Moa Engdahl efter Idol-succén: ”Alla är lika mycket värda”

[b]INFLUENCER[/b] Hon sökte Idol och fick träffa juryn, och idag är 21-åriga Moa Engdahl själv lite av en idol. Nu driver hon ett Instagramkonto för att visa hur det är att leva med Downs syndrom.

Hennes högsta dröm hade länge varit att få träffa Idol-juryn. När Moa Engdahl förra året deltog i audition till Idol var hon taggad, som hon själv uttrycker det, samtidigt som det kändes pirrigt.  

– Mitt ben, det här, skakade, säger Moa och klappar på sitt högerben. Jag var jättenervös.

Med som stöd i rummet där Moa inför juryn sjöng John Lundviks vinnarlåt från Melodifestivalen 2019, Too late for love, fanns lillasyster Maja, 15. I kulisserna väntade mamma och storebror.

– Jag älskar alla i juryn, fortsätter Moa med ett leende. Men Kishtis halleluja-moment är bäst! Och Anders Bagge är mjuk och go som en nallebjörn. 

Vill sprida kunskap

Moa sitter i soffan hemma hos mamma Lotta i Mölnlycke. Vanligtvis bor Moa på ett grupp­boende, men helgerna tillbringar hon oftast med mamma och Maja. 

– Min syrra sov hos mig i fredags. Det är hon där. 

Moa pekar på Maja och brister ut i skratt. 

– Det är det bästa du vet, va, när hon kommer, säger Lotta. 

Moa föddes med Downs syndrom. För Lotta, som då var 28 år, kom det som en chock. 

– Jag låg i ett rum på översta våningen på Mölndals sjukhus, minns hon. När de berättade att Moa hade Downs syndrom kändes det först som om jag åkte rätt ner i källaren… men sedan upp igen. Jag tittade på Moa som låg på mitt bröst och sa ”jag älskar ju henne”. ”Det är klart att du gör”, svarade barnmorskan. Men självklart kände jag mig fortfarande ledsen, jag visste ju inte alls hur det skulle bli. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av Downs syndrom. 

På biblioteket lånade Lotta böcker, som var mindre upplyftande. Men när Moa var två månader fick familjen träffa en annan flicka med Downs.

– Den flickan var fem-sex år äldre än Moa och kunde prata, berättar Lotta. Jag tänkte direkt ”så ska Moa bli”. Efter det mötet kände jag ”det här kommer att bli hur bra som helst”. Det betydde jättemycket. 

Moa Engdahl efter Idol-succén: ”Alla är lika mycket värda”
Du kan följa Moa på Instagramkontot moathewarrior. Foto: Julia Sjöberg

Vill sprida kunskap

Sedan några år tillbaka gör Moa, Lotta och Maja vad de kan för att sprida kunskap om Downs syndrom, genom Instagramkontot ”moathewarrior”.

– Vi vill lyfta fram Moa framför allt, förklarar Lotta. Vår tanke är att visa hur jädra bra det kan bli. Att få ett funktionshindrat barn innebär inte slutet på livet. Men det krävs mycket arbete. 

Lotta berättar att hon, när Moa var liten, la en hel del tid på att träna dotterns motorik. 

– Vi använde tecken som stöd innan hon kunde prata. 

– Inte nu längre, protesterar Moa.

– Nej nu pratar du, svarar Lotta. Men vi använde tecken som stöd innan talet kom, för att du skulle ha ett språk. 

Lotta förklarar att hon hela tiden försökte behandla Moa som vilket barn som helst.

– Det har varit viktigt för mig. Men det gäller att pusha, ”det här fixar du”. För att Moa skulle lära sig att gå hem från skolan ensam krävdes också ett bra samarbete med skolan. Moas lärare har varit fantastiska. De ringde och sa ”nu går hon” och då smög jag i buskarna för att se att hon gick rätt väg. Vi gjorde så några gånger och sedan gick hon ensam hem. Moa kanske inte behöver kunna matte och allt som man lär sig i skolan, men hon ska fungera socialt, klara sig som en individ i samhället – det har varit mitt mål. Och det gör hon ju.

– Ja det är sant, säger Moa och slår armarna om Lotta. Du är min bästa mamma!

Moa Engdahl efter Idol-succén: ”Alla är lika mycket värda”
För lillasyster Maja har det aldrig känts som något särskilt att hon har en syster med Downs syndrom. Men hon berättade om Moa i ett sommarprat i skolan förra året. Foto: Julia Sjöberg

Älskar att showa 

Utöver Idol älskar Moa även Melodifestivalen och att själv dansa och showa. Hon är med i musikteatergruppen Mölndalsgalan. På Instagram bjuder hon varje fredag på vad hon kallar fredagsdansen. I dansklippen brukar Maja och mamma vanligtvis vara med. 

– Men den senaste tiden har det blivit mycket kändisar, säger Maja och skrattar. 

Ja, för träffar Moa en kändis hon gillar då ser hon till att spela in en fredagsdans ihop med den personen. Hon har bland annat dansat med Martin Stenmarck – ”Maja filmade en gång när han kysste mig på munnen på Lotta på Liseberg, han smakade så gott!”, Anders Bagge – ”Men han kan inte dansa, det var synd för honom”, och skådespelaren Fredrik Hallgren. 

– Efter att Anders Bagge la upp fredagsdansen på sin Instagram kom vi upp över 11 000 följare, berättar Maja. 

Inte sällan trillar det in meddelanden och kommentarer från följare som skriver att Moa är en förebild. En mamma som precis hade fått ett barn med Downs syndrom skrev att hon, efter att hon sett Moa dansa fredagsdansen, insåg ”det här kommer att bli bra”.

– Det känns fantastiskt, säger Lotta. Det var ju bland annat därför vi skapade kontot.

– Det känns också jätteviktigt att sprida budskapet att alla är lika mycket värda. Det var lite samma med Idol. Vi hjälpte Moa att skicka in en anmälan i första hand för Moas skull, för att det var hennes stora dröm. Men det gav ringar på vattnet. Nu är det många som ser upp till henne, har henne som idol. 

– Det var också för att jag skulle få prata med Pär Lernström, fyller Moa i – och till­lägger med ett skratt:

– Han är så sexig!

Lotta skrattar lite även hon och lägger till: 

– Det går att uppfylla sina drömmar. 

Även när familjen förrförra året i samband med Downs syndrom-dagen besökte ett event på Världskulturmuseet i Göteborg, märkte de hur många som uppskattar att få ta del av Moas vardag.

– En kvinna kom fram till mig som berättade att hon hade en dotter på fyra månader med Downs, säger Lotta. Hon hade hittat vårt konto och var så glad över det. Hon förstod att det inte var någon fara, allt kändes lite mindre jobbigt. När man får höra sådant blir man tårögd. Eller tågröd som Moa säger.

– Vad heter det nu då, säger Moa fundersamt och ser på Lotta. Tår, tår… ögd. Ja!

– Sociala medier har gjort stor skillnad, lägger Lotta till. När Moa föddes fanns inte Instagram, Facebook och sådant. Idag lyfts människor med Downs syndrom fram på ett annat sätt. Det är jättebra.

Moa Engdahl efter Idol-succén: ”Alla är lika mycket värda”
Moa Engdahl älskar att showa och dansa och är själv med i en musikteatergrupp. Foto: Julia Sjöberg

Används som skällsord

För lillasyster Maja har det aldrig känts som någonting anmärkningsvärt att hon har en syster med Downs syndrom. Men när hon får chansen berättar hon gärna, bland annat i ett sommarprat i skolan. 

– Jag tänker inte på att Moa har Downs, säger Maja. Men i skolan händer att andra kall­ar varandra ”din jävla down” eller använder ord som cp och mongo, det känns inte bra. Man ska inte säga så. 

Hon får en kram av Moa innan hon lägger till: 

– Moa är en jättebra syster. Hon är så omtänksam och genuin. 

– Gud vad tågröd jag blir, Maja. 

Blev bjuden till Idol

Moa slår händerna för munnen. Sedan börjar hon prata om Idol igen. I höstas blev hon inbjuden till Stockholm när den fjärde fredagsfinalen i Idol hade mellotema. 

– Pär Lernström skulle ställa frågor till mig, förklarar Moa. Och så skulle jag presentera Freddies låt (en deltagare, reds anm), som var min låt. 

Med ”min låt” syftar Moa på John Lundviks Too late for love, Moas Idol-auditionlåt. 

– Vi skrev ett brev till Anders Bagge igår, eller hur, säger Lotta. Du vill gärna vara med i Idol igen. 

– Ja, jag vill gå vidare, stå på scen, göra solosången och hela slutaudition, säger Moa. Jag vill göra hela resan! Eller sitta med i juryn och säga ”Oh my god vad duktig du är!” 

Moa Engdahl

Ålder  21 år
Bor  Landvetter
Familj Mamma, lillasyster, storebror med familj
Gör  Jobbar inom daglig verksamhet
Intressen Lyssna på musik, kolla på Youtube, se på film, spela teater
Instagram moathewarrior  

 

Scroll to Top