt, inte mitt i solen, så håller de länge.

  Av Christel Kvant

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!