Till vårens hugskott

Nu vill alla skott och sticklingar spreta med rötterna i ett varmt och soligt fönster. Snickra en superenkel hylla som kan hängas upp och hakas av efter behov.

Till vårens hugskott
Foto: Christer Vallstrand
Till vårens hugskott
Foto: Christer Vallstrand

Material

·En planka, 145-150 mm bred och med fönstrets bredd inklusive fodret plus 10-12 cm som längd.
·List till en eller båda långsidorna med samma längd som hyllan.
·Två rep av önskad längd i bomull eller hampa.
·Två stora mässingsöglor och två mässingsskruvar med stort huvud.

Stadig hylla

Hyllan är hittad i en container. En lackad ekplanka. Vilken sorts virke som helst kan naturligtvis användas enligt principen “man tar vad man har”.
Men den ska vara stadig och vattentålig och räcka 5-6 cm utanför fönsterfodret på var sida. Här är den 20 mm tjock och 145 mm bred. Längden på plankan bestäms av fönstret där den ska sitta. På långsidan in mot rummet har plankan en liten pålimmad kant, 8 mm tjock och 35 mm bred. Kanten kan också spiklimmas med trälim och med mässingsspik. Den som vill kan göra en list på båda långsidorna.

Borra två hål

I vardera kortsidan, ett par centimeter in från kanten, borrar man två hål med cirka 110 mm avstånd. Hyllan är färdig.
Upphängningsanordningen är lika enkel. Hyllan ska hänga i två rep av bomull eller hampa. Var noga med repdetaljen så att det blir vackert. Mät av ungefär så mycket rep som behövs, men ta till lite extra.
Börja med att sticka ena änden av repet uppifrån och ner genom hyllan i ett av hålen. Stick sedan änden underifrån och upp på översidan av hyllan igen. Knyt eller splitsa ihop repet i en stor ögla. På bilden kan man se ungefär hur lång ögla som blir vackert.
Gör likadant i båda kortsidorna. Öglorna bör vara ungefär lika långa. Mät hur högt hyllan ska sitta och knyt fast en mässingsring i änden på varje rep (se detaljbild).
Slutligen skruvar man i två skruvar med stora huvuden, en på var sida om fönsterfodret i de övre hörnen, några centimeter från fodret.
Gärna så att en eventuell gardinkappa döljer skruvarna när inte hyllan används.
Hyllan hänger tryggt och säkert och lutar sig mot fönsterfodret med den här fiffiga konstruktionen. Med ett enkelt handgrepp tar man också ner den då säsongen är över.

Lätt att hänga upp

Så här enkelt är hyllan upphängd, med skruv och ögla. Lätt att hänga upp och ta ner.

Boktips

Böcker för dig som vill lära dig sjömansarbeten finns bland annat på ICA Bokförlag. Allra bäst för en splitsning är “Handbok i splitsning”
(B Merry), men även “Knop & stek” (H Asher) eller “Knopar till hands”
(N Trautner), kan komma väl till pass om man vill göra en vacker knut.

Av: Kerstin Alvestrand, idé Bengt Granström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top