• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Glasriket

  I Glasriket har konstnärer och hantverkare förvandlat den glödheta massan till spröd kristall eller robusta skålar sedan 1742.

  Glasriket

  I början av september går vår resa till Glasriket djupt inne i de småländska skogarna. Det var här det svenska glasets framgångssaga startade på 1700-talet och här har skickliga hantverkare i flera hundra år förvandlat sand, soda och kalk till gnistrande glas i ugnens hetta. Att just Småland blev glaskonstens starkaste fäste hade flera skäl. Här fanns gott om trä till de energislukande ugnarna, men också en brukstradition och tillgång till arbetskraft. Idag är Orrefors Kosta Boda det mest kända varumärket, och hyttan på Kosta är den äldsta i landet som ännu är i bruk.

  Det spektakulära Kosta Boda Art Hotel blir vår bas för utflykterna i glasriket. Hela hotellet är dekorerat av glas i olika färger och former. I spa-avdelningen finns en pool där man simmar över nio glasutställningar skapade av Kjell Engman. Det är bekvämt gångavstånd till den levande glashyttan där vi får se glaset ta form och kanske prova att själva blåsa glas. En kväll provar vi glasblåsarnas urgamla tradition "hyttsill" till middag.

  Vår odyssé i Glasriket ger en djup inblick i den svenska glasindustrin från dåtid till nutid. Vi kommer det magiska hantverket riktigt nära och lär oss mer om den unika glaskonsten. Du kan även passa på att fynda glas till fabrikspriser i de många bruksbutikerna. Trevliga resvänner får du som vanligt när du reser med IcaKuriren. Välkommen att följa med!

  Vi bor på härliga Kosta Boda Art Hotel

  Dag 1 Växjö, Teleborgs Slott, Sveriges Glasmuseum och Kosta Boda Art Hotel
  Vi ankommer tidig förmiddag till Smålands Airport utanför Växjö där vår guide tar emot upp oss. Vi åker direkt till museiparken i Växjö där Smålands Museum, Sveriges Glasmuseum och Utvandrarnas Hus är beläget. På Sveriges Glasmuseum får vi en introduktion i den svenska glasindustrins historia. Vi tar en promenad på "Glasgatan", där sju glaskonstnärer har skapat glaskonst för gatumiljö. Därefter beger vi oss till Teleborgs Slott för en guidad visning där vi får höra den romantiska historien om hur slottet kom till. Vi avnjuter en god lunch i de stiliga salongerna. Efter att vi checkat in på Kosta Boda Art Hotel avslutar vi dagen med gemensam middag på Linnéa Art Restaurant.

  Dag 2 Kosta Boda och Orrefors samt Hyttsillsmiddag med glasblåsning
  Förmiddagen ägnar vi till att utforska Kosta. Det är en spektakulär upplevelse att på nära håll kunna följa glasblåsarnas arbete i hyttan. Efter lite egen tid för shopping, lunch eller ett dopp i poolen möts vi igen för att göra en utflykt till Orrefors. På kvällen går vi på Hyttsillsmiddag som är en gammal småländsk tradition. Vi bjuds på stekt salt sill, isterband, stekt fläsk med lingon, bakad potatis, smör och bröd, ostkaka och kaffe. Den glödande glasmassan i ugnarna lyser upp i hyttan och den som vill får prova på att blåsa glas. Det bjuds också på trubadurunderhållning. Det blir en kväll full av värme, gemenskap, trivsel och god mat.

   

  Vi går guidad tur i Teleborgs slott där man 2017 spelade in "Stjärnorna på Slottet".

  Dag 3 Vi besöker några av Glasrikets mest framstående glaskonstnärer
  Efter en god frukost väntar oss en dag fylld av intensiva upplevelser och vackra föremål skapade av några av glaskonstens mest framträdande nutida mästare. Under dagen gör vi besök på Orranäs Bruk, Transjö Hytta, Mickejohans Konstglas i Örsjö och Målerås Glasbruk. På kvällen äter vi middag tillsammans och summerar intrycken från dagens utflykt.

  Dag 4 The Glass Factory och Huseby Bruk
  Vi startar dagen på The Glass Factory som är ett upplevelsebaserat och interaktivt glasmuseum. På andra sidan Växjö ligger Huseby Bruk med en spännande historia som vi får lära oss mer om under en dramatiserad visning av slottet. Vi avslutar besöket på Huseby med att äta lunch i Frökens Café & Restaurang. Därefter beger vi oss till Småland Airport där vi tar flyget hem igen med många fina resminnen.

   

   

  Det är en unik upplevelse att se den glödheta glasmassan förvandlas till vacker glaskonst.

  Resfakta

  Resdatum
  Avresa 6 september
  Hemresa 9 september

  Pris
  12 950 kr i del av dubbelrum

  Tillägg
  Enkelrumstillägg 2000 kr per person

  Allt detta ingår i resans pris

  • Flygresa med BRA Stockholm/Bromma-Växjö tur & retur
  • Tre nätter i dubbelrum på Kosta Boda Art Hotel
  • Inträde till hotellets Spa, gratis wifi
  • Tre frukostar, tre luncher och tre middagar, en kväll s.k. Hyttsill med underhållning
  • Guidad rundresa i Glasriket, enligt dagsprogrammet, med modern luftkonditionerad buss
  • Guidad visning av Teleborgs Slott, Växjö Domkyrka och Huseby Bruk
  • Besök på Glasmuseet i Växjö, Glasrikets Skatter, Orrefors och Boda Glass Factory
  • Besök på Orranäs Bruk, Transjö Hytta, Mickejohans Konstglas i Örsjö och Målerås Glasbruk
  • Visning på Kosta Boda Art Hotel, Bruno Mattsonhusen och glasblåsning i hyttan
  • Besök på Kosta Outlet
  • Reseledare från Jambo Tours

  Så här bokar du
  Ring Jambo Tours 020-52 22 22, mejla info@jambotours.se eller gå in på https://www.jambotours.se/resa/glasriket-med-icakuriren/

  Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!