Gör din egen lavendeltvål

I Esther Genesers danska trädgård kan man känna franska fläktar. Här är det nämligen lila för hela slanten och en spännande doft av lavendel fyller luften.

Du behöver inte tveka när du är framme vid Esther Genesers trädgård några mil utanför danska Helsingör, för redan från den slingrande landsvägen kan du se ett hav av lavendel. När du träder in genom grinden uppenbarar sig en trädgård på 38 000 kvadratmeter med vacker, kuperad terräng och lila toppar överallt.

När Esther flyttade in här 2010 var trädgården inte anlagd men det hindrade henne inte – hon satte bara igång. Platsen ligger alldeles nära skogen, så hungriga rådjur var en utmaning och hon satsade därför på växter som inte står på djurens menyer.

Tar sticklingar

Där fanns redan några lavendelplantor i marken och när Esther såg att djuren undvek dem, köpte hon flera. Samtidigt började hon ta sticklingar för att föröka dem.

Det visade sig snart att lavendeln stortrivdes i den torra, sandiga jorden på husets sluttning, och det är viktigt för Esther, som hellre vill utgå från den befintliga jorden än att förändra den. Lavendelplantorna har också den fördelen att de är vackra även på vintern.

Flera rum

Lavendelträdgården är indelad i flera rum: här finns också köksträdgård, långa rader av hallonbuskar och en del skogig natur med stigar som tar en runt i det gröna och lila. Trädgården är i konstant utveckling och idéerna står på kö för att bli förverkligade. Esther har bland annat planer på att anlägga en skär trädgård med sommarblommor. Även en japansk trädgård ligger på ritbordet. Därutöver håller hon kurser i blomsterbindning i sin lilla mysiga butik, som också ligger i trädgården.

Esther Genesers trädgård i Alsönderup i Hilleröd, några mil utanför Helsingör, är öppet för besök då och då under säsongen. Se esthers-have.dk.

Gör din egen lavendeltvål
Gör din egen lavendeltvål
Lavendelblommorna skördas under soliga dagar och samlas i buntar som hängs på tork för att bevara den blålila färgen. Repa av torra blommor från stjälkarna och använd i doftpåsar.

Så förökar du lavendeln

Önskar du en trädgård med lavendel i massor, kan du skapa nya plantor.

1. Ta sticklingar från en etablerad planta, gärna i samband med beskärningen i augusti.

2. Ta bort de nedersta bladen, stick ner sticklingarna i krukor med sandblandad jord och sätt krukorna i skuggan. Håll jorden lätt fuktig.

3. I slutet av april–början på maj har plantorna utvecklat rötter. Skola om de små plantorna till större krukor. Där ska de stå i ett år innan de planteras ut på växtplatsen.

Gör din egen lavendeltvål
Bukett av lavendel och brudslöja med ax av korn och fröställning från vallmo och midsommarblomster. Häng torrt och luftigt upp och ner. Den torkade buketten blir fin i vas hela vintern.

Beskär lavendeln

Lavendel är en halvbuske och behöver beskäras en gång om året. Du kan göra det i april eller i augusti. Esther föredrar att göra det i augusti, då klipper hon tillbaka plantan till 15–20 centimeter. Hon klipper lavendeln i en mjukt rundad form, då står den fint hela vintern igenom. När plantorna beskärs i augusti, kan de fortsätta växa ända fram till vintern och blommorna kommer fram tidigare på sommaren, jämfört med om man beskär i april

Gör din egen lavendeltvål

Gör egna spaprodukter med lavendel

Miljövänligt, väldoftande och härligt! Lavendel, Lavandula angustifolia, har använts i skönhetsprodukter och naturmedel i hundratals år. Blommorna ska bland annat verka muskelavslappnande och ha antiseptisk effekt på sår.

Doften är dessutom stressreducerande och lavendelolja används ofta vid till exempel massage. Det bästa är att plocka lavendelblommorna när de precis har slagit ut och låta dem torka ett par dagar.

Lavendeltvål

1 dl torkade lavendelblommor
500 g tvålmassa
30 droppar eterisk olja

Formar. Det finns tvålformar i hobbyaffärer, men du kan också ta kakformar, skålar eller burkar du har hemma.

Gör så här:

1. Skär tvålmassan i bitar och smält i vattenbad.
2. Blanda i blommorna och den eteriska oljan.
3. Häll över i formarna, tvålen stelnar fort.

Kroppsskrubb

1 dl havssalt
2 msk mandelolja
Ett par droppar eterisk lavendelolja
Några torkade lavendelblommor

Gör så här:

1. Blanda saltet och oljorna.
2. Mortla lavendeln och blanda i.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top