Nordens lianer

Tänk att det finns lianer för svenska trädgårdar! Kanske inte att kasta sig i, men som klättrar och klär in. Välj klematis och skapa en egen djungel.

Nordens lianer
Foto: Bertil K Johanson, Stig Holm
Nordens lianer
Foto: Bertil K Johanson, Stig Holm
Nordens lianer
Foto: Bertil K Johanson, Stig Holm
Nordens lianer
Foto: Bertil K Johanson, Stig Holm

Inga andra växter kan så snabbt ge en frodig lummighet som klematis. De växer så snabbt att man nästan kan se det! Med några olika sorter kan man ha en praktfull blomning från tidig maj till in i oktober.
Men plantera inte en ensam planta. Klematis ska blanda sig med andra klätterväxter eller buskar. De ska slingra sig upp i fruktträden och prydnadsträden och bilda bakgrund eller sticka upp i perenn-rabatterna.
En härlig blandning är klematissorter som blommar vid olika tider och avlöser varandra. De tidiga Clematis alpina och C. sibirica kommer först och senare de storblommande C. macropetala och C. viticella. De senare, som stammar från Italien, blommar slösande från juli till oktober.

En andra blomning

En klängros kan framhävas med en klematis ton i ton eller med en färg i kontrast. Äppelträdet kan få en “andra blomning” av en klematis som klättrar upp i kronan och blommar från högsommaren tills äpplena mognar. Det finns också låga klängande sorter som passar bra att klä in fula slänter och murar med.
Storvuxna sorter kan täcka en hel husfasad. En sådan är den ljuvligt doftande vita C. gouriana. Med sina nätta små blommor och runda blomknoppar ser den ut som en förädlad skogsklematis, C. vitalba, Nordens enda vilda klematis. Den som i folkmun kallats sippranka.

Tål det mesta

En klematis som fått en bra start klarar av det mest skiftande klimat. Flera av dem blommar längre och bättre på norrsidan än i söder. Många sorter klarar sig i växtzon 6. Till och med “italienskan” C. viticella, men då ska det vara skyddade lägen utan blåst. Det finns flera av C. alpina och C. sibirica som härdar ut i ännu tuffare klimat.

Planteringen viktig

Planteringen får man absolut inte slarva med om man vill att klematis ska trivas. Gräv en rejäl grop, minst 60 cm från väggen och 60 x 60 cm stor. Lägg lite brunnen kogödsel i botten på gropen och fyll på med minst en 20-kilos säck bra planteringsjord till varje planta.
För storblommande klematis och C. viticella gäller att ympstället ska vara 10 cm (eller 2-3 knoppar), under jord. Gärna mer. Om det är möjligt kan du lägga ner stammen försiktigt så att större delen av den hamnar under jord. Den kommer då att utveckla rötter på flera ställen och detta ger en stabilare och kraftigare planta. Alpklematis och C. sibirica ska dock planteras med sin rothals i markytan.
Klematis står inte ut med att “stå bar om fötterna”. Därför måste man antingen plantera någon lägre växt framför eller sätta upp något slags skydd runt rothalsen.
Gamla plantor mår bra av en dos brunnen kogödsel på hösten. Glöm för all del inte att vattna om det blir torrt!

Klippa eller ej?

De tidigblommande sorterna kan klippas direkt efter blomningen. Man tar då bort risiga partier och blomställningar. Storblommig klematis eller kronklematis (C. macropetala), kan liksom C. viticella klippas ner tidigt på våren. Man klipper ner till frisk ved men kan också ta ända nere vid mark-ytan om man vill förnya plantan.
Den som vill ta egna skott och sätta plantor kan lätt göra det. Alla förökas med gröna, mjuka örtartade sticklingar. Alpklematis efter blomningen och senareblommande klematis före blomningen.

Klematissorter, nr 1-3

1. C. koreana var. frangranshybrid ‘Cato’, C.fauriei x C. sibirica F2 ‘Campanulina Plena’. Det invecklade namnet pekar på ett invecklat föräldraskap.
2. C. macropetala ‘Eximia’.
3. C. viticella ‘Multi Blue’.

Klematissorter, nr 4-5

4. C. fauriei x C. sibirica F2 ‘Albina Plena’.
5. C. alpina ‘Cyanea’.

Klematissorter, nr 6-8

6. C. viticella ‘Dawn’.
7. C. alpina ‘Violet Purple’.
8. C. macropetala ‘Gansu’.

Samlingar på rot

Vill du se nya klematis i odling? Då kan du antingen åka till antroposofernas Rudolf Steiner-seminarium i Järna i Södermanland eller till Sofiero slott utanför Helsingborg. På båda platserna har man byggt upp samlingar med sorter som “klematis-nestorn” Magnus Johnson tagit fram. I Järna finns 23 bra sorter i odling och på Sofiero ett 60-tal. Elitplantstationen Balsgård i Skåne odlar fram nya bra växtsorter för svenska plantskolor. Alla klematis på våra närbilder kommer från den odlingen.

Adress till samlare:
Svenska Clematis Sällskapet
Laxholmsbacken 114
127 42 Skärholmen

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top