Frågan är om det finns någon ny produkt som så fullständigt och så snabbt förändrat vårt vardagsliv som Apples iPhone? Den började säljas i Sverige 2008 och sedan dess är inget sig riktigt likt.
Är det verkligen bara 15 år sedan? Ja, faktiskt. Visst fanns det mobiltelefoner innan dess och L.M. Ericssons smartphone R380 hade kommit redan år 2000. Men det var 2008 när första iPhonen kom som allt förändrades. En smart telefon är en kombination av telefon och handdator med pekskärm. Men vem kunde ana att vi skulle falla så pladask för den nya uppfinningen?
Nu pratar vi svenskar i runt 9 miljoner smarta telefoner (8,82 miljoner smartphoneanvändare år 2021) och Post- och telestyrelsen uppger att det idag finns ungefär 14 miljoner mobilabonnemang i Sverige. 14 miljoner på en befolkning på drygt 10 miljoner.
Första telefonen till Sverige 1877
Vi svenskar har alltid varit snabba att haka på telefontrender.
Amerikanske Alexander Graham Bell hade knappt hunnit få patent på sin uppfinning telefonen 1876 innan Sveriges första telefon installerades 1877 och bara ett år senare började Lars Magnus Ericsson (ja, L.M. Ericsson) tillverka telefoner.
Stockholm Europas telefontätaste stad 1885
De första åren sågs telefonen mest som en intressant teknisk leksak och tidningarna rapporterade upprymda om hur ”Gubben Noak sjöngs i Västerås så det hördes i Sala”.
Men redan 1885 var Stockholm Europas telefontätaste stad, både räknat i relation till folkmängd och i antalet apparater, 4 978 telefoner.
Telefonens första uppfinnare var Antonio Mucci
Och vi får ta det där med att det var Bells telefon med en liten rättelse. För egentligen var det amerikanen Antonio Mucci som var först med att söka patent på sin version av telefonen 1871, men han hade inte råd att betala avgiften till patentverket. Så han fick se sig snöpligt omkörd av Alexander Graham Bell. Men fick en senkommen upprättelse 2002 då USA:s representanthus antog en resolution som erkände Mucci som telefonens förste uppfinnare!
Redan i början av förra seklet var telefonen en självklarhet. På gott och ont. Som i August Strindbergs drama ”Påsk” från 1900: ”Hör du att det sjunger i telefontrådarna (—) när människorna förtala varandra”. Och länge var telefonstolparna och telefontrådarna något som kännetecknade landskapet.
Tidsmarkör
”Döden, sorgen och alla glädjebudskap/ susar hemlighetsfullt/ genom landsvägens stolpar” skrev Josef Kjellgren i dikten ”Bruten isolering” 1933.
Telefonen har alltid varit samtidshistoria och tidsmarkör. Från den trådlösa biltelefonen 1955 som var ett åbäke som vägde 40 kilo och tog drygt 10 sekunder på sig för att koppla upp ett samtal, till dagens smarta telefoner som väger typ 197 gram och ger dig tillgång till hela världen blixtsnabbt.
Televerket
1853 beslöt Sveriges riksdag att Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket skulle grundas. I princip hade Televerket monopol på all telefoni fram till 1993. Verkets pampiga symbol var Nordstjärnan omgiven av åskblixtar och så en kunglig krona högst upp. Och verkets tjänstebilar var målade illande orange för att synas även i snöstorm och ösregn.
Telefonkatalogen
Den första svenska tryckta telefonkatalogen publicerades 1880 av Stockholms Telefonförening och upptog alla deras 156 medlemmar. Telegrafverkets första katalog kom 1887 och hette ”Telefonförbindelser i Stockholm och å andra därmed förbundne orter” och omfattade 320 abonnenter.
Sedan växte det och så småningom fanns det 34 olika delar varav enbart Stockholmsområdet behövde tre.
Minns du sidorna ”Om kriget kommer”? De fanns med från 1950-talet fram till 1980-talet.
2012 övertog Eniro utgivningen av de tryckta katalogerna men 2016 trycktes de sista. Nu får du gå in på eniro.se, hitta.se.
Mitt hjärtas… tickar vidare
I en klassisk schlager diktade Jules Sylvain 1931 om ”Mitt hjärtas telefon” där det heter ”Men jag kan viska till dig/om du vill ringa till mig/så är mitt namnanrop/”Jag älskar dig”. I verkligheten var namnanrop på ett företag eller myndighet som du kunde ringa utan nummer. Du lyfte telefonluren och angav firmanamnet till telefonisten och blev kopplad direkt.
Dyra rikssamtal beställdes i perioder
Rikssamtal var dyra och beställdes i perioder om tre minuter. Telefonisten kunde gå in och varna om att tiden snart var ute och då kunde du välja mellan att beställa ytterligare en period eller säga hejdå och lägga på.
Ett skämt som blev verklighet
Skämttidningen Nya Söndags-Nisse skojade till det 1897 om nymodigheten telefon. ”Det återstår ännu att göra telefonen portativ, så att man kan ha den hängande vid örat, äfven när man är ute och löper i staden.”
Telefonkiosken
Förr fanns det telefonkiosker lite var stans, där man kunde gå in, lägga i två tioöringar och ringa sitt samtal. Så småningom krävdes enkronor och femkronor eller kreditkort för att ringa. För drygt 40 år sedan fanns det 44 000 mynttelefoner (1980). Sedan monterades fler och fler bort. 2010 fanns bara
2 400 och 2015 togs Sveriges sista mynttelefon bort.
Men frågan är om det alltid är så klokt att skrota alla gamla system. När storstaden New York drabbades av orkanen Sandy 2012 slogs all mobiltelefontrafik ut – det enda som fungerade var de uråldriga betaltelefonerna!
En riktig 08:a!
Frågan är om den yngre generationen förstår uttrycket ”nollåtta” som en lätt nedsättande beteckning på någon från Stockholm. Det kommer förstås från riktnumret 08 för Stockholm. Fast fram till år 1963 så var faktiskt riktnumret för Stockholm 10.
Bästa ställningen
Carl Anton Nyströms ”Handbok i telefoni” utkom 1885 och lärde ut bästa ställningen för att ringa från en väggfast telefon.
”Munnen skall befinna sig något högre än tratten och på 4 tums afstånd derifrån då man talar med vanlig styrka. Talar man tystare eller hviskar, minskas afståndet, då det sagda fullkomligt tydligt uppfattas. Kroppen intager en något framåtlutande ställning, stödd med venstra armbågen mot apparatens öfre del, på samma gång som venstra handen håller hörtelefonen. Högra handen är då ledig för anteckningar.”
107:åriga damen Fröken Ur
Du kan fortfarande ringa ”Fröken Ur” och få exakt tid. Numret är 90510. Tjänsten är kopplad till ett atomur på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, felmarginalen är mindre än en sekund. Tjänsten ”Fröken Ur” startades 1916 av dåvarande telegrafverket. Sedan år 2000 tillhör rösten Johanna Lundberg Hermann. Numera finns tjänsten även digitalt, sök på frokenur.com
Var är du?
Mobiltelefonen är kopplad till person, förr i tiden var fasta telefonen kopplad till en plats. Det var ingen som ringde upp och frågade: ”Var är du?”
Det var ju självklart att den som svarade befann sig där telefonen var installerad. Många minns barndomens telefon på ett litet bord i hallen. Gärna placerad på en liten broderad duk.