Goda bakterier kan ge Alzheimersjuka bättre minne

En ny studie visar att en viss typ av bakterier kan förbättra minnet hos Alzheimersjuka. Bakterien återfinns bland annat i vanlig fil och yoghurt.

I den nya studien påvisas det hur så kallad probiotika, eller goda bakterier, kan påverka Alzheimersjuka till att förbättra sitt minne och förmågan att känna igen föremål.

I den iranska studien ingick 52 män och kvinnor mellan 60 och 95 år, som alla har Alzheimer. Hälften av gruppen fick dagligen dricka två deciliter mjölk, berikad med Lactobacillus och Bifidobacterium, medan andra hälften gavs vanlig mjölk. Och redan efter två veckor gav det resultat i form av bättre minne och tankeförmåga hos den grupp som fått probiotika, skriver Expressen.

Lars-Olof Wahlund är professor i geriatrik, läran om åldrandets sjukdomar, vid Karolinska institutet. Han säger så här till Expressen:

– Det är intressant med probiotika på det sättet att våra tarmbakterier har stor inverkan på hur vi mår. På senare år har man börjat tänka mer och mer på det, säger han.

Han menar att bakterierna, som finns i vanliga kosttillskott och även i mindre mängd i vanlig fil och yoghurt, kan förbättra saker i kroppen som gör den kognitiva förmågan bättre. Men han är dock tveksam till att bakterierna i sig stoppar sjukdomsförloppet.

Han ställer sig också frågande till att man kunnat se resultat redan efter tolv veckor, vilket enligt honom är en extremt kort tid i dessa sammanhang. Samtidigt påpekar Lars-Olof Wahlund också att han inte läst studien. 

Läs mer: Därför motverkar curry Alzheimers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top