• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skön sommarsvalka

  Utan rinnande vatten och sjötomt får man vara påhittig. Här är enklaste duschen för överhettade semesterfirare.

  Gör dig en enkel sommardusch mitt i blomsterprakten.
  Foto: Christer Vallstrand

  Börja med platsen. Den måste vara lugn, insynsskyddad och solig. Och så måste det finnas ett träd med någorlunda plan yta under. Det är inte skönt att duscha i uppförsbacke! Lägg ut en trätrall under trädet. Trall köper man billigt på byggvaruhus eller där trädgårdsmöbler säljs.

  Fixa vattnet. Välj ut den största vattenkannan för utomhusbruk som du har. Eller passa på att skaffa en rejäl med bra stril. Antagligen har du ändå behövt en länge.
  Fyll kannan med vatten, genom slang från pumpen eller i värsta fall för hand. Häng upp kannan på en välplacerad gren i trädet och knyt en annan repstump runt pipen på vattenkannan. När man sedan drar i repstumpen och vickar på kannan, så kan man välja att få precis lagom mycket stril över sig.

  Gör ett duschrör. Medan solen värmer upp vattnet till din dusch, hinner du nästan sy ihop ditt duschrör. Det är gjort av enklaste plast, tänkt att lägga på bordet utomhus eller över köksduken. Färgbutiker brukar ha sådan på rulle. Den får inte vara av plastbelagd textil, utan ren plast, annars möglar den lätt vid regnig väderlek. Har du begagnat material så använd det, kanske en bit kasserat segel eller plastpresenning, det duger också bra.

  Måtta till tre bitar ståltråd, 3 meter vardera. Mjuk najtråd är billig och lätt att arbeta med. Välj en rätt så kraftig dimension. Ta till lite extra, ståltråden ska böjas ihop till två öppna öglor, en i var ände av najtråden. Öglorna hakar man sedan i varandra och klämmer ihop så att man kan forma en ring.
  Sy ihop en bit plast ungefär 140 cm hög och cirka 3,5 meter bred. Mät på familjens längsta medlem. Att benen syns undertill gör väl inte så mycket, men i övrigt vill man vara rätt osynlig i sin dusch.

  Vik ner cirka 5 centimeter och sy en tunnel i plasten upptill och nertill. Sy en tunnel mitt på också. Där har vi skarvat två olika plastbitar. Spara en glipa i varje söm att sticka in ståltråden igenom. Sy ihop plaststycket på längden också, med plasten omlott och en söm i vardera öppna kanten, så håller det bättre. Vi arbetade hela tiden med sicksacksöm på maskin. Det fina är ju att man inte behöver vika in några kanter, för här finns ingenting som kan fransa sig.

  Böj och trixa in ståltråden i de sydda tunnlarna och böj och haka ihop ståltrådsöglorna till ringar. Ringarna är lätta att justera så de blir runda och fina när plasten är på plats. Klipp hack i överkanten och knyt upp duschröret med rep i minst tre punkter runt ståltråden. Med dubbel najtråd i överkanten blir det extra stadigt. Välj nu en bra gren så att duschen blir rätt placerad under vattenkannan.

  Av: Kerstin Alvestrand

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!