När vi kommer på besök är det tidig bohuslänsk vinter. Markerna är genomblöta efter närmare en och en halv månads oavbrutet regnande. Det är mittemellan två odlingssäsonger, men i växthuset står mangolden ännu fin och vildtomaterna ger fortfarande skörd. Ute på friland är markerna riktigt vattensjuka men flera av de asiatiska sorter som Runåbergs säljer fröer till finns kvar att skörda av.
– Många asiatiska grönsaker går utmärkt att odla i vårt klimat, berättar Johnny Andreasson.
Insnöad på fröer
Johnny är mycket intresserad av japanska trädgårdar och fram till för några år sedan hade han många bonsaiträd. De flesta strök med i en oväntat tidig nattfrost men ett och annat finns kvar. Och trädgården är uppbyggd efter japanskt mönster.
– Alla gångar är svängda. Enligt japansk tro kan onda andar bara gå på raka gångar och inte på böjda.
Johnny Andreasson och Barbro Adielsson träffades via en gemensam bekant, bosatt i byn Runåberg i Ångermanland. De fann varandra och blev kvar där. Så småningom började de fundera över hur de skulle kunna försörja sig. Sitt stora trädgårdsintresse hade de gemensamt. Johnny var sedan länge “insnöad på fröer” och hade prövat sig igenom så gott som alla sorter som gick att få tag på i Sverige och redan i flera år beställt fröer via utländsk postorder.
Gröna vågen
– Det var under sjuttiotalets gröna våg, många vänner flyttade ut på landet och jag delade ut fröer till dem som var intresserade.
Fröförsäljning via postorder fick det bli, och 1982 registrerade de firman. När de några år senare flyttade ner till Barbros barndomsby Spekeröd, någon mil utanför Stenungsund, var firmanamnet redan inarbetat och fick följa med. Johnny och Barbro säljer många gammaldags frösorter för att de är anpassade till vårt klimat och till odling i liten skala.
– De äldre sorterna är ofta mycket tåligare, klarar sig på mindre näring, och så kan man ta sitt eget frö från dem. Dessutom är de oftast godare, säger Johnny.
För tre år sedan fick de ett brev från Statens utsädeskontroll där de hotades med åtal. De sålde frösorter som inte hade någon registrerad ägare och det är förbjudet. Helt vansinnigt, tycker Johnny:
– Att registrera sig som ägare till en sort kostar mycket pengar och det är bara de stora, internationella firmorna som har råd med det. Det gör att de sorter som passar i vårt klimat försvinner från marknaden!
Johnny och Barbro gick till pressen och debattens vågor gick höga om den alltför nitiska EU-anpassningen. Under tiden skänkte Barbro och Johnny bort de ickeregistrerade sorterna som protest. Att ge bort de förbjudna sorterna var nämligen tillåtet. Till sist gav motståndet mot reglerna resultat och bestämmelserna luckrades upp lite grann och de kunde fortsätta att sälja sina fröer.
Provar nya sorter
I början av året är det full fart, då kommer alla beställningar in. I mitten av maj blir det nästan helt lugnt. Då är det dags för Barbro och Johnny att sköta sina egna odlingar. De provodlar olika sorter varje år. Dessutom har de egna fröodlingar, bland annat av haverrot, en sort som hittades vid ett medeltida hus och som de är helt ensamma om. Övriga fröer köper de in från olika håll i världen av fröproducenter med samma inställning till odling som de själva och med höga krav på kvalitet. De får också hjälp att odla fram frö runtom i Sverige. Varje år blir det fröer över. Grobarheten blir för låg för deras krav om de sparas till nästkommande år och på golvet innanför dörren står en kartong.
– Den ska skickas via en hjälporganisation till Bengalen. Så kommer de till nytta i alla fall, säger Barbro.
Adress:
Runåbergs Fröer
Känstorp 7368
444 93 Spekeröd
Av: Eva-Lotta Hultén