Lådan som blev ett skåp

Kasta aldrig en bra trälåda. Den kommer alltid till glädje och nytta. Till exempel som ett litet väggskåp.

Lådan som blev ett skåp
Stängt skåp, de runda fönstren lockar till att kika in.
Foto: Christer Vallstrand

Börja med lådan, den bestämmer skåpets form och storlek. Den bör vara stadig och orka med att bära ett par hyllor, som inte heller får svaja när man ställer saker på dem.
Skura ren lådan och sandpappra bort de värsta skavankerna, för träet är säkert ohyvlat och grovt.

Pardörrarna är tillverkade av råspåntade brädor. Slå ihop dem med en sträng trälim i spånten. Torka bort överflödigt lim. Spika eller skruva en tvärbräda upptill och nedtill på insidan på varje dörrhalva så håller de formen bättre. Förborra och skruva på en tunnare list i över- och underkanten på framsidan på varje dörr. Då stagas dörren upp ytterligare och man behöver inte vara finsnickare för att dörrarna ska se snygga ut ändå. Dessutom döljer de eventuella handtag upptill och nedtill på lådan som ska sitta kvar.
Man behöver inte vara så noga med att dörrarna går ihop exakt i mitten med god passform. Skruva på en framkant på ena dörrhalvan med fyra skruvar, så sluter det tätt ändå.

Rita upp de runda fönstren på dörrarna med en lagom stor burk eller tallrik som mall. Borra upp ett stort hål och såga sedan ut hela öppningen med sticksåg. Fodra kanten på hålet med en repstump och lim så får skåpet lite marin karaktär.
Spika fast två L-formade lister på insidan av varje skåpdörr, ovanför och under det runda hålet, med långa tunna mässingsnubb. Eller konstruera själv en enkel L-list. Sätt in en bit plexiglas eller locket till en kasserad cd-skiva som ruta.

Stäng skåpdörrarna med en vacker hasp. Här är skåpet också dekorerat med en gammal dekal, kanske från en cykel eller bil.
Den halvrunda dekoren ovanpå skåpet är ritad efter en tallrik. Ibland kan man hitta locket från en tunna som vrakgods som också kan användas. Den lilla roströda rosen är handsnidad ur en brädbit och fastsatt med trälim. Här är dekoren ovanpå skåpet fastskruvad i lådans gamla handtag, men man kan också ställa dekoren mot väggen om det känns krångligt att fästa den.

Mät med vattenpass så att det blir rakt och markera var hyllorna ska sitta. Skruva fast två skruvar i varje sida som hyllornas kortsidor får vila på, men skruva dem inte ända in. Tälj en liten ursparning i hyllorna för varje skruv, så ligger de stadigt.
Såga till hyllor som bör ha god passform och vara stadiga. Eventuellt får man limma ihop spåntade brädor på samma sätt som på dörrarna.

Måla slutligen hela skåpet med matt vit grundfärg. Med utgångspunkt från det vita kan man sedan dekorera skåpet med den färg man vill. Till så här oputsade material bör man använda matt färg.
Ta till ett upphängningsbeslag som fördelar tyngden och gör att det hänger stadigt. En enkel låda har ju ofta en gles botten som här blir ryggstycke.

Av: Kerstin Alvestrand

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top