Odla i miniformat – fyll fönstren med ätbart grönt

SMÅBLAD Att odla i miniformat på fönsterbrädan är ett sätt att kicka igång odlingssäsongen redan nu. Dessutom är det härodlat, trendigt och nyttigt!

Under hela året kan man odla, skörda och njuta av gröna, färska skott som maximerats med nyttiga vitaminer och mineraler. Skott, eller mikrogrönt som det även kallas, är den enklaste odlingsformen man kan tänka sig. Den tar liten plats, kräver inte så mycket tillbehör och är billig, enkel, rolig och framför allt går det väldigt snabbt. Kort och gott ett lätt sätt att få njuta av färska bladgrönsaker året om.

 

Tar 1–2 veckor

Man behöver inte ens en egen trädgård för att kunna odla mikrogrönt, det räcker med en plats i ett ljust fönster för denna snabba odling. Från sådd till skörd går det i raketfart. Redan efter 1–2 veckor kan du börja använda de vackra skotten till att piffa upp vilken maträtt som helst. Den här odlingsformen är således perfekt för den rastlöse odlaren. 

Det finns mängder av olika fröer som är speciellt framtagna för odling av mikrogrönt. Men man kan också använda sig av överblivna fröer eller frön från skafferiet, till exempel ekologiska gula ärtor eller senapsfrön.

Odla i miniformat - fyll fönstren med ätbart grönt
Rätt mängd jord. Olika fröer behöver olika mycket jord för att växa. En grundregel är att större frön behöver ett tjockare lager jord medan små bara behöver
ett tunt lager.

Fördela fröna. Vattna igenom jorden och fördela fröerna tätt, men inte på varandra. Vissa fröer vill ha ett tunt täcke av jord. Mindre fröer, till exempel smörgåskrasse, vill helst gro direkt på jordytan.

Odla i miniformat - fyll fönstren med ätbart grönt
Prova med ärtor. Större fröer, som ärtor, ska blötläggas ett dygn före sådd för en bra start. De behöver bara några timmars dagsljus för att växa snabbt. Här har gula ärtor börjat kika upp.

Vissa fröer som rädisa är mycket lättodlade och snabbväxande. Redan efter 4–5 dagar börjar skotten komma upp om man blötlägger fröerna några timmar före sådd.

7 sorters fröer som passar för mikrogrönt

Broccoli

Rucola

Solros

 Rädisa

 Dill

Koriander

Mangold

Annons
Scroll to Top