Nu blommar kolonilotten

Att skaffa koloniträdgård blir allt mer populärt. Följ med till Kira Jonsson, som har förvandlat en plätt jord till himmelriket på jorden.

Kort om Kira Jonsson

Ålder: 42 år.
Bor: Lägenhet i Sköndal i Stockholm.
Yrke: Barnskötare.
Familj: Man och två vuxna barn.
Favoritblomma: Kronärtskocka.
Favoritvego: Persiljepesto.
Aktuell: Odlingsstart på kolonilotten på Pungpinan i södra Stockholm.

Så får du en egen lott

  • Kontakta din närmaste koloniförening. Många är anslutna till Koloniträdgårdsförbundet, som har länkar till föreningar på sin webbplats www.koloni.org.
  • Odlingslotter utan hus är vanligen lätt att få och kön är kort eller obefintlig. För att få en lott med hus kan du få stå i kö länge, i Stockholm 10–15 år. I större städer är det ofta koloniföreningarna som förmedlar husen, för att hålla nere priserna.
  • På de flesta platser köps och säljs kolonistugor som vilket annat småhus som helst, genom till exempel annons på Blocket eller mäklare. De kan kosta allt från 20 000 kronor till en miljon, beroende på stad och läge.
  • Samma skatteregler gäller för försäljning av kolonistugor som för annat fritidsboende. Det gäller både fastighetsskatt och skatt på vinst vid försäljning.

Fakta om kolonilotter

  • En plätt hyrd odlingsmark är livet för ungefär 25 000 svenskar. Det finns ungefär 40 000 kolonilotter i Sverige.
  • De flesta föreningar med stugor är anslutna till Koloni–trädgårdsförbundet, men många med bara odlingslotter står utanför. En del är så kallade lägenhetsträdgårdar, mindre kolonilotter som de boende kan få tillgång till.
  • Koloniträdgårdar har funnits i Sverige i mer än hundra år. De första kolonilotterna anlades i Malmö.
  • Internationellt är rörelsen ännu äldre och handlar i grunden om att ge alla möjlighet att odla sin egen mat. Under krigstid har intresset ökar. I hela världen har 3 miljoner människor i 16 länder kolonilott.

Nu blommar kolonilotten
Kronärtskockan i full blom i slutet av augusti. Den är Kiras favoritblomma.

Luften är kryddig av allt som mognar när vi besöker koloniområdet Pungpinan i Skarpnäck i södra Stockholm. Här har Kira Jonsson sin kolonilott sedan åtta år tillbaka, men varje år är det upp till bevis! Det mesta av prakten är ettårig.
Blomsterböna och Blomman för dagen svingar sig manshög på stöttor och bäddarna flödar över av glödande tagetes och grönsaker. Det är tid för sommarens final av grönska och blomning. Ändå är Kira inte helt nöjd med växtsäsongen. Ivern att plantera ut gick inte så bra ihop med de kyliga majnätterna.
– Jag satte ut det förodlade för tidigt, säger hon. Blomman för dagen ’Heavenly Blue’ kom inte alls, så vi fick ta vad vi hade av andra sorter och försöka täcka bågen.
”Vi” är Kira och svägerskan Ingela Håkansson. Sedan ett par år tillbaka har de lotten tillsammans.
– Det är roligt och blir inte lika tungt, säger Kira. Vi fikar mycket och pratar igenom det vi ska göra och jobbar tillsammans.

Det finns flera fikahörnor och viloplatser på de 200 kvadratmetrarna, både i sol och skugga. Den vackraste är en pergola helt täckt av klematis och vildvin. Stugor är inte tillåtna på den här delen av koloniområdet, men förbud står sig slätt mot grönska. Så här i september bildar grönskan ett ogenomträngligt tak.
– Jag lägger mig ofta här och vilar och ibland slumrar jag till, säger Kira.
Under sommarhalvåret är kolonilotten i stort sett lika med livet. I de egenhändigt snickrade dassliknande (ursäkta Kira!) skåpen förvaras det mesta som behövs för att svänga ihop en sallad eller koka en soppa.
– Men sommarens favorit är en pesto på persilja och mandel. Den är jättegod på kex, säger Kira och trots de kyliga majnätterna var just persiljan ett av sommarens glädjeämnen.
– Det blev massor och löken kom också jättefint, både den gula och den röda.
Lönen för mödan! Det var denna odlingens underverk som var det som först fascinerade Kira. Då var hon bara 3 år gammal och såg sin gammelmoster skörda potatis i trädgårdslandet.
– Jag gillade hela proceduren, från att se de små potatisarna komma upp ur jorden tills jag åt dem med smör.
Och nu är det dags igen. Det som förodlas hemma i Kiras lägenhet ska planteras ut. 200 kvadratmeter kolonilott ska på nytt sträva upp emot himlen.
– Om jag skulle vara ett annat djur skulle det vara mask, säger Kira. Jag gillar jord så mycket. Det är magiskt hur ett litet frö kan gro och grönska.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top