Ruffa korgar till de minsta

Nu längtar allt grönt och växande ut till sol och värme. Men till natten vill de krypa in i värmen igen. Snickra en lättflyttad korg till minstingarna.

Ruffa korgar till de minsta
Kraftigt rep och en stor knut i var ände så det inte repar upp sig. Spika sedan fast handtaget med två spikar med stora huvuden rakt igenom repet. Vi lindade och knöt en 2 centimeter bred tygremsa runt handtaget en bit. Så fick rosmarinen lite färg fast d
Foto: Marco Gustafsson
Ruffa korgar till de minsta
Ståltrådshandtaget är tvinnat av två kraftiga bitar najtråd. Den är särskilt mjuk och lätt att arbeta med. Spara några centimeter raka i ytterändarna och tvinna ihop dem under spikarna på korgen, så sitter handtaget fast.
Foto: Marco Gustafsson

Det är behändigt att kunna flytta sticklingar och frösådda plantor efter ljuset så här års. Antingen det blir till balkongen eller ut i trädgården.
Vi har snickrat enkla korgar med handtag. Bara att lyfta hit och dit efter behov. De är väldigt lätta att göra och det går fort. De får hålla så länge de håller, sedan kan man kasta dem och bygga sig en ny av en passande plankstump och några spik.

Börja med sidorna. Såga till två brädbitar av en längd och två av en annan. Det enda man bör tänka på är att såga någorlunda rakt, så blir det lättast att sammanfoga hörnen.

Spika i två spik vid vardera kortsidan på de två längsta brädorna, precis så mycket att spiken går igenom brädan. Ställ en av de kortare brädbitarna på högkant, lägg på en av de längre bitarna med spik igenom i rät vinkel och spika ihop dem.

Spika fast den andra kortsidan på samma sätt i andra änden av den längre brädan, till en u-form. Spika slutligen på den fjärde sidan.
Nu har du en kantig ram, förhoppningsvis med någorlunda rätvinkliga hörn.

Såga till några brädbitar och spika dem glest som botten. Vill du ha trähandtag i samma stil som korgen i övrigt, så spika ihop en u-form på samma sätt som du gjort korgens sidor. Spika sedan på handtaget mitt på korgens långsidor.
En hemmagjord korg med något vackert i från dina egna odlingar kan också bli en fin present hela sommaren.

Av: Kerstin Alvestrand

Scroll to Top