Nästan bara barr

På 70-talet älskade vi barrväxter. Men efter några år täckte den lilla bergtallen hela stenpartiet. Nu har växtförädlarna lyckats få fram barrväxter som håller sig "städsesmå" och vi kan ta dem till våra hjärtan igen.

Nästan bara barr
Foto: Bertil K Johanson
Nästan bara barr
Foto: Bertil K Johanson

Conny Assarsson i Rydal i Västergötland älskar barrgrönskan och söker ständigt nya intressanta arter. Han är en av ”barrodlarna” i Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Från hans trädgård vandrar småplantor och sticklingar ut i landet.
Mest intresserar sig Conny för bladens och barrens form och färg och för plantans växtsätt. Blomningen kommer i andra hand. För som Conny säger:
– Blommorna finns i två veckor men bladen finns där i 52!
En liten nätt överdrift var väl detta, för där Conny bor är klimatet inte särskilt nådigt – klimatzonen är 5. Men Conny har lyckats med hjälp av lä, skugga, solvarma stenar, häckar och sluttningar.
Mest har Conny skaffat nya växter från sticklingar som han har fått från vänner och bekanta. En del av dem är nu manshöga träd och buskar. Varje år sticker han nya, men det är inte alla som tar sig.
– Men jag brukar säga att det är bra om bara en av hundra sticklingar tar sig! Då har jag ju fått en helt ny växt i trädgården. Det är värre om 99 tar sig. Var ska jag ha alla dem?
Enligt Conny går nästan alla barrväxter att ta sticklingar från, utom tall.
– Kineserna har försökt i 2.000 år men det går bara inte. Bara häxkvastar av tall kan ympas.
Häxkvastar uppstår genom en genetisk mutation. Det gör att de behåller sin missväxta form även när man tar sticklingar av dem.

Kan klippas

Men vad är det då som gör att en gran som normalt strävar mot himlen plötsligt börjar krypa efter marken? Jo, säger Conny, det är ett för lågt inre tryck i växten. Den orkar inte sträcka på sig.
Med rätt kunskaper kan man klippa barrväxter.
– Idegran är den enda barrväxt som du kan ge dig på utan särskild kunskap, tycker Conny.
Alla andra arter fordrar kunskap. För de ska klippas vid olika tillfällen och på olika sätt. Och tänk på att aldrig klippa en barrväxt som fått vinterskador före 15 maj! Innan dess får de ingen ny energi. De torra partierna skyddar mot nya skador.
Ett annat råd är att man ska vara sparsam med kväve (N) när man gödslar barrväxter. Det är bättre att rötterna tvingas söka sig djupt ner efter näring. Då får de ett stort rotsystem och klarar sig bättre i både kyla och torka.

Assarssons växter

1. Visst finns det barrväxter som håller sig små. Conny Assarsson visar upp en ’Little Gem’, en häxkvast av en fågelbogran. Den här är två år gammal.
2. Lilla cypressen Chamarecyparis pisifera ’Snow’ blir inte större än grannen klockljung, Erica tetralix ’Pink Pepper’.
3. Krypande blankbladig rönn, Sorbus poteriifolia.
4. Gulare ju mer sol den får blir Chamacyparis pisifera ’Sungold’, liksom alla gula barrväxter.
5. Nya växtformer uppstår i naturen. Pinus ’Parade Kissen’ är en häxkvast köpt i Danmark.
6. Krusastilbe, Astilbe crispa ’Lilleput’,
har vackra blanka och krusiga blad.
7. Största plantan hos Conny Assarsson är en gunnera.
8. Som fröplanta har Taxus baccata ’Yellow Seedling’ uppstått.
9. En enda planta från frösådd av en ljung funnen i Öxabäck blev så här liten, Calluna vulgaris ’Mini Öxabäck’. Urval ur urvalet!

Gör egna barrväxter

·Sticklingar får man ta när man får tillfälle. Men augusti är bäst, då finns det ljus kvar och växten är inte helt avmognad.
·Riv inte av sticklingen med ”klack” från stammen som många säger. Skär i stället av klacken.
·Doppa eventuellt i rotbildningshormon.
·Sticklingen bör vara högst 15 cm.
·Stamma upp cirka en femtedel av sticklingen, det vill säga ta bort sidokvistar, barr eller löv.
·Stick många sticklingar tillsammans i en låda med en luftig blandning av torv och sand, eventuellt också små
lecakulor.
·Stick lite på sned i jorden med ovansidan upp.
·Tryck fast.
·Lägg över plast som sluter tätt (helst mjölkvit), men den får inte trycka på sticklingen. Då ruttnar den lätt.
·Sätt gummiband i ändarna.
·Lådan ska inte stå på marken.
·Idealiskt är undervärme på konstant 21 grader och 17 i luften om man kan ordna det.
·Titta till sticklingarna dagligen sommar och höst. Några gånger i månaden på vintern. Duscha gärna med duschflaska med lite svampmedel i vattnet.
·Tryck ner sticklingarna om de ”fryser upp”.
·Kondensvattnet som bildas på plasten ska helst rinna utefter sidorna och ner i lådans botten där rötterna kan suga upp det igen. Om det droppar på sticklingarna finns risk för mögel.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top