Hylla i bokhyllan

Snickra små skjutbara hyllor till din djupa bokhylla. Du kan få in 40 cd-skivor på ett utrymme du inte märkt att du har.

Förvaring får man aldrig nog av. Snickra den här skjutbara hyllan så kan du utnyttja din djupa bokhylla bättre.

• Cd-skivor och alla sorters band får plats framför en bokrad eller kan stå i dubbla rader.
• Dessutom kan du göra flera skjutbara fack och sortera skivor och filmer så att det blir lättare att hålla ordning på dem.

1. Använd det material du har eller köp en bit plywood. Brädor går också bra att använda. Materialet bör vara ungefär 1 cm tjockt.

2. Gör hyllan 40 cm bred, en bredare hylla blir klumpig och svårmanövrerad. Djupet bör vara 14,5 cm för att passa cd-skivor
eller band.

• Bakstycket och kortsidorna ska vara 10 cm höga för cd-skivor. Till video- och dvd-filmer passar höjden 15 cm.
• Den lilla framkanten som styr när man drar hyllan utmed bokhyllekanten bör vara 3,5 cm bred. Då sticker den ner 2,5 cm.

3. Såga till ett bakstycke, en bottenplatta, två sidostycken och framkanten. Slipa alla ytor och kanter mjuka.

4. Limma ihop bakstycket, bottenplattan och framkanten på en gång med hjälp av trälim och tvingar. Spika gärna ihop delarna också, med tunna eleganta mässingsspikar 2,5 cm långa. Då blir det riktigt stadigt.

5. Limma och spika fast hyllans kortsidor. Om du har tillräckligt långa tvingar så limma fast en kortsida i taget och håll ihop den både mot bottenplattan och sidostycket vid limningen/spikningen.

6. Ytbehandla slutligen med olja, bets, klarlack, lackfärg eller vad som passar din bokhylla.

• Vill du ha flera hyllor, en för romantiska filmer och en för action till exempel, så kan hyllorna ytbehandlas olika och bli en rolig grej samtidigt som de är praktiska.

Av: Kerstin Alvestrand

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top