Sipporna ute i backarna stå

Vårens vilda sippor laddar för årets shownummer. Passa på att njuta och unna dig några tama släktingar i täppan.

Fridlyst blåsippa

Blåsippan kan inte sprida sig om den plockas och det har lett till att den nästan är utrotad i delar av Sverige. Där är den fridlyst. Det beror därför på var du bor om du får plocka blomman eller inte.
I följande län är blåsippan fridlyst: Stockholms, Skånes, Hallands, Västerbottens och den del av Västra Götalands län som tidigare hette Göteborgs- och Bohus län.

Alla sippor är inte släkt

Förr ansåg man att våra vilda sippor var nära syskon och klumpade ihop dem i släktet Anemone. Sedan bröt man ut blåsippan, som nu har släktnamnet Hepatica. Backsippan tillhör släktet Pulsatilla.

  • Vitsippan och gulsippan hör till släktet Anemone.
  • Svalört har en sippliknande blomma, men är nära släkt med smörblomma.
  • Balkansippa och tovsippa tillhör också Anemone och är tacksamma trädgårdsblommor som lätt sprider sig. De växer vilt längre söderut i Europa.

Vårens sippor viskar fram sin skönhet, men masseffekten en solig vårdag är bedövande.
Oftast växer sipporna i lövskog, där de drar nytta av allt ljuset innan löven slår ut. Senare på säsongen är marken ganska artfattig.
De flesta sippor trivs bra även i vanlig trädgårdsjord. Härma naturen och plantera under några träd och buskar där de kan sprida sig, så att du kan frossa i vårkänslor även på hemmaplan. Du hittar flera odlade sorter av vitsippa i handelsträdgården, även i färger som rosa och lavendelblå.
Gräv aldrig upp sippor i naturen. Det gäller alldeles speciellt för blåsippa, som är så gott som utrotad i stora områden både till följd av att plantor grävts upp och att blomman plockats. Den sprider sig med sin lilla nöt, ofta med hjälp av myror, medan vitsippan sprids med jordstammar. Blåsippan och vitsippan är inte heller släkt, som man trodde förr.
Vill du ha riktigt lättodlade blå och vita sippor ska du satsa på den blå balkansippan och den vita tovsippan. De trivs på de flesta jordar och sprider sig lätt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top