Så sköter du din djungel
1. Ampelliljan Chlorophytum comosum är en växt som klarar både skyfall och uttorkning. Så är det där den växer naturligt. Ampelliljan är så tålig att den även har hittats förvildad i svensk natur, vid en skånsk damm. De skott som kommer på blomstänglarna är lätta att sätta i ny jord och dela med sig av. Flera nya former med vitstrimmiga blad, bland annat en krullig variant. En bra luftrenare inomhus!
2. Bromelia är en hel familj med 52 släkten och ungefär 3 000 arter. Många av de bromelior vi har som krukväxter är i naturen epifyter och klänger sig fast på träd. Därför vill de ha sparsamt med vatten och kan även odlas i glas med sten eller grus. Ge orkidénäring på sommarhalvåret. Se till att det alltid finns vatten i den tratt som bildas av bladen. Ananas är en markbromelia och behöver mer vatten och näring.
3. Brudorkidén Phalaenopsis rötter vill ha ljus och därför trivs blomman bäst i en genomskinlig kruka eller vas. Vattna kalkfritt en gång i veckan. Om du använder en vas, kan du lägga några stenar i botten, sätta ner orkidén och häll på vatten. Rötterna ska nätt och jämnt nå vattnet. Kolla en gång i veckan. När blommorna har fallit av, behåll stjälken tills den har vissnat – om den gör det. Ibland kommer de nya blommorna på samma kvist. Det är ett av vinterns små underverk när en orkidé som stått bortglömd bakom en gardin blommar igen.
4. Hibiskusen Hibiscus rosa-sinensis har knoppar som snurras upp till fantasiska blommor. De håller bara en dag – men vilken dag! Hibiskus mår bra i temperaturer som vi mår bra i och därför är den så tacksam som krukväxt. Den får emellertid vänta förgäves på att bli pollinerad av en kolibri, som i tropikerna. Söderfönster är bäst, speciellt på vintern. Vattna regelbundet och ge lite näring vår till höst. Beskär på vårvintern. Ta då bort kors som går lite kors och tvärs och forma som du vill.
5. Kokospalmen Cocos nucifera vill stå ljust och duschas ofta. Nöten till hälften över jord gör att du får lite Robinsonkänsla mitt i vintern. Efter något år är det dags för de vuxna palmbladen att utvecklas och näringen måste då tas från jorden, inte nöten. Då är risken stor att palmen inser att den inte befinner sig i Malaysia och ger upp. Men njut så länge du kan av att sitta under de vajande palmbladen.
6. Kroton Codiaeum variegatum blir vackrare i färgerna ju ljusare den står. På Söderhavsöarna växer den sig hög som en buske till ett par meters höjd. I fönstret hos dig kan du kanske inte hoppas på samma växtkraft, men med jämn fuktighet och en dusch då och då växer den till sig och behåller bladen. Svag näring vår till höst. Massor med nya lysande sorter, både när det gäller färg och form.
7. Papyrus Cyperus papyrus skjuter långa stjälkar som exploderar i fina rosetter. Den vill alltid ha vatten stående i krukan, men kräver inte mycket näring. På sommaren kan du sätta ut din papyrus i en damm och sedan ta in den igen, innan det blir minusgrader på allvar. Skjuter ibland papaplyliknande skott ovanpå bladrosetterna. De är lätta att rota. Kan också förökas genom delning.
Foto: Christer Vallstrand, Floradania, Blomsterfrämjandet, Flower Council of Holland.