• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Röj i röran i hallen och arbetsrummet

  Blås ut och kasta bort. Det är dags att göra vårfräscht i hemmets värsta dammsamlare, hallen och arbetsplatsen.

  Efter
  Foto: Christer Vallstrand

  Köksbordet som arbetsplats.
  Foto: Christer Vallstrand

  Nuförtiden bor vi med alldeles för mycket saker. Det gäller att hitta bra förvaring för alla prylar vi inte behöver.

  Mitt bästa råd är: kasta, kasta och kasta.

  Lägg inte till utan ta bort. Låt inte ett enda papper eller någon udda pryl bli liggande. Ta ställning direkt. Låter det svårt och tråkigt? Det är precis tvärtom. Ditt hem blir luftigare och gladare och du kommer att undra varför det här inte blivit gjort tidigare.

  Fixa ordning i hallen

  I hallen får besökare det första intrycket av ditt hem. Kanske är golvet täckt av skor som ingen orkar ställa undan. Hatthyllan välfylld av halsdukar, familjens skridskor, cykelhjälmar och kassar som kan vara bra att ha. Det känns inte särskilt välkomnande. Det är dags att starta om.

  Plocka bort precis allt
  Ge varje familjemedlem varsin lika stor behållare för handskar, halsdukar och mössor på hatthyllan. Välj ett material du gillar, korgar, plastboxar eller papplådor till exempel. Använd hela höjden ovanför hatthyllan. Där kanske du får plats med en extra hylla.

  Golvet ska helst vara tomt
  Det ger ett luftigt intryck och är lättstädat. Finns det ingen hylla så skaffa en. Var och en får ett utrymme på skohyllan också. Spara skokartongerna när du köper skor. I dem kan du stapla skor som inte används just nu, på garderobsgolvet.

  Oftast har man väl ett eller två ytterplagg i gång samtidigt. Resten kan hängas undan. Inga sommarjackor som väntar på bättre tider. Dem kan du till exempel förvara i det underskattade utrymmet under sängarna. Backar med hjul och lock håller grejerna dammfria och lätta att nå.

  Jobba praktiskt hemma

  Hemarbetsplatsen är en riktig rörighetsfälla. Skrivarbetsplatser är värst, där papper lätt samlas på hög. Oftast väljer vi att pressa in en arbetsplats i sovrummet där den står och samlar damm och ser allmänt trist ut. Tänk om!

  Gör arbetsplatsen läcker
  Så att du trivs med den i vardagsrummet. Eller försök hitta en snygg förvaring.

  Ett gammalt vackert skåp kan rymma mycket, en bit tyg eller en skåplucka, vikvägg eller skärm kan trolla bort en trist dator. Fundera över hur mycket du behöver samla i pärmar. Det kanske är dags att investera i ett trådlöst nätverk och sköta allt "pappersarbete" i datorn i stället?

  Allt är inte bara datorer
  Den som gillar att sy, skapa pärlplattor, bygga modeller eller göra egna smycken, behöver en stor arbetsyta, ibland. Kanske är det dags för ett nytt köksbord med ljus bordsyta och bra belysning?

  Materialet man vill jobba med kan få ett eget köksskåp, där allt lätt kan stuvas undan.

  Av: Kerstin Alvestrand

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!