Odla – en barnlek

Hemodlat är godast och de allra bästa grönsakerna är de som barnen själva får vara med att sköta. Välj växter som är kravlösa och nästan barnsligt lättodlade.

Odla – en barnlek
Foto:
Odla – en barnlek
Foto:
Odla – en barnlek
Foto:
Odla – en barnlek
Foto: Foto: Susanne Rosén
Odla – en barnlek
Foto:

Att odla grönsaker ska vara en barnlek. De ska växa snabbt och ge god skörd i de flesta jordar. Här har vi valt ut säkra och lättodlade grönsaker som i stort sett sköter sig själva. Bara du ser till att de växer i en någorlunda näringsrik jord och att jorden håller en jämn fuktighet brukar de inte trilskas. Dessutom är de alla en prydnad för både trädgårdsland och rabatt.
Har man bråttom och vill ge grönsakerna en extra skjuts på våren kan man naturligtvis förkultivera inomhus först. Plantera sedan ut fröplantorna så snart risken för nattfrost är över. Runt skolavslutningen brukar vara en bra tid. Annars kan alla grönsakerna sås på friland så snart jorden är tillräckligt varm.

Plocksallad

En av de allra mest tacksamma av alla grönsaker som ställer blygsamma krav. Plocksalladen bildar i regel inga huvuden och behöver därför inte gallras lika hårt som annan sallad. Den växer snabbt och ska ätas någorlunda späd. Så den därför i omgångar under sommaren.
Sås direkt på friland så snart jorden är tillräckligt varm på våren. Det finns flera sorter, alla med olika karaktär och utseende på bladen. Helst vill den ha en mullhaltig jord med en jämn fuktighet. Kraven på näring är inte så stora. Tänk dock på att om man sår i omgångar behöver man tillföra extra näring mellan sådderna.

Romersk bindsallad

En sallad som är nästan lika lättodlad som plocksalladen. Andra namn är romansallad och cossallad. Bindsalladen har släta, spatelformade blad och bildar stora uppåtväxande huvuden. Sås på friland precis som plocksalladen. Vill man att den ska bilda huvuden behöver de späda plantorna gallras. Annars kan den odlas som plocksallad.

Grönkål

Precis som de flesta andra kålväxter är grönkålen mycket lättodlad och kravlös. Sås direkt på växtplatsen så snart jorden reder sig. Kan förkultiveras inomhus för snabbare start. Plantera sedan ut småplantorna så snart risken för nattfrost är över. Räkna med 85–105 dagar från sådd till skörd. I gengäld är plantorna frosttåliga och står kvar i landet långt in på hösten (om nu inte rådjuren har hunnit före).

Mangold

En lättodlad tvåårig bladgrönsak med stora mörkgröna blad och en kraftig stjälk. Trivs i de flesta trädgårdsjordar men föredrar en mullhaltig jord om den får välja. Kväverik jord gör bladen extra stora och matiga. Sås direkt på friland när jorden blivit någorlunda uppvärmd. Så glest redan från början med någon decimeter mellan fröna. Då behöver man inte gallra lika mycket. Ett lagom plantavstånd är 10–15 cm. Räkna med ca 45–60 dagar från sådd till skörd. Såväl blad som stjälkar är läckra att koka och äta med en klick smör på.

Kyona eller mizuna

Det är olika namn på samma växt. Den är den absolut bästa asiatiska bladgrönsaken för nybörjaren och en av de mest lättodlade grönsakerna man kan ha. Den är också ganska tidig och det är cirka 40–50 dagar från sådd till skörd. Den bildar ymniga ruggar med dekorativa, flikiga blad. Smaken är både mild och angenäm kålsmak och den är god att äta som den är i salladen.
Ge den bra med utrymme. Den blir visserligen bara cirka 30 cm hög men blir närmare en halvmeter i omfång. Kan sås på våren precis som andra grönsaker. Den är nämligen inte lika känslig för att blomma för tidigt som många andra. Så den gärna i omgångar. Då finns det fräscha kyona-blad hela säsongen.
I grönsakslandet kan man gärna också odla kryddväxter. Då ser det inte så naket ut på våren, eftersom de flesta kryddväxter är fleråriga och grönskar ganska tidigt på våren. Odla även ätliga sommarblommor. Att strö över ringblommeblad eller knallblå blommor av gurkört blir en läcker färgklick i salladen. Färdiga plantor finns att köpa, men de går naturligtvis också att fröså om man vill.

Gräslök

Lättodlad som få och kommer i gång tidigt. Barn brukar gilla att tugga på de späda bladen. Skördas efter behov. Klipp gärna ner plantan ett par gånger under sommaren. Då kommer nya späda blad upp igen. Dessutom stoppas blomningen. När plantan gått i blom blir bladen träiga och smaklösa. Fast har du flera tuvor av gräslök, låt gärna någon tuva gå i blom och se den som en prydnadsväxt.
Citronmeliss
Flerårig kryddväxt som ibland kallas hjärtansfröjd. Den är härdig upp till Mälardalen. Där den övervintrar frösår den sig ymnigt och småplantor dyker upp både här och där. En självskriven kryddväxt för nybörjaren. Plocka bladen allteftersom under säsongen.

Gurkört

Ettårig växt som nästan är som flerårig, eftersom den gärna frösår sig själv. På så sätt dröjer den sig kvar i landet från år till år. De blå blommorna är användbara till det mesta. Använd dem som dekorationer i sallader och saftdrinkar. Extra läckert är att frysa in dem i iskuber.

Solrosor och ringblommor

Bägge är färgstarka inslag både i trädgårdsland, i sallad och i blomvasen. Repa gärna av ringblommans strålblommor och strö dem över salladen som en färgklick. Solrosornas fröställningar är uppskattade av fåglarna när hösten kommer.

Av: Susanna Rosén

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top