Rosor ger kvinnor ny frihet

De levde under hårda ­villkor och utan framtidstro. Men genom ­arbetet med att plocka rosenblad i ett kooperativ har de marockanska ­kvinnorna fått ett mer självständigt liv. Nu säljs deras rosenvatten i Sverige.

Kvinnornas arbete sker på de rosbeklädda ängarna vid de mäktiga Atlasbergen i Marocko. Arbetet är Eco-certifierat, hela processen sker för hand och är helt ekologisk.

För kvinnorna i kooperativet som plockar rosenbladen i Kalaat M’Gouna i Marocko har arbetet kommit att innebära en rejäl förbättring av vardagen.

Via kooperativet har flera kvinnor som tidigare levt i ekonomisk utsatthet kunnat frigöra sig. Deras välfärd har blivit mer stabil.

En av kvinnorna i kooperativet, Rkiya, 50 år, berättar:

– Tidigare gick jag bara hemma och skötte om hushållet. Jag kunde inte lämna huset själv och gå någonstans. Nu är det helt annorlunda, vi kan arbeta här och hela livssituationen har förändrats till det bättre, säger hon.

Tack vare intäkterna från arbetet kan kvinnorna höja sin livskvalitet.

Ett av företagen som köper råmaterial av kvinnokooperatativet är det svenska hudvårdsföretaget Loelle som bland annat tillverkar rosenvatten. Vattnet skapas genom att bladen ångdestilleras. Ägaren Dominique Samir Guellouchi säger så här om arbetet med kvinnokooperativet.

– Det är underbart att se hur kvinnorna arbetar under rättvisa förhållanden och att de och deras barn har möjlighet till ett bättre liv tack vare kvinnokooperativet.

“Inga män som styr”

Han är själv på plats i Marocko flera gånger under året för att se att allt fungerar.

– Kvinnorna här är helt självständiga. Det finns inga män som styr dem, säger han.

Idén om att framställa rosenvatten kom i samband med en tidigare resa till Marocko när han ville lära sig mer om välgörande oljor. I arbetet på plats i Marocko kom han i kontakt med olika kvinnoko­operativ, men flera av dem var styrda av män.

I just det här kooperativet där arbetet handlar om att plocka och förädla rosenblad arbetar omkring 120 kvinnor. De yngsta är i 30-årsåldern, de äldsta omkring 70. En del av dem kommer från destruktiva relationer och får i kooperativet nödvändigt skydd och stöd. Andra kvinnor lever vanliga familjeliv utanför arbetet.

– De frigör sig och kämpar för att bli självförsörjande, på så vis blir de jämbördiga, säger Dominique Samir Guellouchi.

Flera av kvinnorna kan varken skriva eller läsa men med pengarna de tjänar har de råd att sätta sina egna döttrar i skolan och på så vis ge dem bättre förutsättningar att själva styra över sin framtid.

– Jag hoppas att vi alla kan leva ett bra liv där vi kan få vara friska. Hälsa och lycka, det är allt vi behöver för ett bra liv, säger Rkiya och ler.

 

Just nu kan du tävla om en flaska rosenvatten från Loelle. Senast den 9 oktober 2020 behöver vi ditt svar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top