Höstliga guldstunder i parken

Hösten avnjuts bäst i någon av Sveriges vackra trädgårdar. Unna dig ett parkbesök när växtligheten byter färg. Vi åkte till Enköping.

7 parkbesök från norr till söder

 

1. Trädgård i Norr är en radda idéträdgårdar vid älven i Umeå, som har funnits i mer än 20 år. Parken står i ständig förändring, men den berömde Ulf Nordfjälls ursprungsidé finns kvar. Beundra bland annat gulbarkig hägg och mongolisk lind. www.umea.se.

 

2. Wij trädgårdar i Ockelbo är alltid värt ett besök. Detta är tiden att njuta av den mogna köksträdgården, på landet och i restaurangen. 12 september avslutas säsongen med skördefest. www.wij.se

Öppet: Lördag och söndagar 11-16 (28 augusti-12 september). Entré 95 kr.

 

3. Stadsparken i Örebro är ett landskap med olika delar, där man kan strosa runt en hel dag. Vandra under de vackra parkträden, dofta dig igenom örtagården och luncha i stadsträdgården. www.orebro.se

 

4. Alphems arboretum i Floby utanför Falköping är resultatet av en mans verk, lantbrevbäraren Johan Gegerfeldt. Här kan man njuta av höstfärgerna från 200 olika sorters träd och buskar, som han planterade från 1800-talets slut och framåt. www.alphem.se.

Öppet: Alla dagar hela året. Entré 30 kr.

 

5. Trädgårdsföreningen i Göteborg har en av norra Europas främsta rosensamlingar. På hösten den perfekta platsen att få tips på de mest långblommande rosorna och vilka som har de vackraste nyponen. Just rosornas frukter är en programpunkt i september. www.tradgardsforeningen.se

Öppet: Vardagar 7-20, lördag och söndag 9-20. Entré 20 kr.

 

6. Sävsjö är en liten stad mitt i Småland där en av Sveriges skickligaste trädgårdsmästare verkar, Stefan Lagerqvist. Han har förvandlat grå luckor till konstverk. Prydnadsgräsen spelar en huvudroll, så besök nu! Printa ut blomfoldern från www.savsjo.se och guida dig själv.

 

7. Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg är ett Skåne i miniatyr, där odlingslandskap, raser och miljöer bevaras för framtiden. Njut av köksträdgårdar, djur av lantras, rosengård och mycket mer under de gigantiska lövträden. Mängder med program under september, se www.fredriksdal.se.

Öppet: Varje dag 10-18 (maj-augusti), 11-17 (april, september) och 11-16 (under vinterhalvåret). Entré 80 kr.

Höstliga guldstunder i parken
Trädgård i Norr, Umeå
Trädgård i Norr, Umeå. Foto: Sven-Olof Larsén.

Missade du att göra sommarens trädgårdsresa? Det är inte för sent. Hösten är en perfekt tid att resa till någon av våra parker och trädgårdar, som har anlagts just för att vara vackra hela året.

Det är också ett bra sätt att få tips för den egna trädgården. Den härliga fägringen kan ge en idé om vilka sena perenner, prydnadsgräs och träd med vackra frukter och bladverk man kan plantera själv. Vi är många som har en vacker försommarträdgård, men är sämre på sensommarfägring.

I Enköping kan man gå självguidade turer från stadsdel till stadsdel, alla med sin egen park – från lummiga små fickparker till storslagna, böljande blomsterhav. Och allt detta helt gratis!

För 15 år sedan skapade holländaren Piet Oudulf "Drömparken" som ett stycke natur, med vajande prydnadsgräs och höga perenner. På vintern gör de dekorativa vinterståndarna parken till en fröjd. Nu har trädgårdsmästarna i Enköping restaurerat parken och också anlagt en ny del med lägre perenner som binder ihop gatan utanför med den gamla parken.

Härifrån kan man fortsätta längs ån och titta på alla idéträdgårdar, skapade både av välkända trädgårdsprofiler och trädgårdsmästarelever.

I Enköping finns också mer traditionella parker med sommarblommor, som förstås är som vackrast när de har fått växa till sig en hel sommar. På Gustaf Adolfs plan finns varje år en nykomponerad rabatt, i år "Luften blir friskare när åskan går" av sommarblomsproffset Mona Holmberg.

Den som är intresserad av rosor och vill ha tips på ackompanjerande perenner ska besöka Pastor Spaks park. En annan romantisk park är Kölnbacksparken, där det fram till 1980-talet fanns ett litet torp. Fruktträden har fått stå kvar och sedan förra året har parken byggts om på temat pioner – olika sorter inramas av låga buxbomshäckar. Men för att få full behållning av denna park måste man förstås invänta en ny vår.

 

Trädgårdsdagen

infaller 4 september och är ett bra tillfälle att se parkerna i Enköping. Åpromenaden med sina idéträdgårdar bildar navet i programmet.

 

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top