Virka din egen mössa

Vill du också göra en mössa? Skapa på egen hand eller följ Saras och Pias improviserade beskrivning.

Virka din egen mössa
Foto: Foto: Christer Vallstrand

Sara och Pia använder 100% merceriserad bomull och virknål 2 1/2 eller 3.
Det är lättast att börja från mössans topp. Lägg upp tre luftmaskor och sammanbind dem som en ring med en smygmaska. Principen är den att du ska öka mycket i början för att behålla en platt rund virkning, som en grytlapp.
Gör nu två eller tre fasta maskor i varje maska i några varv. Sedan två fasta maskor varannan maska i några varv. Fortsätt ökningen med två fasta maskor i var fjärde maska cirka två varv. Sedan två fasta maskor i var femte maska i ett par varv. Därefter två fasta maskor i var nionde maska cirka två varv och två fasta maskor i var elfte cirka två varv. Kupar sig virkningen, så har du antagligen ökat för lite. Ta upp virkningen tills den är platt och jämn igen.
När du fått en rund platta som verkar lagom för ditt huvud (lägg på huvudet och mät själv) slutar du helt att öka och virkar nu bara fasta maskor.
Så här fortsätter du virka tills mössan är klar om du vill ha en mjuk form. Vill du ha en tätare nederkant så får du efter några varv med fasta maskor minska lite, till exempel hoppa över var elfte maska. Fortsätt med fasta maskor tills mössan är så stor du vill ha den.
Vill du ha pärlor eller någon annan dekoration på mössan ska du trä på dem på garnet innan du börjar virka. Byter du garnfärg så kom ihåg att virka in garnändarna.
Improvisera med mönster och färg och blir det fel så kan du alltid repa upp och börja om.

Av: Ann-Kristin Rönnerbäck

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top