Sätt dig ner och njut

Sitta bänk har vi väl alla gjort någon gång. På en vacker eller riktigt skön plats.Tittat på förbipasserande eller bara njutit av naturen. Vi har fotograferat bänkar lite här och där i Sverige som inspiration. En elegant variant kan du snickra själv.

Sätt dig ner och njut
Foto: Christer Vallstrand
Sätt dig ner och njut
Foto: Christer Vallstrand
Sätt dig ner och njut
Foto: Christer Vallstrand
Sätt dig ner och njut
Foto: Leif Qvist
Sätt dig ner och njut
Foto: Christer Vallstrand

När jag var liten byggde vi jämt “lekstugor”. Det var en bräda lagd över två stenar eller en ojämnhet i marken under en vid gran eller en blommande buske. Där “bodde” vi med tomma burkar, vackra porslinsskärvor, glasbitar. Vi satt alltid på bänken, tätt tillsammans, den var central.

Jag tror det är precis så med alla fantastiska hemgjorda bänkar som vi fotograferat runt om i Sverige. De ingår i vår kultur, bara vi ger oss tid. Ett litet ställe att sitta ner på, en rofylld plats där vi kan ta det lugnt och pratas vid en stund.

Bänken får gärna stå invid ytterdörren, där morgonsolen och utsikten är som bäst eller just där den branta backen tar slut och man behöver pusta ut ett slag. Bli inspirerad till en egen bänk, hur eller var du än bor och använd det material som råkar finnas till hands.
Du kan också göra en modern och lättsnickrad bänk efter våra anvisningar. Den är inspirerad av de stadiga rejäla byggtrallar som fanns tidigare. Underredet kan vara naturstenar eller en naturlig svacka i en bergknalle, eller som här, någon sorts byggsten som går att köpa på byggmarknader.

Låt dig inspireras av följande modeller

1. Den här kan man provsitta i den japanska delen av Bergianska Trädgården i Stockholm. På den tjocka silvergrå träskivan kan man sitta och meditera i lugn och ro och se ut över dammar och broar.

2. Åldrad med värdighet. Två enkla bockar och tre plankor ihopslagna med tre tvärplankor på undersidan. Detta är verkligen grundidén för en bänk. Den vita färgen flagnar, men vad gör det?

3. En riktig finbänk. Av ädelträ och sockerlådesinkad i hörnen. Limmad och ihopdragen, förmodligen med gängstång och sedan pluggad och mjukt avslipad runt alla kanter.

4. Bänk med fötterna djupt i sanden. Det måste den ha, annars står den inte riktigt rakt och stadigt. Brädan man sitter på, har bark kvar på långsidorna som en fin dekoration.

5. Här har man verkligen använt vad man hade. Underredet är lite bohemiskt ihopspikat som två stadiga ramar och i dem är den kraftiga skivan skruvad underifrån.

Som man snickrar får man sitta

Gör så här:
Vår bänk är 1 400 mm lång och 396 mm bred, med bekväm plats för två. På tre ställen finns mellanlägg 200 mm långa.
Allt virke är hyvlad läkt 22 x 45 mm.

Trämaterialåtgången för just den här bänkskivan blir då 19,4 meter läkt plus lite spillmån. Alla obehandlade träslag grånar efter cirka ett år i dagsljus.

Furu bör man behandla med lika delar linolja och balsamterpentin. Kom ihåg att elda upp eller dränka eventuella trasor i vatten. Blandningen är mycket eldfängd.
När du bestämt dig för hur lång och hur bred bänk du vill göra, är det bara att räkna ut hur mycket virke du behöver köpa. Sedan blir det till att börja såga längder.

Sandpappra alla vassa kanter en aning så är bänken trevligare att handskas med. Både som snickeri och färdig bänk. Lägg ut delarna och märk ut var du vill sätta mellanläggen. Borra hål rakt igenom mellanlägg och läkt och dra ihop med gängstång M8 och mutter och bricka i försänkt hål. Tre stänger och sex muttrar och brickor går det åt.

Vi lade bänkskivan på hålsten som blivit över efter ett bygge. Det kan beställas i byggvaruhus. Lecasten, natursten eller naturens egna former går också att använda som ben.

Så här mycket kostade det:

Vi gjorde en ungefärlig uträkning av vad materialet kan kosta i olika träslag.
Furu, kvistig (klass III-IV) 8 kr/m 160 kronor
Furu, tryckimpregnerad, 10 kr/m 200 kronor
Furu, ren (klass I-II) 20 kr/m 400 kronor
Ek, 25 kr/m 500 kronor
Lärk, beställningsvara, 20-30 kr/m 600 kronor
Teak, 90 kr/m 1 800 kronor

Av: Kerstin Alvestrand

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top