Lyktor av snö
Detta är en snabbvariant av islyktan. Lyktorna är gjorda av snö som packats hårt i en hink. Vänd hinken upp och ner och snölyktan är på plats. Skrapa ut ett hål i sidan så att ett ljus får plats.
Tips: Finns det snö men ingen kramsnö så kan du göra din egen: blanda snön med vatten i hinken.
Inbäddad sandlåda
Ibland slår snön till och ligger i gnistrande vita drivor. Här hade barnens vintertäckta sandlådebåt blivit så väl inbäddad att den blev en bra grund till en värmeljuspyramid. Platta till snön med en spade. Sedan är det bara att sticka ner värmeljus i snön. Tänk på att underlaget ska vara fast – värmeljusen smälter snön och ljusen sjunker lätt ner. Ett alternativ är att skotta ut håligheter i snövallen längs entrégången och sätta stora värmeljus eller blockljus i fördjupningarna.
Lyktor av is
Allt som behövs är kalla nätter (eller stor frys), en vanlig 10-liters hink samt en tom stor läskedrycksflaska eller stor burk. Fyll hinken med vatten. Placera den till trefjärdedelar vattenfyllda plastflaskan mitt i hinken – det blir hålet där ljuset sedan ska stå. Ställ ut hinken och efter en riktigt kall natt är så gott som allt vatten fryst, ibland måste de stå ute en natt till. Ta bort hink och flaska. Ibland behövs en liten stund i rumstemperatur innan isen släpper från hinken. Sedan är det bara att tända ljuset!
Många små lyktburkar
Med vanliga klisterstjärnor och rimfrostspray och enkla värmeljus kan man göra mycket. Lyktorna blir hållbara, dessa lyser för tredje vintern upp vintermörkret hemma hos oss.
På stenar av glas
Vanliga glasburkar är billiga och utmärkta som små lyktor – perfekt på terrassen eller balkongen. Här har ett snögubbeljus placerats i silvervita glasstenar, så kallade floristglas.
Av: Kerstin Engstrand