• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Glasriket

  Efter midsommar, när sommaren har kommit, går vår resa till Glasriket djupt inne i de småländska skogarna. Det var här det svenska glasets framgångssaga startade på 1700-talet och här har skickliga hantverkare i flera hundra år förvandlat sand, soda och kalk till gnistrande glas i ugnens hetta.

  Glasriket

  Redan på 1500-talet hade Gustaf Vasa och hans söner lockat venetianska och tyska glasblåsare till Norden för att lägga grunden till den svenska glastillverkningen. Vid den tiden var glas en lyxvara och eftersom det fanns mycket pengar att tjäna fick bara ett fåtal rättigheterna att starta en glashytta. Under frihetstiden på 1700-talet flyttade järnindustrin norrut och många mindre järnbruk i Småland tvingades att slå igen. Av arbetsmarknadspolitiska skäl delade man nu ut flera licenser för glastillverkning. Att just Småland blev glaskonstens starkaste fäste hade flera skäl. Här fanns gott om trä till de energislukande ugnarna, men också en brukstradition och billig arbetskraft. Idag är Orrefors Kosta Boda det mest kända varumärket, och hyttan på Kosta är den äldsta i landet som ännu är i bruk.Generalerna Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein hade stridit för Karl XII vid Narva, och som tack utnämnts till landshövdingar i Kronobergs och Kalmar län. På sommaren 1742 satsade de sina tillgångar i en gemensam glashytta, döpt efter de två första stavelserna i efternamnen. Ko-Sta.

   

  Vi bor på härliga Kosta Boda Art Hotel

  Det spektakulära Kosta Boda Art Hotel öppnades 2009 och blir vår bas för utflykterna i glasriket. Hotellet har ett härligt spa med pooler inomhus och utomhus. Det är bekvämt gångavstånd till den levande glashyttan där vi får se glaset ta form och kanske prova att själva blåsa glas. En kväll provar vi glasblåsarnas urgamla tradition "hyttsill" till middag. På hotellet finns glaskonst för mer än 50 miljoner kronor och i baren serveras man vid en blå bar i massivt glas designad av formgivaren Kjell Engman.

  Glasmuseet The Glass Factory i Boda har Sveriges mest omfattande konstglassamling. Samlingen består av cirka 40.000 föremål från olika glasbruk, tillverkade av ett 50-tal konstnärer, från 1700-talet till idag.


  Inne i Växjö ligger Sveriges Glasmuseum där man under 80 år har samlat glas och arkivhandlingar från svenska glasbruk. Där finns en av Europas största och mest kompletta samlingar med 35.000 glasföremål från 105 svenska glasbruk från 1580-talet och framåt. Här finns också utländskt glas om ca 1000 föremål från 35 olika länder från 400-talet före Kristus till år 2009, liksom verktyg för glasframställning från sammanlagt 33 glasbruk från 1700-talet till 2005. I Växjö finns också "Glasgatan", ett stråk där sju glaskonstnärer har skapat glaskonst för gatumiljö. Gatan sträcker sig från Domkyrkan till slutet av Sandgärdsgatan. Konstverken har belysning i någon form och flera byter ansikte när ljuset skiftar. Bland konstnärerna märks Anna Ehrner, Kjell Engman, Bertil Vallien vars glaspollare heter "Abode" samt Ulrica Hydman-Vallien vars glasskulptur heter "Glada dagar". Startpunkten för konsten på Sandgärdsgatan befinner sig inne i Växjö Domkyrka från 1100-talet. Det är Bertil Valliens 5 meter höga altarskåp Fiat Lux.

  Vid sjön Trummen strax utanför Växjö, reser sig Teleborgs slott majestätiskt likt en medeltida sagoborg. Slottet uppfördes år 1900 av greve Fredrik Bonde af Björnö som morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull. Idag är slottet hotell och mötesplats och här spelade man 2017 in TV-underhållningen "Stjärnorna på Slottet". Vi går på guidad tur i slottets vackra salonger och äter lunch.

   

  Bokning:
  Datum: 25-28 juni 2019
  Arrangör: Jambo Tours
  Pris: 11 950 kr

  För bokning och mer information kontakta Jambo Tours på 020-52 22 22, mejla info@jambotours.se 

  Vi går guidad tur i Teleborgs slott där man 2017 spelade in "Stjärnorna på Slottet".

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!