Jordnära läckerhet

Tänk dig att du går ut en daggfrisk morgon och skördar din egen sparris. Skyndar in till spisen och kokar den och njuter den sedan med smält smör eller bearnaisesås till. Det är inte så omöjligt som du kanske tror!

Jordnära läckerhet
Foto:

D et är lite svårare att sätta i gång med sparrisodling än med morötter och sallat. Men har du väl fått i gång odlingen så kan du skörda från samma plantor i 15-20 år. Med väldigt lite skötsel.

Så gör du

Lättast är att köpa färdiga plantor. De är oftast ett år gamla och då behöver man inte vänta så länge på skörd. Plantor ska sättas i april-maj. Men det går också att så frön. Flera fröfirmor har frön att sälja och en del har även plantor. Fröna tar lång tid på sig att gro och måste försås inomhus. Se ut en plats på en solig och väldränerad plats i trädgården, gärna en sluttning. Förbered bädden genom att
blanda in rejält med naturgödsel i jorden några veckor före planteringen.
Det behöver inte vara sandjord men jorden ska vara ogräsfri och i “god kultur”. Det vill säga en väl omskött rabatt eller en bit grönsaksland går bra. Är jorden lerig kan man blanda i sand. För en familj räcker cirka 10 plantor som bör ha 30 centimeter mellan sig. Man kan gräva en bädd som är cirka 1,20 m bred och få plats med två rader i den. Fler plantor får plats om man planterar i sicksack. Vill man ha flera rader bör det vara en meter emellan. Gräv en fåra som är 30 centimeter bred och 20 centimeter djup i bädden. Lämna en liten ås av jord i mitten. Bred ut rötterna över åsen och fyll på hälften av jorden. Plantorna ska ha 8-10 centimeter jord över sig. Vattna ordentligt. När de börjar sticka upp fyller man på mer jord efterhand. Annars skjuter plantorna lätt upp ovan jord.
Bäst är att förbereda bädden redan året innan genom att så en gröngödselgröda. Därefter blandar man in rejält med gödsel i jorden några veckor före planteringen. Varje år lägger man på ett ganska tjockt lager naturgödsel tidigt på våren.

Efterlängtad skörd

Till blekt sparris krävs sand eller riktigt fin jord som skottas upp runt varje planta. Blekt sparris är senare och klarar nattfrost bättre. Den får ett tunt skal som måste skalas bort innan den kokas. Grön sparris klarar sämre jord. Man behöver inte skotta jord runt den. De första skotten kan skördas efter två eller tre år. Därefter kan man fortsätta skörda i många år, kanske upp till 20-30 år. Första året får man inte skörda de skott som kommer upp! Andra året kan man ta ett fåtal knoppar av de tidigaste. Från tredje året skördas alla skott som kommer upp under maj månad. Även de klenaste, annars slutar plantan ge fler skott.
Skörden brukar komma i gång (i Skåne) omkring valborg och den ska avslutas till midsommar. Därefter ska plantan få växa till sig och samla näring till nästa sommar. Den gröna sparrisen skördas när den är 20-22 centimeter lång. Man skär av skotten alldeles i jordytan. Skotten kommer upp mycket snabbt och ibland kan man behöva skörda två gånger per dag. Blekt sparris skärs av under jord när skotten är ungefär 20 centimeter långa. Man kan frysa sparris till senare tillfällen, men riktigt lika gott blir det inte. Välj ut ganska tjocka skott och lägg dem på en plåt att styckfrysas. Därefter buntas de ihop med snöre eller gummiband och fryses. Sparrisen behöver inte förvällas innan den fryses.
De tjockaste skotten passar bäst att kokas och ätas rakt av. Medeltjocka kan användas i gratänger. De smalaste passar bäst i wok eller att grilla.
Färsk sparris håller sig fin en vecka. Skär ett nytt snitt och ställ den i ett glas vatten någon timma innan den tillagas om den känns torr.

Bra sorter

Tidigaste sparris är ‘Gijnlim’, lite senare är ‘Backlim’ och därefter ‘Venlim’ som får tjockast skott. ‘Mary Washington’ är en äldre sort som är härdigare i utsatta lägen. ‘Fantasy’ är en dansk sort .

Vilket vin passar till sparrisen?

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top