• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Höstens ljuva vårblomma

  När mörkret står som tyngst kommer den till oss - azalean. Den dansar in med sina dubbla små kjolar och lovar oss att det ska bli vår än en gång.

  Foto: Harry Nordström

  Azalea är rhododendrons lillasyster. De har samma efternamn, Rhododendron, fast på latinskt vis skriver man det först. Sista delen av namnet - dendron - tyder på att den i sina hemtrakter kan växa till ett litet träd. Tittar du noga på din rumsazalea ser du att stammen är brunt vedartad.
  Att vi kan få denna vårblommande buske som grann krukväxt på hösten, det är de duktiga krukväxtodlarnas förtjänst. Rätt antal ljustimmar, rätt bevattning och rätt näring: Och se här har vi vår hösttröst!

  Sköt azalean så här:

  ·Vattna måttligt. Fler azaleor dränks i vatten än torkar ut! De små tunna rötterna är mycket känsliga för syrebrist. Om man följer det gamla receptet att doppa hela jordklumpen i ljummet vatten, måste man ta upp den efter allra högst tio minuter. Därefter ska den rinna av noga. Den tål inte att stå i vatten!
  Tidigare sa man att den skulle stå i vatten tills det slutar bubbla, men det blir för länge. Det går också bra att ge den en liten skvätt med vattenkannan varje dag. Känn med fingerspetsen att jorden börjat torka upp innan du vattnar. Olika jordtyper kräver olika mycket vatten. Torvblandad jord håller vatten länge.
  ·Tål inte uttorkning. Om en azalea torkat så mycket att bladen slokar är det svårt att rädda den. Ge den inte en rejäl rotblöta då! Då tappar den bladen. Börja att vattna försiktigt. Om du bor i ett kalkrikt område bör du sänka pH-värdet i vattnet på något sätt. Det kan räcka med att du låter vattnet stå i kannan över natten innan du vattnar.
  ·Mitt i rummet. Azaleor, liksom en del andra växter (som hortensia), sätter sina knoppar redan på sommaren. De har inte så stort behov av ljus när de kommer hem till oss. Bästa platsen för en azalea är faktiskt mitt på bordet, där man också kan njuta mest av den! Något extraljus behöver den inte.
  På fönsterbrädan blir det lätt för torrt, särskilt om man har varma element under. Inne i rummet är det också lättare att sköta en jämn vattning. Det går inte åt lika mycket vatten.
  ·Visa färg. Köp inte en alltför knoppig planta. Välj en där blommorna börjat slå ut eller åtminstone visar färg. Det kommer nya knoppar bredvid de redan utslagna blommorna. Hårda knoppar kan få svårt att slå ut utan extraljuset i plantskolans växthus. Vill du hjälpa knopparna att slå ut kan du ställa den lite varmare, men glöm då inte råden om vattning.
  ·Överleva? Det är ett konststycke i sig att få en azalea att överleva och blomma om. Säkrast är det med en azalea som man köper på vårvintern. Klarar man att vattna den under våren kan man gräva ner den intill rhododendron till sommaren. Se till att den aldrig torkar ut helt och ta sedan in den precis före den första frosten. Har du tur är den full med knoppar då.

  Av: Gunnel Nilsdotter

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!