Snickra din drömbänk

Det här är nästan som ett litet husbygge och tar tid att göra. Men stort och härligt att sätta sågen i för den som tycker om att snickra. Här får man göra både grundläggning, stomme, bakvägg och tak. För en nyanlagd trädgård utan så mycket träd ännu, kan det bli en härlig träberså där växter också kan klättra upp och få stöd.

Snickra din drömbänk
Foto: vnu-press

Det här behövs

·4 st ben, hyvlad furu, 95×95 mm, längd 1 700 mm
·4 st kortsargar, hyvlad furu, 95×95 mm, längd 410 mm
·4 st långsargar, hyvlad furu, 34×120 mm, längd 1 210 mm
·1 st hammarband, hyvlad furu, 28×120 mm, längd 1 170 mm
·2 st hammarband, hyvlad furu, 28×120 mm, längd 640 mm
·1 st frontstycke, furulimfog, 16 mm bredd, 400 mm, längd 1 400 mm
·1 st spikregel nock, hyvlad furu, 45×95 mm, längd 568 mm
·2 st spikreglar takfot, trekantslist furu, 45x45x70 mm, längd 568 mm
·10 st takpanel, spårpanel, 22×145 mm, längd 900 mm
·10 st ryggpanel, spårpanel, 22×145 mm, längd 1 400 mm
·2 st nockbrädor, hyvlad furu, 22×95 mm, längd 650 mm
·2 st vindskivor, front, hyvlad furu, 28×45 mm, längd 950 mm
·6 st sittbrädor, hyvlad furu, 22×95 mm, längd 1 210 mm
·2 st spiklister sits, hyvlad furu, 28×45 mm, längd 500 mm
·1 st mittstöd, sits, hyvlad furu, 45×95 mm, längd 500 mm
·Diagonallister, hyvlad furu, inklusive fästlister, 13×22 mm, totalt 17 löpmeter
·4 st stolpfötter för 100×100 mm virke
·Krysskruv, varmförsinkad dyckertspik
·Vid virkesinköp
Kom ihåg att lägga till ca 10 procent extra längd för sågmån

Gör så här

Bestäm först:
Hur ambitiös vill du vara när du fogar ihop stommen? Finast blir det så klart med trätappar. Då ska alla sargar vara 100 mm längre för tapparna. Lite enklare är det att skruva ihop stommen med försänkt skruv som kan döljas med trätappar.
Allra enklast är att använda byggbeslag att skruva ihop allt med, men det blir inte lika snyggt eftersom de är synliga. (Se skiss 1).
Grunden
Stolpfötter behövs för att inte sittbänken ska blåsa omkull om den står fritt på tomten.
Stomme
Börja med att såga till och sätta ihop stommens fyra ben med kortsargarna till två gavelsidor. Därefter monteras gavelsidorna ihop med de fyra långsargarna. En i framkant, tre på ryggsidan. Se ritning nummer 2.
Spika på hammarbanden upptill. Vårt bygge har en profillist som hammarband. Den rår ca 10 mm över stolpbredden. (Ritning nummer 2.)
Taket
Forsätt med att såga till trianglarna till front- och bakstycke till triangelformerna på taket. Frontens rundning ritas upp med snöre och penna, som en del av en cirkel med radien 560 mm. Det är också ett uttag i underkant på frontstycket. Det har ingen funktion men gör övergången lite mjukare och vackrare. Spika fast de två trekantslisterna på hammarbandet vid takfoten och skruva fast front och bakstycket i dessa. Upptill skruvas nockbrädan fast mellan
skivorna. Observera att överkanten av nockbrädan ska hyvlas till så att den får samma vinkel som skivornas topp.
Spika nu fast takpanelen i de tvärställda listerna. Spika på skrå i panelens notspår. Spikens sista 4-5 mm slås i med spikdrivare för att inte skada notspåret. Nästa panelbräda täcker nu spikhuvudena vartefter. Såga rent ytterkanterna på den färdigspikade takpanelen. Spika fast de två nockbrädorna högst upp på taket. Den ena rår över den andra och de får snedhyvlas för att sitta tätt ihop. Ritning nummer 3, bänken från sidan.
Nu spikas vindskivan (täckskiva i takets framkant) fast. Vår modell har ett sågspår som passar till takkanten. Se ritningen på bänken från sidan.
Ryggstycket
Spika fast ryggpanelen med dold spikning mot de tre långsargarna på ryggsidan. Panelen går emot bakstycket upptill. Ett tips är att rensåga underkanten sist med snedställd el-klinga, för att få en droppnos för regnvattnet. Se ritning nummer 3, bänken från sidan.
Sitsen
Sitsens spiklister och mittstöd skruvas fast. Sitsens slätspontbrädor spikas nu fast med dold spikning i dessa.
Sidospaljéerna
Nu ska spaljéerna spikas ihop.
De ska fästas mellan dubbla rader stödlister av samma dimension och spikas på stolparnas och kortsargarnas insidor. Börja med att såga till alla stödlisterna men spika bara fast en omgång lister först. Mät och rita sedan upp läget för diagonallisterna, C-mått ca 100 mm, vilket är måttet mellan mitt på en bräda till mitt på nästa bräda. (Förr kallades det C-C-mått, från centrum till cen-trum. Bra att använda t ex om måtten ska vara likadana när man har olika dimensioner av virket.)
En ribba sågas ut med hjälp av geringslåda för 45° lutning på änd-ytorna. Första ribban blir mall för de övriga, som spikas fast vartefter. Första varvet med lutning åt ena hållet sedan nästa varv med lutning åt andra hållet. De sista ribborna får olika längdmått. Sist spikas den täckande andra omgången stödlister fast som ramar in och täcker eventuella misspassningar på diagonallisterna.
Slutputs
Sist återstår att putsa av och lasyrmåla bänken i den färg den ska ha.

Av: Kerstin Alvestrand

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top