• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Helena Rönnberg: "Ge mig fler goda nyheter"

  Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har vi haft tillgång till så stora mängder information och i den floden behöver i alla fall jag ett par flythjälpmedel för att inte drunkna, skriver Icakurirens chefredaktör Helena Rönnberg.

  Det är mycket nu. Mycket att oroa sig över, som klimathoten, ett Australien som brinner, skjutgalna makthavare och hoten mot demokratin och den fria journalistiken. 

  Över julledigheten försökte jag nyhetsransonera mig en smula. Jag kände att jag behövde vila sinnet, det började kännas nästan övermäktigt dystert och deppigt att följa nyhetsrapporteringen. 

  Någon i min omgivning menade att jag inte borde gömma mig eller blunda för verkligheten. Att man har ett ansvar som frisk, fungerande vuxen människa att ta in allt med öppna ögon. Att det minsta man kan göra är att åtminstone hålla sig uppdaterad.

  Men det är något med viktningen och balansen. Man kan inte bara ta in det dystra, vi människor kan inte vara gjorda för att processa så mycket elände. Förr kom de nyheter man fick sig till livs från någon förbipasserande, likt en figur ur Emil i Lönneberga som berättade om de senaste händelserna från Mariannelund. Nu översköljs vi av ett ständigt flöde av uppdateringar, och Mariannelund har ersatts av hela jordklotet. Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har vi haft tillgång till så stora mängder information. 

  I den floden behöver i alla fall jag ett par flythjälpmedel för att inte drunkna. Några goda nyheter, exempel på att somligt – trots allt – blir bättre. Att många människor vill väl, och gör gott. Därför sög jag i mig listan jag hittade på över 50 goda nyheter från förra året (sök på Bored panda good news 2019). Den berättar till exempel att havssköldpaddorna, som varit utrotningshotade, är på väg tillbaka. Att Thailand förbjuder plastpåsar och att allt fler risbönder har börjat använda ankor i jordbruket istället för giftig besprutning. 

  Med önskan om en fortsatt god start på året, och i all enkelhet en liten stunds avkoppling med en god lässtund av exempelvis Icakuriren. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!