Så pyntar du julblomman

Hyacint, amaryllis och julstjärna sprider skönhet mitt i mörker och kyla. Så här pyntar du julblommorna och får dem att hålla.

Så pyntar du julblomman
Hyacinten
Placera hyacinterna i ett fat med sand eller jord. Dekorera med silverkulor och allt vackert du kan hitta.
Så pyntar du julblomman
Så pyntar du julblomman
Placera amaryllisarna i en vas med glaskross i botten.
Så pyntar du julblomman
Så pyntar du julblomman
Julstjärnorna kan placeras i en flätad korg tillsammans med kvistar av vintergrönt.

Hyacinten

Gör så här
1. Bottna ett fat med sand eller jord. Lägg på mossa från skogen – plocka bara lite på varje ställe.
2. Placera ut hyacinterna, här är de mörkt lila. Det blir snyggt tillsammans med silverkulor. Du behöver inge köra ner dem så långt, bara så att de står stadigt.
3. Dekorera med kulor, band, kristaller och kvistar, allt vackert du hittar. Strö lite konssnö över.

Sköt din hyacint så här

  • Ju varmare din hyacint står, ju fortare drivs den fram. Om du vill att den ska hålla länge, kan du sätta den svalt på nätterna.
  • Om du köper en hyacint i knopp finns det tillräckligt med fukt i löken så att den börjar blomma utan vatten, men vattnet räcker antagligen inte för att alla blommor ska slå ut. Håll därför jorden fuktig.
  • Om hyacinten står för varmt och mörkt blir den lång och ranglig. Knipsa i så fall av den och använd som snittblomma. Plantera ut löken när det går att gräva i jorden och gläds åt hyacinten som vårblomma.

Tips!

Känslig för hyacintdoft, eller kan du inte få nog? Kolla doftkoden:

* = svagdoftande

** = medeldoftande

*** = starkdoftande
 

Amaryllisen

Gör så här

1. Bottna en hög cylindervas med cirka 10 cm glaskross eller natursten.
2. Ta cirka tre flerstammiga amaryllisar i samma färg ur sina krukor. Skölj av jorden.
3. Placera amaryllisarna i vasen, stötta lökarna med barkbitarr eller grova kvistar vid behov. Häll på vatten så att det nätt och jömt når löken.

Sköt om din amaryllis så här

  • Om du planterar löken själv, låt jorden gå upp till halva löken och låt det vara ca 2 cm jord runt kanterna. Ställ ljust. Det tar 6-10 veckor innan blomman slår ut, så om du vill ha amaryllis till jul måste du köpa en i knopp.
  • Ställ ljust. Vattna bara när jorden har torkat ut, annars blir amaryllisstjälken ranglig. Om det ändå händer, skölj av jorden från löken och ställ i en cylindervas som på bilden. Eller använd som snittblomma.
  • Vill du spara löken, skär av blomresten och låt stjälken vissna ner. Ge näring en gång i veckan till september. Låt då löken vila mörkt och svalt ett par månader, tills du börjar driva den igen.
     

Julstjärnan

Gör så här

1. Unna dig cirka fem enkla julstjärnor i en färg och placera dem i en låg skål. Om du vill kan sedan du ställa skålen i en korg, här tillverkad av vårens hopvridna sälgkvistar.
2. Lägg kvistar av vintergrönt från trädgården runt om blommorna.
3. Tänd några blockljus i matchande färg bredvid.

Sköt din julstjärna så här

  • Utsätt aldrig växten för kyla och drag. Transportera blomman väl inslagen i tidningspapper från butiken – aldrig bara i en plastkasse tillsammans med maten. Hyacinten kommer från Mexiko där den växer till en stor buske i värmen.
  • Av samma skäl, välj aldrig en kruka som står vid dörren i affären. Kolla den även noga innan du köper den. Det du ser som blomma är egentligen högbladen. Titta i dess mitt, på de små gröngula blommorna. De ska vara i knopp när du köper julstjärnan.
  • Håll jorden fuktig, men aldrig dränkt. Då kan bladen raskt gulna och falla av. Torka är inte heller bra, även om plantan återhämtar sig efter ett tag.

 

Foto: Blomsterfrämjandet/IBC och Stars For Europe

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top