• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Höstliga guldstunder i parken

  Hösten avnjuts bäst i någon av Sveriges vackra trädgårdar. Unna dig ett parkbesök när växtligheten byter färg. Vi åkte till Enköping.

  Höstliga guldstunder i parken
  Röda solhattar, Echinacea purpurea, ger Drömparken karaktär på sensommaren. Foto: Anette Sievers

  Trädgård i Norr, Umeå
  Trädgård i Norr, Umeå. Foto: Sven-Olof Larsén.

  Missade du att göra sommarens trädgårdsresa? Det är inte för sent. Hösten är en perfekt tid att resa till någon av våra parker och trädgårdar, som har anlagts just för att vara vackra hela året.

  Det är också ett bra sätt att få tips för den egna trädgården. Den härliga fägringen kan ge en idé om vilka sena perenner, prydnadsgräs och träd med vackra frukter och bladverk man kan plantera själv. Vi är många som har en vacker försommarträdgård, men är sämre på sensommarfägring.

  I Enköping kan man gå självguidade turer från stadsdel till stadsdel, alla med sin egen park – från lummiga små fickparker till storslagna, böljande blomsterhav. Och allt detta helt gratis!

  För 15 år sedan skapade holländaren Piet Oudulf "Drömparken" som ett stycke natur, med vajande prydnadsgräs och höga perenner. På vintern gör de dekorativa vinterståndarna parken till en fröjd. Nu har trädgårdsmästarna i Enköping restaurerat parken och också anlagt en ny del med lägre perenner som binder ihop gatan utanför med den gamla parken.

  Härifrån kan man fortsätta längs ån och titta på alla idéträdgårdar, skapade både av välkända trädgårdsprofiler och trädgårdsmästarelever.

  I Enköping finns också mer traditionella parker med sommarblommor, som förstås är som vackrast när de har fått växa till sig en hel sommar. På Gustaf Adolfs plan finns varje år en nykomponerad rabatt, i år "Luften blir friskare när åskan går" av sommarblomsproffset Mona Holmberg.

  Den som är intresserad av rosor och vill ha tips på ackompanjerande perenner ska besöka Pastor Spaks park. En annan romantisk park är Kölnbacksparken, där det fram till 1980-talet fanns ett litet torp. Fruktträden har fått stå kvar och sedan förra året har parken byggts om på temat pioner – olika sorter inramas av låga buxbomshäckar. Men för att få full behållning av denna park måste man förstås invänta en ny vår.

   

  Trädgårdsdagen

  infaller 4 september och är ett bra tillfälle att se parkerna i Enköping. Åpromenaden med sina idéträdgårdar bildar navet i programmet.

   

   

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!