


De ursprungliga små cyklamen-arterna klamrar sig fast i sten-skravlet på höga bergssidor eller i skogar och buskage från Grekland, Turkiet och österut. En och annan växer i sydligaste Frankrike.En del av dem blommar tidigt på våren. Andra på hösten, när de flesta blommor givit upp. Under den varma, torra årstiden vill cyklamen vila. Växtplatsen ska vara väl dränerad. Jorden får gärna vara kalkrik. Att plantera i torv är inte alls bra.
Vårblommande cyklamen planteras, som tulpaner, på hösten. De små torra knölarna behöver ha ungefär en decimeter jord över sig. För att de ska stå ut med vintern kan man täcka med torra löv. Inte blöta för då kan knölarna ruttna!
Höstblommande cyklamen är bäst att köpa odlad i kruka, men finns ibland också som knölar. Bästa planteringstid är i maj.
Alla krukodlade utomhuscyklamen kan planteras precis när man lyckas få tag i dem.
Flytta inte
Efter blomningen låter man dem ligga kvar i jorden. De vill helst inte flyttas. Har man tur fröar de av sig och sprids.
Även om cyklamen växer på ganska höga bergshöjder så klarar de inte särskilt strängt vinterklimat här hos oss. För vissa arter gäller hela södra halvan av Sverige. Men andra klarar bara den allra sydligaste delen av landet. Fast du kan förbättra klimatet själv en hel del genom att plantera dem vindskyddat och varmt – i ett stenparti till exempel.
Flera färger på krukväxt
Den art av cyklamen som vi använder som krukväxt inne, och även kan köpa som snitt, är Cyclamen persicum. Den växer vilt i östra Medelhavsområdet och i en del av Asien. Genom frösådd och korsningar har man fått fram en lång rad olika färger på både blad och blomma.
Blomfärgerna finns från rent vitt till mörkt violett. Bladen kan vara fläckiga i silver eller grått till det gröna. Det finns också fransiga blommor. På senare tid har man korsat in småväxta vildarter igen för att få tillbaka egenskaper som doft och härdighet – och för att få miniplantor.
En bra planta ska ha styva upprättstående blomstjälkar och ett kompakt bladverk.
Köp inte en planta med sladdriga blad och hängande blommor. Se till att de inte har deformerade blad eller blommor för då kan de vara drabbade av dvärgkvalster. Släng sådana exemplar om du råkat få hem dem!
Blomningstid för cyklamen inomhus är från september till februari. Med rätt skötsel kan du få blommor hela den tiden.
Temperaturen
Cyklamen vill stå svalt. 15-18 grader dygnet runt allra helst och absolut inte över ett varmt element. Om man inte kan hålla så låg dygnstemperatur kan man se till att krukan får stå svalt och vila under natten, helst inte över 16 grader. På golvet intill en balkongdörr eller i ett frostfritt skafferi till exempel. Men resten av dygnet måste den fram i ljuset igen!
Vattningen
Vattna inte på knölen som sticker upp ur jordytan. Om den står blöt ruttnar den. Låt plantan suga upp vatten från botten. Ställ den i en skål med vatten, blandat med halv näringsdos, 15-20 minuter. Lyft därefter upp den och låt den rinna av ordentligt innan du sätter tillbaka den i fönstret. Vattna inte igen förrän jorden torkat upp ordentligt. Stick ner fingret en bit i jorden när du känner efter. Ofta är det bara ytan som ser torr ut.
Efter blomningen
Vrid loss blad som gulnar och vissna blommor ända nere vid knölen. Småbitar som blir kvar ger röta åt knölen. Minska vattningen succesivt i början av sommaren och sluta till sist helt att vattna. Ställ gärna krukan skuggigt och torrt utomhus under sommaren. Börja försiktigt att vattna igen i slutet av augusti. Ställ fram den i fönstret. Plantera om i ny jord när plantan kommit i gång att växa.
Av: Gunnel Nilsdotter