• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gör din egen lavendeltvål

  I Esther Genesers danska trädgård kan man känna franska fläktar. Här är det nämligen lila för hela slanten och en spännande doft av lavendel fyller luften.

  Gör din egen lavendeltvål
  Det finns många vackra träd i Esthers trädgård, och mitt i lavendeln växer en ek som hon beskär kraftigt till en låg och elegant form. Foto: KIRA BRANDT

  Du behöver inte tveka när du är framme vid Esther Genesers trädgård några mil utanför danska Helsingör, för redan från den slingrande landsvägen kan du se ett hav av lavendel. När du träder in genom grinden uppenbarar sig en trädgård på 38 000 kvadratmeter med vacker, kuperad terräng och lila toppar överallt.

  När Esther flyttade in här 2010 var trädgården inte anlagd men det hindrade henne inte – hon satte bara igång. Platsen ligger alldeles nära skogen, så hungriga rådjur var en utmaning och hon satsade därför på växter som inte står på djurens menyer.

  Tar sticklingar

  Där fanns redan några lavendelplantor i marken och när Esther såg att djuren undvek dem, köpte hon flera. Samtidigt började hon ta sticklingar för att föröka dem.

  Det visade sig snart att lavendeln stortrivdes i den torra, sandiga jorden på husets sluttning, och det är viktigt för Esther, som hellre vill utgå från den befintliga jorden än att förändra den. Lavendelplantorna har också den fördelen att de är vackra även på vintern.

  Flera rum

  Lavendelträdgården är indelad i flera rum: här finns också köksträdgård, långa rader av hallonbuskar och en del skogig natur med stigar som tar en runt i det gröna och lila. Trädgården är i konstant utveckling och idéerna står på kö för att bli förverkligade. Esther har bland annat planer på att anlägga en skär trädgård med sommarblommor. Även en japansk trädgård ligger på ritbordet. Därutöver håller hon kurser i blomsterbindning i sin lilla mysiga butik, som också ligger i trädgården.

  Esther Genesers trädgård i Alsönderup i Hilleröd, några mil utanför Helsingör, är öppet för besök då och då under säsongen. Se esthers-have.dk.

  Lavendelblommorna skördas under soliga dagar och samlas i buntar som hängs på tork för att bevara den blålila färgen. Repa av torra blommor från stjälkarna och använd i doftpåsar.

  Bukett av lavendel och brudslöja med ax av korn och fröställning från vallmo och midsommarblomster. Häng torrt och luftigt upp och ner. Den torkade buketten blir fin i vas hela vintern.

  Gör egna spaprodukter med lavendel

  Miljövänligt, väldoftande och härligt! Lavendel, Lavandula angustifolia, har använts i skönhetsprodukter och naturmedel i hundratals år. Blommorna ska bland annat verka muskelavslappnande och ha antiseptisk effekt på sår.

  Doften är dessutom stressreducerande och lavendelolja används ofta vid till exempel massage. Det bästa är att plocka lavendelblommorna när de precis har slagit ut och låta dem torka ett par dagar.

  Lavendeltvål

  1 dl torkade lavendelblommor
  500 g tvålmassa
  30 droppar eterisk olja

  Formar. Det finns tvålformar i hobbyaffärer, men du kan också ta kakformar, skålar eller burkar du har hemma.

  Gör så här:

  1. Skär tvålmassan i bitar och smält i vattenbad.
  2. Blanda i blommorna och den eteriska oljan.
  3. Häll över i formarna, tvålen stelnar fort.

  Kroppsskrubb

  1 dl havssalt
  2 msk mandelolja
  Ett par droppar eterisk lavendelolja
  Några torkade lavendelblommor

  Gör så här:

  1. Blanda saltet och oljorna.
  2. Mortla lavendeln och blanda i.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!