Reda i rabatten med ett förkläde

Ett trädgårdsförkläde är en perfekt hjälpreda. Alla små redskap och fröpåsar finns på behändigt avstånd. Sy det själv i grov linneväv.

Reda i rabatten med ett förkläde
Foto: Birigtta Kroone

Material

·75 cm grov linneväv eller annat stadigt tyg.
·75 cm tunnare bomullsväv att fodra med.
Obs! Tänk på att tygerna kan krympa. De angivna måtten är efter krympning och räknat på tyg med dubbel bredd.
·180 cm stadigt band, ca 3 cm brett.
·1 karbinhake (lagom stor för sax eller sekatör).
·Sytråd.

Gör så här

·Krymp tygerna och klipp till delarna (förkläde, stor ficka och liten ficka) enligt teckningens mått. Lägg till 1 cm sömsmån runtom. Klipp till alla tre delarna i både yttertyg och fodertyg.
·Fodra fickorna genom att lägga yttertyg och fodertyg räta mot räta och sy ihop runt kanterna – lämna öppet i överkant. Pressa sömsmånerna och vänd fickorna rätt. Vänd in sömsmånerna i överkant, tråckla och pressa. Tråckla samtidigt fast en liten ögla av dubbelvikt band, trätt runt karbinhaken, i ena kanten på den stora fickan. Sy ihop fickorna med en stickning i överkanten.
·Placera fickorna enligt teckningen och sy fast. Förstärk sömmen i fickhörnen.
·Fodra förklädet genom att lägga yttertyg och fodertyg räta mot räta. Lämna öppet i överkant. Klipp upp sömsmånerna med hack i de rundade partierna vid ärmhålen, så att sömmarna inte drar sig. Pressa sömsmånerna och vänd förklädet rätt. Vänd in sömsmånerna i överkant, tråckla runtom och pressa förklädet slätt. Sy en stickning runt hela förklädet.
·Klipp till bandet: cirka 65 cm för halsen och 2 bitar à 52 cm för knytband. Sy fast banden och fålla ändarna. Vi vek bandet runt halsen dubbelt cirka 25 cm mitt på och sydde en stickning.

Av: Eva-Britt Andersson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top