10 sätt att inreda med växter

Nöj dig inte med en enslig begonia på fönsterbrädan. Effektfullt arrangerade växter kan ge din inredning ett riktigt lyft i höst.

10 sätt att inreda med växter
Vaser från glasblåsare Ulla Forsell, 1 950 kr styck, färgade glas kostar 260 kr styck, hos Blås & Knåda.
Foto: Christer Vallstrand
10 sätt att inreda med växter
Ljuslyktorna från Rice kostar 55 och 65 kr, småvaserna i färger, 39 kr styck från Floristkompaniet. Svartvit korgstol i plast , 695 kr, Sally Ann, bord Venezia, 3 736 kr från Sia.
Foto: Christer Vallstrand
10 sätt att inreda med växter
Pasteller på tapeten.
Foto: Christer Vallstrand
10 sätt att inreda med växter
Gröna barnkammaren.
Foto: Christer Vallstrand

Varför inte flytta in trädgårdskänslan nu när utesäsongen är slut?
Gröna och blommande växter är den perfekta lösningen nu när suget kommer efter lite förnyelse hemma. Använd växtlighet som en del av din inredning, inte bara som en liten ruska på fönsterkarmen. Grönt i kruka kan lyfta ett helt rum.

Tänk efter vilken form och storlek som skulle passa i ditt hem. Vill du ha en blommande växt kan du till exempel välja sorter i samma färg som kuddarna i soffan eller i ton med gardinerna.

Våga satsa ordentligt och köp något som verkligen blir en del av din inredning. Det är oftast ytterligheterna som är effektfulla.

Välj till exempel 5–6 små växter av samma sort och ställ i grupp, en enda jättestor som får vara blickfång i rummet eller ställ ihop växter med väldigt olika stora blad, bladfärger eller former.

Du kan också satsa pengarna på krukor och välja många likadana av en enkel billig växt till dem, som kanske får bytas ut då och då.

Ta skott och sticklingar av dina växter och prova vad som vill ta sig om du planerar långsiktigt. Paradisträd växer som ogräs, likaså ampelliljor. De får snabbt barnbarn och barnbarns barnbarn.

Det är något alldeles speciellt med plantor som börjat växa hemma på den egna fönsterbrädan. Ett miniväxthus ordnar man lätt med en plastpåse med några lufthål i.

1 Allt-i-ett
Den som inte är så mycket för att sköta blommor, skaffar sig en stor skål eller ett fat med 3–4 centimeter hög kant och trycker ner kaktusar och suckulenter tätt och trevligt i den. Fina på soffbordet och tål att bli bortglömda ibland.

2 Pasteller på tapeten
Romantiska blomformer och pastellfärger är på tapeten igen, för blommor i alla de former kan väl aldrig bli fel. Lägger man avklippta blomkronor att simma på fat, ser några få kvistar ut som många.

3 Lika blommor, olika krukor
Samma sorts blomma, svärmors-tunga, i olika krukor bildar en bra insynsskärm i fönstret. Dessutom är det trendigt med svärmorstungor.

4 Genomsynligt
Orkidéer vill ha det ljust om rötterna men tål att stå på soffbordet en bit från fönstret. Låt dem stå kvar i den genomsynliga kruka de säljs i och ställ ner dem i höga klarglasvaser som ger både ljus och stöd. Däremot kan bladen få för lite fukt på det här sättet, så spreja dem ofta med vattenspruta och ta fram orkidéerna på fönsterbrädan ibland.

5 Ställ soffan i en berså
Ställ ihop flera stora växter, så nära fönstret som möjligt, till en liten häck. Har man inte växter så det räcker kan man skarva i med konstgjorda!

6 Låt vasen dominera
Här är vaserna huvudsaken. Höga och glada med små bromelia på toppen. En annan årstid är de dekorativa med en kvist eller bara några blad. Köp några meter glasklar folie som blomsterhandlare använder att svepa blommor i och knöla ner den så att blomkrukan har något att stå på och kommer lagom högt. Det blir osynligt från utsidan. Ställ krukorna i en plastpåse om de har hål i botten.

7 Gröna barnkammaren
Plocka några nedfallna ekollon, lägg dem i en skål och håll dem helt täckta med vatten, kanske ända upp till 3–4 veckor. Det blir brunt och lite kladdigt i vattnet men strunta i det. Har du tur och tålamod så får några av ollonen små groddsvansar. Sätt då ekollonen i glasvas med trång öppning och med yttersta änden av grodden doppad i vatten. Snart får du både rötter och de sötaste ekblad som står länge. Även avskurna toppen på palsternackor och morötter kan börja grönska i lite vatten på ett fat. Prova och experimentera. Kålrabbi, fänkål eller brysselkål kan också stå framme och sprida grönska innan de ska ätas.

8 Med smak och doft
Kryddväxter ska stå på köksbordet, så man kan krydda maten med en kvist eller bara gnugga mellan fingrarna för doftens skull. I gamla krukor står rosmarin och timjan.

9 Rumsdelare
Mellan soffgrupp och matbord i ett ljust vardagsrum kan man ställa en låg bänk fylld med krukväxter som rumsavdelare. Här är det praktjuvelblommor på rad.

10 Nostalgiska hörnet
Fyll ett litet bord med kära småsaker du fått och köpt och har minnen av. Blanda med krukor, sticklingar, blad och strån till ett hörn att sitta och njuta i.

Av: Kerstin Alvestrand

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top