• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Färska kryddor året runt

  Färska kryddor doftar härligt i köket! Ta skott från de köpta kryddorna, så lever de längre. Egna odlingar från i somras har också goda chanser att överleva vintern.

  Foto: Kerstin Engstrand

  Har du flyttat in dina kryddväxter i krukor i stugvärmen för att se om de kan överleva vintern? Faktum är att de kan trivas riktigt bra. Själv har jag haft både salvia, timjan, oregano och rosmarin i kruka en hel vinter då jag flyttade med mina favoritplantor från kolonilotten via köksfönstret till den nya villatomten. De trivs riktigt bra även på diskbänken under ljusrörsbelysningen, som under vinterhalvåret är på nästan dygnet runt.
  Naturligtvis vill kryddorna allra helst ha sol och riktig värme för att utvecklas till fullo, men färska kryddor inomhus är ändå ett bättre alternativ än torkade.

  Basilika och myntor

  Basilika och myntor kan man lätt föryngra och få fräscha knubbiga plantor av om man tar några toppsticklingar som får rota sig i vatten. Om man sätter dem i en mörk mugg så visar det sig att de utvecklar rötter snabbare än om de står i ett vanligt genomskinligt glas. Plantera dem sedan i vanlig krukväxtjord. Fortsätter du sedan att föryngra dina plantor så kan du på detta sätt ha fräscha plantor gratis under nästan hela vintern.
  Runt mina oregano- och salviaplantor brukar det Þnnas en mängd självsådda småplantor. Dessa gräver jag försiktigt upp och planterar i krukor fyllda med vanlig krukväxtjord. Är man bara försiktig med vattningen och ger dem tillskottsljus i form av ljusrör så trivs de oftast långt in i februari. Farligast är om man vattnar för mycket, vänta tills de slokar så brukar det gå bäst.
  Även myntorna, till exempel pepparmyntan som det blir så gott te av, brukar sända i väg rotskott som passar att planteras inomhus. Det behövs inte många blad till ett glas värmande myntate. Eller lägg bara ett litet blad i ditt vanliga morgonte och du känner snart att livsandarna kommer tillbaka.

  Rosmarin och timjan

  Rosmarin klarar inte vintern ute även om det kan först synas så när den står där ute i vinterskrud som en vintergrön buske. Liksom timjan trivs den förvånansvärt bra inomhus. Plantera rosmarin och timjan i kaktusjord eller såjord så trivs de bättre inomhus. Och doften som en kruka med citrontimjan sprider är oförglömlig.

  Ingefära

  Vill man inför julen förstärka julens dofter, så pröva med att plantera en bit färsk ingefära i en kruka. Välj en bit som visar lätt gröna ögon, färsk ingefära i bit brukar Þnnas i grönsaksdisken. Plantera ingefäran med hälften över jord, vattna och vänta. Snart springer ett grönt skott fram som snabbt ränner i höjden. Skottet doftar vid beröring Þnt av just ingefära. Kanske inte så vacker som krukväxt men i alla fall kul att pröva.

  Av: Kerstin Engstrand

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!