Bibliotekets humorfilmer gör succé på nätet: “Folk kommer fram och tar selfies”

Biblioteket i Degerfors är inte bara en plats där man lånar böcker och läser tidningar. Deras humorfilmer har gått från snackis till viral succé och når 15 000 följare.

”Jo, jag jobbar på bibliotek men man behöver väl inte ­vilja höra dikter för det!” Så säger kaxiga Harriet, ”the one and only”, enligt henne själv, som skriver på gammaldags skrivmaskin och kallar digital kompetensutveckling för ”fjös”, på ren värmländska. Åtminstone som karaktär i bibliotekets egen sketchserie. Och nu har Harriet blivit kändis.

–  Folk kommer fram och vill ta selfies, på stan eller när jag besöker olika bibliotek. Och det verkar som om de känner igen mig från alla delar av Sverige, från Skövde, Göteborg, ja ända från Umeå, säger hon och skrattar.

Filmskapandet på biblioteket i Degerfors började i blygsam skala för fyra år sedan och sedan har det gått från snackis till viral succé med drygt 15 000 följare i dagsläget. Betydligt fler än vad det finns invånare i hela Degerfors kommun.

Hjärnan bakom succén är bibliotekarien Robin Karlsson som i egenskap av ansvarig för sociala medier skruvat sin uppgift många varv mer än sina kollegor på andra bibliotek när han skrivit manus och skapat karaktärer av personalen på biblioteket.

Robin Karlsson

Ålder: 38 år.
Gör: Bibliotekarie och ansvarig för sociala medier. Bibliotekfilmernas skapare.
Familj: Sambon Linnea och tre söner.
Viktigast för biblioteket: Att vara till för alla och behandla alla lika. Och gärna öka intresset för läsandet.
Aktuell: Med massor av nya sketcher.

I filmerna spelar han en yngre bibliotekarie, hunsad av tuffa Harriet som kallar honom ”den där lille knickedicken”. Och alla karaktärerna jobbar till vardags på biblioteket i Degerfors och figurerar med sina riktiga namn; Harriet, Åsa, Anette, Birgit och så Robin. Och allt görs ”hands on” i autentisk miljö.

– Vi spelar ofta in på morgonen så det får gå ganska fort, med få omtagningar innan biblioteket öppnar klockan elva, berättar Robin.

Hela humorgruppen är med och spånar men det är Robin som skriver manus, regisserar, filmar, tar upp ljud, klipper och sköter det tekniska. Och med bra kvalitet, även filmiskt eftersom Robin också har en konstnärlig utbildning. Resultatet läggs sedan ut på Instagram i första hand, men även på Facebook där han fokuserar mera på boktips och händelser i biblio­teket som också är en del av jobbet. En del avsnitt går också att se på Youtube och på bibliotekets hemsida.

Många menar att det påminner om kända tv-serien ”The Office”. Men Robin själv har andra ideal.

– Jag är nog mer inspirerad av äldre humor som Seinfeld, Galenskaparna och Monty Python. Och så har jag ju växt upp med Hasse & Tage också, säger Robin och skrattar.

Men filmerna är inte det enda tricket man använder för att ge biblioteket och läsandet en skjuts. Degerfors är som bekant en ort känd för sina fotbollslag, både dam och herr, och biblioteket delar numera ut ett antal gratisbiljetter till hemmamatcherna. Nu senast till matchen mellan Degerfors och Hammarby.

– Men kravet är att de ­samtidigt lånar en bok, ­säger Harriet strängt och låter plötsligt istället som en rekorderlig biblioteksassistent.

Här hittar du filmerna

Instagram @degerforsbibliotek
Facebook: Degerfors bibliotek

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top