Satsa på egna lökar i sommar

Lök är perfekt om du har bråttom att sätta fingrarna i jorden. Tidig start är bara en fördel och det finns många olika sorters lökar att försöka sig på. I bildspelet tipsar vi om 9 goda sorter att odla.

Så odlar du lök

  • När jorden nätt och jämt reder sig och smulas söder i din hand är det dags att sätta lök. Det krävs bara ett par plusgrader i jorden. Förbered genom att luckra och blanda in lika delar kompost och naturgödsel, helst höns. Soligt läge är ett måste.
  • Om du inte har pallkragar kan du bygga upp odlingsbäddar, 20 cm höga. Då ökar värmen och luft kommer till som gynnar tillväxten.
  • Sätt lökarna ganska tätt, cirka 10 cm. Gallra efter hand och använd färsk lök i maten. Använd gärna värmebehandlad sättlök så minskar risken för att den går i blom om det blir för kallt.
  • Fiberduk ökar värmen och gör att fukten hålls kvar i jorden – extra viktigt senare på säsongen, eftersom lök inte vill torka ut. Fiberduk skyddar också mot lökflugan och andra fluglarver.
  • Vattna ofta om det är en torr sommar. Rensa bort ogräset.
  • Lök som du vill spara för vintern ska få vissna. När hälften av stjälkarna ligger ner är det lagom att skörda. Ju längre löken stannar i jorden, desto mer minskar hållbarheten. Å andra sidan växer den mycket i slutet av säsongen, så skörda inte för tidigt.
  • Låt lökarna torka ute hängande under tak eller inne torrt och svalt.

Löken – varken frukt eller rot

Vår vanliga matlök är varken en frukt eller en rot. Den är ett ovanligt inslag i växtvärlden, eftersom det är den nedersta delen av varje blad som har svällt upp.
Matlök kallas också kepalök, Allium cepa och kan ha blad som är gula, vita eller röda. Schalottenlöken är ett nära syskon till den vanliga matlöken. Purjolöken och andra löksorter är lite mer avlägsna familjemedlemmar. Kepalökens ursprung finns i bergstrakterna i nuvarande Turkiet och Iran.

Förra sommaren bestämde sig trädgårdsfotografen Annika Christensen för att odla massor med lök. När snön låg tjock i pallkragarna utanför hennes hus i skånska Munka-Ljungby tog planerna form.
– Jag har länge fascinerats avatt många nya svenskars shoppingvagnar dignar av lök, säger hon. I många länder används lök mer som mat, inte bara som krydda. Nu ville jag själv frossa i lök.
Annika satte fem olika sorters lök – två sorters gul lök, rödlök, silverlök och schalottenlök. Hon använde sättlök. Det är lök som odlas tätt, tätt i framför allt Holland, och tas upp när de är små. Tillväxten avbryts alltså och påbörjas igen när du sätter ner smålökarna i jorden hemma hos dig. Det går att odla lök från frö men sättlök är en bra uppfinning för hobbyodlare. Det är svårt att få fram färdig lök från frö under vår korta växtsäsong.

Lök är tvåårig och blommar andra året om den får stå kvar i jorden. Det är inte bra om man vill använda löken som mat, men det är en egenskap som Annika uppskattar.
– Kvarglömd purjolök slår ut så fint och kan användas som snittblomma, säger hon. Jag brukar faktiskt lämna kvar hälften av plantorna, både för blommans skull och för att kunna gå ut mitt i vintern och plocka några purjolökar till en gratäng. Purjolök tål kyla.
När det gäller purjolök köpte Annika färdiga plantor i handelsträdgården och redan tidigare fanns det ruggar i trädgården med luftlök och gräslök. Vitlöken sattes redan på hösten. Om du sätter vitlök nu kan du få lite milt doftande grönt klipp, men några färdiga klyftor hinner inte utvecklas.
Allt som allt blev det nio typer av lök i Annikas trädgård och massor med god mat.
– Jag hade lök till allt. Det blev verkligen precis så härligt som jag trodde, säger hon.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top