Giganten

Den är nästan overkligt vacker och växer lika snabbt som sagornas törnrosahäck. Änglatrumpeten är trädgårdens gigant.

Många olika sorter

Det finns minst 850 olika namnsorter av Brugmansia. Varje år försöker odlarna överträffa varandra om att få fram ännu mer blomrika och färggranna plantor.

Det är alltid mer spännande med växter som har ett namn, som ger växten en identitet. Tyvärr saknar plantor i trädgårdsbutiken ofta etikett med namnsort.

Några rikblommande sorter i olika färger:
• Vita: ‘Sommertraum’, ‘Flowerdream’
• Aprikos: ‘Grand Marnier’, ‘Apricot Queen’
• Gula: ‘Goldtraum’, ‘Sarah’
• Rosa: ‘Rosamond’, ‘Exotica Pink’
• Orange: ‘Morgensonne’, ‘Golden Sunset’

Många trädgårdsbutiker säljer plantor av Brugmansia och Datura på våren.

För ett större sortiment med olika namnsorter av Brugmansia finns en specialplantskola med postorder, Skavkulla handelsträdgård.

Frön finns bland annat på Rara växter och Impecta

Häxväxter

Änglatrumpeter och spikklubbor är lika giftiga som de är vackra.

I gamla örtaböcker kan man läsa att spikklubba använts både som kärleksmedel och sanningsdrog.

Den sägs också vara en av ingredienserna i de salvor som fick häxorna att flyga.

Spikklubbor har också använts i mediciner mot epilepsi, gikt och magsår. Men då gällde det att dosera.

En mild dos var lugnande och bedövande medan en för hög dos var dödlig

Giganten
Foto: Susanna Rosén
Giganten
Foto: Susanna Rosén
Giganten
Foto: Susanna Rosén

Inte undra på att änglatrumpeten, Brugmansia, är populär i trädgårdarna. Den bjuder på en överdådig blomning med ljuvligt doftande trumpeter, ofta i solvarma färgtoner.

Men det var faktiskt först på 70-talet den blev vanlig i de svenska trädgårdsbutikerna. Till Europa hade den kommit redan efter det att Columbus upptäckt den amerikanska kontinenten. Länge fanns den dock bara i botaniska trädgårdar.

Ursprungligen kommer änglatrumpeten från det tropiska Sydamerika, där den finns såväl långt nere i den djupaste regnskogen som uppe på hög höjd i bergsområden. Det gör att de olika arterna är anpassade till lite olika klimat. Totalt finns sju arter.

Det är lätt att blanda ihop änglatrumpet och den nära släktingen spikklubba, Datura. Men det finns tydliga skillnader.

Änglatrumpeten har stora hängande klockor som håller sig fina i någon vecka innan den vissnar. Vissa sorter har också vitbrokiga blad. Änglatrumpeten är flerårig och kan lätt övervintras med minimal omvårdnad.

Spikklubban däremot har trumpetlika uppåtriktade blommor som påminner om det medeltida vapnet som gett växten dess namn. Varje blomma står oftast bara ett dygn. Spikklubban odlas som ettårig sommarblomma.

Så lyckas du med änglatrumpeter:

• Placering: Ställ krukan på en vindskyddad plats utomhus under sommaren, med sol en del av dagen. Den vill stå ljust men inte i solgass under dagens hetaste timmar. Då slokar bladen lätt.

• Jord: Näringsrik och fuktighetshållande jord, helst med ett neutralt pH-värde. Vanlig krukväxtjord, gärna med minileca, blir bra. Blanda gärna ut den med lite lerjord från trädgården. Då får man en ännu mer vattenhållande jord.

• Vattning: De är törstiga och behöver mycket vatten varma somrar. Slokande blad signalerar tydligt att den är törstig.

• Gödsling: Änglatrumpeter har stor växtkraft och det gör dem till hungriga växter. Ge NPK-gödsel som också innehåller magnesium och spårämnen, eller rosgödsel.

• Beskärning: Det är snarast bristen på utrymme som gör att vi behöver skära tillbaka dem än att de behöver beskärning. Likaså kan en del grenar torka in under övervintringen och måste skäras bort på våren.

• Övervintring: Placera den på en frostfri plats som är torr och någorlunda ventilerad. Om temperaturen ligger på 5–10 grader kan krukan ställas mörkt. Är det varmare bör den ha ljus. Under vintern tar man bara bort vissna blad och ser till att rotklumpen inte blir snustorr. Ge en skvätt någon gång i månaden. Hur ofta beror på temperaturen.

• Förökning: När man beskär änglatrumpeten kan varje liten bit bli en ny planta. Låt gärna snittytan torka lite först innan den sätts ner i jord. Man kan också ställa ner sticklingarna i ett kärl med vatten och vänta på rötter innan den planteras i jord.

• Ohyra: Djur som brukar älska änglatrumpeter är mjöllöss (vita flygare), bladlöss, larver, spinnkvalster, sniglar och andra skadedjur. Välmående plantor som har god tillgång på både vatten och näring är mer motståndskraftiga.

Av: Susanna Rosén

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top