• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Odla sallad – Lätt och läckert

  Odla läckra små salladsblad hela sommaren. Nya frömixer har gjort det ännu enklare. Passar både i trädgårdslandet och balkonglådan.


  Visa album

  Påsar med salladsblandningar med smakrika små blad säljs dyrt i grönsaksdisken, men det är väldigt enkelt att odla själv. Det har kommit många färdiga frömixer, ofta kallade "babyleaf".
  Men vilken plocksallad som helst går förstås att skörda när den fortfarande bara har vuxit en bit. Ibland går det på någon månad att få en första skörd, speciellt rucola har bråttom upp.
  Knepet med att få rikligt med babyleafsallad är att strö ut fröerna lite tätare än vanligt på jämn såjord, vattna noga och skörda varsamt. Om du sparar varje liten plantas hjärtblad växer det ut nya blad och du kan åter plocka mjälla blad efter några veckor.

  Du behöver inte ens något trädgårdsland för att odla sallad, balkonglådan eller en kruka på altanen fungerar bra. Starta nu, i alla fall om du bor i södra Sverige. Sallad är frosttålig och täcker du sådden med fiberduk brukar det gå bra. Salladsodling i kruka eller sålåda uppställd på ett bord är även ett knep för dig som har problem med mördarsniglar.
  Om du vill ha en tidig start i trädgårdslandet är det bra att bygga upp välgödslade odlingsbäddar och täcka med fiberduk. Då får salladssådden mer värme och luft.
  Om du kommer ihåg att så en ny kruka eller en ny plätt jord en gång i månaden kan du skörda från tidig juni till sen september. Alla nya asiatiska bladgrönsaker är extra bra att så sent på säsongen, eftersom de tål mycket frost och kan ge skörd in i oktober. Späda passar bladen utmärkt i sallad och grövre i wok.
  Och glöm inte våra ogräs! Flera av våra vanligaste ogräs är också läckra i salladen, till exempel svinmållan och topparna på våtarv.

  Fler lättodlade grödor

  Potatis

  Nyupptagen potatis, kokt och serverad med smör, mer behövs inte för en delikat liten sommarmåltid. Nu är det dags att köpa ett litet nät sättpotatis och grodda mörkt i äggkartong. Eller sätt potatisarna direkt i planteringskrukor till hälften fyllda med jord och placera ljust. Med rötter får potatisen en snabbare start ute i jorden. Sätt potatisen när jorden blivit varm. Du kan också odla i en säck planteringsjord. Lägg ner påsen, gör sex kryss och sätt potatisarna. Efter ett par månader har du ditt första kok. Sorten Swift är snabbast och behöver bara 6 veckor.

  Kryddor

   Sluta förbanna gräset i stenläggningen och gör något av springorna i stället. Många kryddor trivs utmärkt med de karga odlingsförutsättningarna, till exempel timjan, lavendel och gräslök. Ett och annat smultron får också plats. I baljan växer lättodlade rädisor.

  Ärter

  Sockerärter plockade direkt från stänglarna är extra söta och krispiga. Om du odlar dem på trädgårdsland, bygg ett par pyramider med fem–sex bambukäppar och tryck ner två fröer vid varje bambukäpp. Platta till och vattna, så tar sig alltid någon. Men vänta med sådden tills jorden är varm, cirka tio grader, annars ruttnar fröna. Du kan också förså inne och sätta ut färdiga plantor.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!