En doft av lavendel

Lavendel hör till de ljuvligare sidorna av livet. De dofter man inte hinner sniffa i sig mitt i sommaren kan man spara till vintern.

Växterna som trivs i samma jord

Rosor är det klassiska valet för den som vill ha ett vackert ackompanjemang till lavendel. Men egentligen trivs de inte i samma jord. Rosor vill ha lite mer näring för att riktigt blomma ut, men försöka går. Rosa rosor och lila lavendel är ju väldigt snyggt! Säkrare är att kombinera lavendeln med arter som gillar samma typ av jord, alltså mager och väldränerad. Gillar du färg brukar perenn vallmo bita sig fast var man än sätter.

Vill du ha ett vitt skimmer, satsa på flaskborstgräs och brudslöja. Prästkrage trivs också i mager och väldränerad jord, liksom den vilda röllekan. Testa den ståtliga palmliljan om du vill ha något mer resligt i rabatten, faktiskt mer anspråkslös än den ser ut.

En doft av lavendel
Fjärilslavendel
Fjärilslavendel, Lavandula stoechias, är inte härdig i Sverige. Foto: Annika Christensen
En doft av lavendel
Tålig lavendel Munstead
“Munstead” är den allra mest tåliga sorten. Foto: Annika Christensen
En doft av lavendel
Silvrig lavendel Richard Grey
Gillar du det silvriga hos lavendel, satsa på en “Richard Grey”. Foto: Annika Christensen
En doft av lavendel
Lavendelfotsalt
Gör ditt eget fotsalt med lavendel. Foto: Annika Christensen

Lavendel är en av de där magiska växterna i trädgården som ger mångdubbel glädje. Det lila skimret ger Medelhavskänsla och doften är bedövande. Det sägs att växten förr planterades som häckar längs gångarna i parken för att dofterna skulle frigöras av damernas vida kjolar. Nu för tiden måste man kanske ta till handen för att uppnå samma effekt.

Växten sägs ha lugnande inverkan på ett uppjagat sinne och hur det än är med den saken mår man i alla fall bra av att sticka fossingarna i ett lavendeldoftande bad och knapra i sig ett par småkakor mitt i vintern. Det är en upplevelse du lätt kan få till om du är eftertänksam före. Blommorna klipps i början av blomningen och torkas på mörk och luftig plats.

Det är lätt att tro att det är svårt att odla lavendel, men har den väl etablerat sig är den anspråkslös som få. Detta gäller förstås om du bor i södra Sverige och möjligen längs Norrlandskusten, där många sorter övervintrar. Mest härdig är ‘Munstead’, men det finns många andra sorter att testa av arten Lavendel augustifolia för den som har blivit biten. Det finns rosa och vita sorter och alla nyanser av lila. Den populära fjärilslavendeln är en annan art och får betraktas som en ettårig sommarblomma hos oss. Doftar är också svagare.

Perenn eller inte – för den som vill uppnå en känsla av Provence är det i alla händelser billigare att köpa några plantor lavendel än att flyga söder ut.
 

Så sköter du lavendeln

  • Favoritväxtplatsen är mager jord, gärna kalkhaltig, och full sol. Det viktigaste är att jorden är väldränerad och för att åstadkomma det kan du blanda in grus i jorden.
  • Första året behöver du vattna, men sedan plantan har etablerat sig krävs varken passning eller jordförbättring.
  • Beskärning krävs, annars blir lavendeln lätt risig. Trevligast är att klippa i blomningen, när du kan torka knippen. Det kan räcka som beskärning. Du kan också klippa tidigt på våren, före knoppsättning.
  • Har du buskar som är mycket risiga kan du skära ner dem helt tidigt på våren. Lavendeln kommer igen och blir buskig redan samma år.
  • Lavendel förökas enklast med sticklingar. Klipp de färska skotten tidigt på säsongen och sätt dem längs kanten i en kruka, eventuellt med plastpåse på för att bevara fukten. Det är inte så lätt att sticklingsföröka att du lyckas med kvistar nedstuckna direkt i rabatten, om du någon gång har hört det.
  • Om du bor i en odlingszon där lavendel inte övervintrar ute, testa att sätta krukan svalt och så ljust som möjligt. Då efterliknar du bäst dess naturliga miljö i Medelhavsområdet.

 

Torka lavendel och pyssla i vinter

  • Sy påsar i provencalskt småblommigt och fyll med lavendelblommor, sy ihop med några stygn för hand.
  • Krydda vinäger med några kvistar lavendel. Goda droppar på salladen.
  • Gör ett fotsalt med lavendelblommor, torkade eller färska. Mer doft in du adderar några stänk lavendelolja.
  • Torka knippen med lavendel hopbundna med fina band. Ger härlig doft i garderoben.
  • Krydda socker med torkad lavendel. Gott i fil och te.
  • Baka småkakor och muffins med krydda av lavendel. En halv deciliter till en sats är lagom.
     

Ta en tur till Sveriges Provence

Den som någon gång har varit i Provence i juni och sett lavendelfälten glömmer det aldrig. De lila blommorna böljar som ett hav i dalgångarna och parfymdoften dallrar i hettan.

Den som vill se synen på lite närmare håll kan ta sig till Österlenkryddor i Köpingebro norr om Ystad. Där finns ett stort fält med lavendel, som börjar blomma i början av juli. Sista veckan i juli är det skörd och efter det får man njuta av blommorna i en lavendelkaka eller kanske en liten lavendelskorpa – inte heller fel. 0411-55 06 06

En bit bort, i Hörby, finns Lavendelgården i Henset. Det är en engelskinspirerad park där man finner lavendeln i form av en labyrint. 0415-61175

Men vill du se planteringar med många sorter ska du ta dig öster ut, till Blekinge. Längs kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn ligger Lavendelgården i Olsäng. Här finns 34 sorter av arten Lavendula augustifolia och 15 sorter av Lavendula x intermedia, flera även till försäljning. 0455-36 81 15

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top