Himmelskt blå lökväxter

En del tycker att det är ont om blå blommor till trädgården. Inte då. Titta vad jag hittat bara bland lökväxterna!

Himmelskt blå lökväxter
Foto: Bertil K Johanson
Himmelskt blå lökväxter
Foto: Bertil K Johanson
Himmelskt blå lökväxter
Foto: Bertil K Johanson

Pärlhyacinter har kommit i en rad nya uppenbarelser. Den här bredbladiga, Muscari latifolium, har två blå färger. Det är en tacksam trädgårdsvän som kommer igen år efter år. Den vill ha väldränerad jord men är annars inte så kinkig. Blomningstiden är april-maj.

Blå och oemotståndliga

1. Tidig blåstjärna kallas Scilla bifolia. Det är en liten skogs- eller ängsblomma som slår ut redan i mars-april och som kan odlas i stora delar av vårt land. Som de flesta smålökar är det lättast att föröka den genom att dela på bestånd och plantera ut i slutet av sommaren.

2. Tuvig blåstjärna, Scilla amoena, är bara känd som odlad växt och inte särskilt härdig. Amoena betyder ljuvlig, täck och visst är det ett lämpligt namn för denna späda skönhet? Den blommar i april, maj och förökas lättast genom att man delar på tuvorna på sensommaren. Men den frösår sig också och kan med stor tur bilda stora bestånd.

3. Iris är det grekiska namnet på regnbågen och iris finns verkligen i många färger. Men våririsen, Iris reticulata, är verkligen blå. Just den här sorten heter ‘Harmony’. I sin hemmiljö på steniga bergsbranter i Turkiet, Kaukasus och trakterna däromkring har den gott om fuktighet på våren men “bakas” i solvärme om sommaren. För att få iris att komma igen från år till år måste man plantera i en sluttning där det är kruttorrt och varmt sommartid och fuktigt på våren. I ett stenparti kanske?

4. Italiensk blåstjärna, Scilla italica, har inte lika lätt att föröka sig som S.sibirica. Bäst är det om man kan få en bit av en tuva från någon. Gräv upp den alldeles när den slutat blomma i juni. Dela på lökarna och plantera dem direkt. Ganska djupt (7 centimeter) och lika långt mellan lökarna. Soligt läge. Lämna dem sedan i fred så länge som möjligt.

5. Som en vårlök som lånat himmelens färg är den finlemmade bergsliljan,
Ixiolirion tataricum. Den har långa gräslika blad och de små klockorna kommer i toppen av stängeln 30-40 centimeter över marken. I sitt hemland i Asien kan den växa upp till 2 700 meters höjd men är ändå inte särskilt härdig. Den klarar bara de mildaste delarna av landet och där ska den odlas i väldränerad jord i soligt läge. Då blommar den i maj-juni.

6. Alldeles linblå är azurlökens, Allium caeruleum, stjärnformade små blommor som sitter högst upp på en cirka 60 centimeter hög stängel. Den blommar i glappet mellan vårens lökväxter och sommarens blommor i juni-juli. Liksom alla alliumlökar vissnar bladverket innan blomman kommer. Därför är det vackrast att plantera den i bestånd av marktäckande perenner, som hosta eller daggkåpa. Ratas av sork och rådjur.

Drottninglökar och späda vårliljor

1. Gladiolus tänker vi oss mest som röda, rosa, vita eller gula. Men det finns även blå. Storblommiga ‘Blue Isle’ är en sådan. Gladiolus tillhör svärdsliljeväxterna. Knölarna måste plockas upp på hösten och förvaras frostfritt i torr sand eller torv över vintern. Om de står i kruka kan man ta in den på hösten och låta bladen vissna ner och sedan klippa bort dem. På våren planterar man om i ny jord. Som alla storblommiga gladiolus behöver den stöd för att hålla sig uppe.

2. Himlen på jorden! En matta av rysk blåstjärna, Scilla sibirica, runt foten av det gamla trädet. Det här är väl vår? Den här lilla blomman har sin storhet i att den sprider sig så lätt. Både med frön och med sidolökar. Den kräver inte mycket. Växtplatsen kan vara solig eller skuggig men inte för torr. Hjälp mattan att breda ut sig genom att gräva upp bestånd på sensommaren och dela dem. Blåast blommor har sorten ‘Spring Beauty’ eller ‘Atrocoerulea’.

3. Drottninglöken bland de blå. Afrikas blå lilja eller Afrikas kärlekslilja, Agapanthus praecox. Agape betyder kärlek på grekiska och anthos blomma. Men som drottning behöver den också lite extra fjäsk för att trivas. Den odlas lättast i stora krukor som tas in under vintern. Den måste stå frostfritt men ljust (5-10 grader). Kan grävas ner i rabatten över sommaren. Dela den när krukan blir för trång. Det ska vara fem centimeter mellan planta och krukkant. Varje blomma står minst ett par veckor.

4.Liten och späd är vårliljan, Ipheion uniflorum. I maj kommer en decimeterhög (eller något högre) stängel. Uniflorum talar om att blommorna kommer en och en. Det är en växt från Sydamerika men med vintertäckning kan den odlas i nästan hela landet. Den vill ha en väl-dränerad och lätt jord. Lökarna är mycket små men bildar lätt sidolökar och därför snabbt täta ruggar som måste delas.

5. En av mina absoluta favoriter bland vårens lökar är stjärnhyacinten. På bilden en ätlig stjärnhyacint, Camassia qua-mash, ‘Orion’. Se till att få en så blå sort som möjligt. En del är ganska bleka. Stjärnhyacinten blommar sent, i juni, och den är härdig i stora delar av landet men vill ha ett skyddat läge. Det är bra med en växtplats som är torr på sommaren. Med åren kan det bli stora bestånd.

6. Lökväxter blommar inte bara på våren och sommaren. Hela familjen höstkrokus, Crocus speciosus, liksom tidlösan, Colchicum, som mest blommar i rosa eller lila, kommer oss till glädje då. Man planterar dem tidigt på hösten och brukar få blommor senare samma höst. Blommorna är långhalsade och känsliga för hårda vindar.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top